Vastustuskykyä C-vitamiinista

C-vitamiinin hyötyvaikutukset terveyteen perustuvat erityisesti sen kykyyn toimia soluja suojaavana antioksidanttina eli se suojaa soluja hapettumisen aiheuttamilta vaurioilta. C-vitamiinia tarvitaan ruokavaliosta päivittäin, koska elimistössä C-vitamiini ei varsinaisesti varastoidu ja paras hyöty saadaan, kun se nautitaan osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja muuten terveitä elämäntapoja. Elimistössä vitamiini päätyy aktiivisiin kudoksiin, kuten aivoihin, maksaan, pernaan ja veren valkosoluihin. Esimerkiksi stressin aikana kudosten C-vitamiinipitoisuus laskee, jolloin sen tarve voi olla suurempi. Myös liikkuja hyötyy reilummasta C-vitamiinimäärästä.

C-vitamiinia puolustusjärjestelmän ja hermoston toimintaan 

C-vitamiinia tarvitaan tukemaan normaalia vastustuskykyä. C-vitamiinin riittävä saanti on myös oleellista hermoston ja psyykkisten toimintojen kannalta. Käytännössä C-vitamiinia tarvitaan esimerkiksi energisenä jaksamiseen, keskittymiskyvyn ylläpitämiseen, oppimiseen ja muistamiseen. Stressaantuneiden ja tupakoitsijoiden kannattaakin huolehtia riittävästä C-vitamiinin saannista, sillä stressi ja tupakointi lisäävät tarvetta.

Kovatehoisesti treenaavalle reilummin C-vitamiinia

Kovatehoisen liikunnan jälkeen flunssan tiedetään iskevän tavallista helpommin. Aktiivisesti ja kovatehoisesti liikkuvien sekä tiukasti treenaavien urheilijoiden kannattaakin pitää flunssaa loitolla lisäämällä C-vitamiinin saantia, sillä reilut C-vitamiiniannokset (200 mg päivittäisen saantisuosituksen lisäksi päivässä) edistävät puolustusjärjestelmän normaalia toimintaa rankan urheilusuorituksen aikana ja sen jälkeen.

Liikkujan ja miksei myös kaikkien muidenkin näkökulmasta C-vitamiinilla on myös tärkeitä tehtäviä elimistön tukirakenteisiin liittyen. C-vitamiini toimii antioksidanttina kollageeni proteiinien muodostumisessa. C-vitamiini edistää näin kollageenin normaalia muodostumista mm. sidekudoksen, luuston, rustojen, ihon ja verisuonten rakenteissa.

C-vitamiini lisää myös raudan imeytymistä

C-vitamiini lisää moninkertaisesti kasvikunnasta, kuten täysjyväviljasta peräisin olevan ei-hemiraudan imeytymistä. Aterian yhteydessä nautitun raudan imeytyminen tehostuu jo 20-60 mg C-vitamiiniannoksilla.

C-vitamiinin lähteet ruokavaliossa

C-vitamiinin parhaat lähteet ruokavaliossa ovat kasvikset, hedelmät ja marjat. Suositusten mukainen kuusi kourallista kasviksia päivässä takaa helposti päivän saantisuosituksen sekä aikuisilla että lapsilla.

 

Esimerkkejä kasvisten, hedelmien ja marjojen C-vitamiini määristä
 Mandariini 1 kpl 33 mg
 Mustaherukat 1 dl 64 mg
 Pieni banaani 10 mg
 Pieni tomaatti 10 mg
 Vihersalaatti annos 9 mg
 Kaalisalaatti 1 dl 15 mg

 

C-vitamiinin saantisuositus ravitsemussuosituksissa on lapsilla 20-50 mg päivässä riippuen iästä ja aikuisille 75 mg päivässä. C-vitamiini imeytyy kaikista ruoka-aineista tehokkaasti ja se on hyvin siedetty, koska ylimäärä erittyy virtsan mukana pois elimistöstä.

Kun halutaan buustata päivittäistä C-vitamiinin saantia, voi valita erilaisia C-vitamiinilla täydennettyjä, vain hedelmän omaa sokeria sisältäviä Valio täysmehuja, Valio Gefilus® mehuja, kätevässä annosmuodossa olevan Valio Gefilus® tehoshotin.

 


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi