Välipalasta vauhtia lapsen ja koululaisen arkeen

Lapset ja nuoret hyötyvät hyvistä välipaloista monin tavoin. Välipalat kuuluvat olennaisena osana arjen tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota, ja ne sisältävät kasvun ja kehityksen kannalta tärkeitä rakennuspalikoita kuten kalsiumia, D-vitamiinia ja jodia. Säännöllinen ateriarytmi ja välipalat auttavat lapsia jaksamaan paremmin koulussa ja vapaa-ajalla. Liikkuvan elämäntyylin lisäännyttyä lapset ja nuoret saavat jopa 40 prosenttia päivän energiasta välipaloista. Ei siis ole samantekevää, millaista välipalaa syö!

Näin kokoat hyvän välipalan

Välipala kannattaa koota monipuolisesti. Hyvä välipala sisältää kasviksia, hedelmiä tai marjoja, viljatuotteita sekä maitoa, lihaa tai kalaa sopivassa suhteessa. Katso tarkempia vinkkejä välipalan koostamiseen. Välipaloissa on olennaista se, että ne ovat käden ulottuvilla silloin, kun niitä tarvitaan. Koululaisen kannattaa sujauttaa välipala mukaan reppuun iltapäivää ajatellen tai varata välipala valmiiksi jääkaappiin, jotta se on helppo nauttia aktiivisen koulupäivän jälkeen. 

Fiksuja välipaloja

Välipalojen koostamisessa kannattaa olla tarkkana sokerin saannin kanssa, sillä lastenja nuorten suosimat välipalatuotteet voivat olla melkoisia sokeripommeja. Valitse välipaloille vähemmän sokeria sisältäviä maitotuotteita sekä sokeroimattomia vaihtoehtoja. Maustamattomien maitotuotteiden käyttö välipalojen valmistuksessa ja niiden makeuttaminen hedelmillä tai marjoilla auttaa myös sokerin vähentämisessä.

Valmiiksi maustetuista maitotuotteista on useita hyviä vähempisokerisia välipalavaihtoehtoja lapsille ja koululaisille. Jos haluaa tuunata mieleisen välipalan kokonaan maustamattomasta tuotteesta, löytyy erilaisia maustamattomia välipalavaihtoehtoja erilaisista tuotetyypeistä. 

Maitotuotteet sisältävät runsaasti luuston ja lihaksiston kannalta tärkeää hyvänlaatuista proteiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia. Lapsille ja nuorille suositellaan 5-6 desilitraa nestemäisiä maitotuotteita sekä pari viipaletta juustoa päivittäin, mikä sisältää kasvuikäisen tarvitseman kalsiumin määrän.Välipalajuomaksi kannattaa valita vähärasvaista tai rasvatonta maitoa tai piimää.

Vaihtoehtoesimerkki välipalavalinnoista

Aamupalajogurtti, tavallinen sokerimakeutettu 2 dl
(lisättyä sokeria 14 g / 2 dl)
> Valiojogurtti® 2 dl
(lisättyä sokeria 11 g / 2 dl)
Välipala, tavallinen sokerimakeutettu juotava jogurtti 2,5 dl
(lisättyä sokeria 18 g / 2,5 dl)
> Valio Gefilus® smoothie jogurttijuoma 2,5 dl
(lisättyä sokeria 13 g / 2,5 dl)
Mehujuoma, tavallinen sokerimakeutettu 2 dl
(sokereita 20 g / 2 dl)
> Valio Hörppy mehujuoma 2 dl
(sokereita 13 g / 2 dl)

Valio Onni® tuotteet sopivat isommillekin lapsille

Valio Onni® tuoteperhe on jälleen laajentunut - valikoimassa nyt omat puurot yli 1-vuotiaille lapsille. Tuotteiden aito ja raikas maku syntyy kotimaisesta maidosta ja täysjyväviljasta, ilman lisäaineita.Valio Onni® tuotteet tuovat kaivattua vaihtelua lasten välipalaruokailuun. Valio Onni® jogurttivälipalat sopivat myös vanhemmille lapsille. Lisäaineettomat välipalat on helppo ottaa mukaan evääksi: korkki on helppo sulkea ja avaamattomat tuotteet säilyvät huoneenlämmössä.

Omatoiminen koululainen tekee välipalansa itse

Lasta ja nuorta voi auttaa valitsemaan oikeanlaisia välipaloja esimerkiksi valmistamalla välipalat puolivalmiiksi tai täysin valmiiksi jääkaappiin odottamaan koulupäivän päättymistä. Munakastaikinan voi tehdä aamulla kulhoon iltapäivää varten. Kinkkupurilaisen raaka-aineet voi kerätä koululaiselle valmiiksi, jolloi kokoaminen käy helposti. Raejuusto-kalkkunaleipä on mehevän herkullinen ja täyttävä välipala. Jääkaapin oveen jätetyn Smoothiereseptin huomaa varmasti. Annospakkauksissa olevat maitotuotteet on helppo napata jääkaapista mukaan harrastuksiin. Urheilevalle nuorelle sopivat erityisen hyvin Valio PROfeel® tuotteet. Helppoja mutta hyviä välipaloja on vaikka kuinka paljon – jokainen löytää varmasti suosikkinsa!

Välipalasta energiaa treeneihin

Paljon liikkuvilla ja urheilua harrastavilla lapsilla ja nuorilla välipalojen merkitys korostuu. Välipaloihin kannattaa panostaa, jotta verensokeri pysyy tasaisena koko päivän, ja sopiva välipala antaa lisäenergiaa ennen treenejä. Iltapäivällä tai illalla iskevä makeannälkä on hyvä pistää merkille, sillä se saattaa olla vihje siitä, ettet ole syönyt päivän aikana tarpeeksi. Sokerinen herkkuvälipala voi tuntua houkuttelevalta, mutta energian lisäksi nuori tarvitsee proteiineja ja hyviä hiilihydraatteja, joita ei sokeriherkuissa ole. Joissakin välipalatuotteissa on reilusti sokerin tuomaa energiaa mutta vain vähän hyviä ravintoaineita kehollesi – tutki tuoteselosteita ja poimi treenikassiin fiksuja tuotteita.

Kokoa nämä osat terveelliseen välipalaan:

Proteiinit:
raejuustoa, rahkaa, jogurttia
maitoa tai piimää
kananmunia, juustoa, leikkeleitä

Hiilihydraatit:
puuroa
täysjyväleipää
täysjyvämuroja
mysliä

Kasvikset:
marjoja
hedelmiä
tomaattia, kurkkua,
salaattia leivälle

Rasvat:
leivälle kasviöljyä sisältävää levitettä
siemeniä ja pähkinöitä


Energiatarpeesi