Valion tuotteet raskauden ja imetyksen aikana

Monia Valion juustoja voi käyttää turvallisesti raskaus- ja imetysaikana. Kaikki Valion valmistamat Suomessa myytävät maitotuotteet ja juustot ovat valmistettu suomalaisesta pastöroidusta maidosta.

Maitotuotteita monipuolisesti raskaus- ja imetysaikana

Rasvattomia tai vähärasvaisia nestemäisiä maitotuotteita suositellaan raskauden ja imetyksen aikana 5–6 dl päivässä ja lisäksi 2–3 viipaletta juustoa turvaamaan kalsiumin, D-vitamiinin ja jodin saantia ruokavaliosta.

Kaikki Valion valmistamat Suomessa myytävät maitotuotteet on valmistettu suomalaisesta pastöroidusta maidosta. Valion maidot, piimät, jogurtit, viilit, rahkat, kermat ja kastikkeet sekä proteiinijauheet ovat turvallisia käyttää myös raskauden aikana.

Lue tarkemmin lisää raskausajan ruokavaliosta ››

Valion juustot raskauden aikana

Monia Valion juustoja voi nauttia turvallisesti raskauden aikana.

Valion kypsytetyt kovat juustot

Valion kypsytetyt, kovat juustot on valmistettu pastöroidusta maidosta ja ne ovat turvallisia käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Valio sulatejuustot

Valio sulatejuustot, kuten Valio Koskenlaskija®, Valio Olympia, Valio Polar® 9 % levittyvä ja Valio Oltermanni® levittyvä ja Valio Kippari® valmistetaan pastöroidusta maidosta. Lisäksi juustojen valmistusprosessissa on voimakas lämpökäsittely, joka tuhoaa mahdolliset mikrobit. Tuotteet pakataan vielä kuumina, joten ne ovat turvallisia myös raskaana oleville ja imettäville.

Valio Viola® tuorejuustot

Valio Viola® tuorejuusto pastöroidaan kokonaisuudessaan valmistusprosessin aikana ja pakataan kuumana. Siksi kaikki Valio Viola® tuorejuuston makuvaihtoehdot ovat turvallisia raskaana oleville ja imettäville.

Muut juustot

Valio raejuusto valmistetaan pastöroidusta maidosta ja valmistusprosessissa on useita lämpökäsittelyvaiheita. Siksi raejuusto katsotaan listerian suhteen vähäriskiseksi tuotteeksi. Valio kotijuusto ja Valio Eila® salaattijuustot on valmistettu pastöroidusta maidosta, ja valmistustilojen sekä tuotteiden laatua ja turvallisuutta valvotaan tarkasti. Näissä tuotteissa tai niiden valmistustiloissa ei ole viimeisen kymmenen vuoden aikana todettu listeriaa. Viranomainen suosittaa pastöroidusta maidosta valmistetut pehmeät juustot nautittavaksi kuumennettuna. Valio AURA® sinihomejuusto suositellaan nauttimaan raskauden aikana kuplivan kuumaksi kuumennettuna ruoassa.

Viranomaissuositukset

Viranomaistahot antavat kaikkia markkinoilla olevia tuotteita varten suosituksensa. Viranomaisten antamissa ohjeissa suositellaan välttämään raskausaikana pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja sekä nauttimaan pastöroidusta maidosta valmistetut pehmeät juustot kuumennettuna listeriabakteeri riskin vuoksi. Kaikki ruoanlaitossa kuplivan kuumaksi kuumennetut juustot ovat turvallisia. Neuvoloista saa lisää tietoa aiheesta.

On olemassa tiettyjä riskielintarvikkeita, joiden käyttöä viranomaiset eivät suosittele raskauden aikana. Näistä löytyy tarkempaa tietoa esimerkiksi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sekä THL:n sivuilta.

Linkit:

Evira - Elintarvikkeiden käytön rajoitukset

THL - Rakausaikana vältettävät elintarvikkeet

Tutustu lapsiperheiden, raskaana olevien ja imettävien äitien ravitsemussuosituksiin.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2016. Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille


Energiatarpeesi