Vastustuskykyä C-vitamiinista

Vastustuskykyä C-vitamiinista

C-vitamiinin hyötyvaikutukset terveyteen perustuvat erityisesti sen kykyyn toimia soluja suojaavana antioksidanttina eli se suojaa soluja hapettumisen aiheuttamilta vaurioilta. C-vitamiinia tarvitaan ruokavaliosta päivittäin, koska elimistössä C-vitamiini ei varsinaisesti varastoidu. Paras hyöty saadaan, kun C-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita nautitaan osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja muuten terveitä elämäntapoja. Elimistössä C-vitamiini päätyy aktiivisiin kudoksiin, kuten aivoihin, maksaan, pernaan ja veren valkosoluihin. Esimerkiksi stressin aikana kudosten C-vitamiinipitoisuus laskee, jolloin sen tarve voi olla suurempi. Myös liikkuja hyötyy reilummasta C-vitamiinimäärästä.

 

Paljonko C-vitamiinia tarvitaan?

C-vitamiinin saantisuositus ravitsemussuosituksissa on lapsilla 20-50 mg päivässä riippuen iästä ja aikuisille 75 mg päivässä. C-vitamiini imeytyy kaikista ruoka-aineista tehokkaasti ja se on hyvin siedetty, koska ylimäärä erittyy virtsan mukana pois elimistöstä.

C-vitamiinia puolustusjärjestelmän ja hermoston toimintaan

C-vitamiinia tarvitaan tukemaan normaalia vastustuskykyä. C-vitamiinin riittävä saanti on myös oleellista hermoston ja psyykkisten toimintojen kannalta. Käytännössä C-vitamiinia tarvitaan esimerkiksi energisenä jaksamiseen, keskittymiskyvyn ylläpitämiseen, oppimiseen ja muistamiseen. Stressaantuneiden ja tupakoitsijoiden kannattaakin huolehtia riittävästä C-vitamiinin saannista, sillä stressi ja tupakointi lisäävät tarvetta.

Kovatehoisesti treenaavalle reilummin C-vitamiinia

Kovatehoisen liikunnan jälkeen flunssan tiedetään iskevän tavallista helpommin. Aktiivisesti ja kovatehoisesti liikkuvien sekä tiukasti treenaavien urheilijoiden kannattaakin pitää flunssaa loitolla lisäämällä C-vitamiinin saantia, sillä reilut C-vitamiiniannokset (200 mg päivittäisen saantisuosituksen lisäksi päivässä) edistävät puolustusjärjestelmän normaalia toimintaa rankan urheilusuorituksen aikana ja sen jälkeen.

Liikkujan ja miksei myös kaikkien muidenkin näkökulmasta C-vitamiinilla on myös tärkeitä tehtäviä elimistön tukirakenteisiin liittyen. C-vitamiini toimii antioksidanttina kollageeni proteiinien muodostumisessa. C-vitamiini edistää näin kollageenin normaalia muodostumista mm. sidekudoksen, luuston, rustojen, ihon ja verisuonten rakenteissa.

C-vitamiini lisää myös raudan imeytymistä

C-vitamiini lisää moninkertaisesti kasvikunnasta, kuten täysjyväviljasta, peräisin olevan ei-hemiraudan imeytymistä. Aterian yhteydessä nautitun raudan imeytyminen tehostuu jo 20-60 mg C-vitamiiniannoksilla.

C-vitamiinin lähteet ruokavaliossa

C-vitamiinin parhaat lähteet ruokavaliossa ovat kasvikset, hedelmät ja marjat. Suositusten mukainen kuusi kourallista kasviksia päivässä takaa helposti päivän saantisuosituksen sekä aikuisilla että lapsilla.

Esimerkkejä ruoka-aineiden C-vitamiini määristä:

Ruoka-aine
Mandariini 1 kpl 33 mg
Mustaherukat 1 dl 64 mg
Pieni banaani 10 mg
Pieni tomaatti 10 mg
Vihersalaatti annos 9 mg
Kaalisalaatti 1 dl 15 mg
Valio mehut 1 dl 40-60 mg

Kun haluaa buustata päivittäistä C-vitamiinin saantia, voi valita erilaisia C-vitamiinilla täydennettyjä Valio täysmehuja tai muita C-vitaminoituja Valio mehuja, kuten Valio Gefilus® mehuja. Valio Gefilus® omena-inkivääri+sinkki mehu on raikas yhdistelmä, jossa on C-vitamiinin lisäksi myös sinkkiä ja D-vitamiinia.


Energiatarpeesi