Siirry sisältöön
Reseptiyhteistyö

Artesaani-siemenleipä

Tuore itse tehty artesaanileipä tuo keittiöön valloittavan tuoksun paistuessaan. Huokoinen ja rapeakuorinen leipä vaatii aikaa valmistuakseen, mutta aktiivista työaikaa leipä ei vaadi paljoakaan!

Artesaani-siemenleipä
Artesaani-siemenleipä

Ainesosat

annosta

Huomioi: Annosmäärän muutos perustuu tekniseen laskukaavaan. Laskuri saattaa muuttaa mitan grammoiksi täsmällisen määrän ilmoittamiseksi. Varmista alkuperäisestä ohjeesta raaka-aineiden mittasuhteet tarvittaessa. Annosmäärän muuttaminen on itse huomioitava mm. paistoastian koossa ja paistoajassa. Huomioi ohjetekstiä lukiessa, että teksti ei muutu annosmäärän mukaisesti.

Lue lisää annosmäärien muuttamisesta

Raski eli esitaikina

  • 2½ dl vettä
  • ½ palaa (à 50 g) hiivaa
  • 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Siemenleipä

  • 3 dl vettä
  • 0,4 palaa (à 50 g) hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • ½ dl pellavansiemeniä
  • ½ dl auringonkukansiemeniä
  • Esitaikina
  • 8½ dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Tarjoiluun


Ohje

  1. Valmista raski leivontaa edeltävänä iltana. Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva ja vehnäjauhot. Seosta ei tarvitse vaivata. Kelmuta kulho ja laita jääkaappiin lepäämään seuraavaan päivään, noin 12 tunnin ajaksi.
  2. Ota raski pois jääkaapissa hetki ennen leivontaa.
  3. Valmista leipä sekoittamalla kädenlämpöiseen veteen hiiva, sokeri, suola, rypsiöljy ja siemenet.
  4. Lisää joukkoon esitaikina ja vaivaa taikinaa voimakkaasti ainakin 10 minuuttia lisätäen jauhoja vähitellen. Taikina saa tuntua aluksi melko tahmealta, mutta sitko auttaa sitä pysymään koossa. Taikinan tulisi irrota kulhon reunoilta vaivauksen lopussa vain juuri ja juuri. Voit vaivata taikinaa yleiskoneen avulla taikinakoukkua käyttäen.
  5. Tarkista vaivauksen riittävyys repäisemällä taikinasta pieni pala ja venyttämällä sitä sormiesi avulla. Jos taikina venyy ohuen läpikuultavaksi rikkoutumatta, on sitko sopiva.
  6. Peitä taikina leivinliinalla ja anna kohota 45-60 minuutia, kunnes taikina on tuplaantunut. Hyvä paikka kohottaa taikina on valuttaa tiskialtaaseen lämmintä vettä ja asettamalla taikinakulho ritilälle tiskialtaan päälle.
  7. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja leikkaa kolmeen osaan. Riivaa taikinapalat hellästi leivän muotoisiksi ja nosta uunipellin päälle. Peitä leivinliinalla ja kohota vielä hetken kunnes leivät ovat kauniin kuohkeita.
  8. Ripottele halutessasi leivän pintaan siemeniä. Voit myös jauhottaa leivät kevyesti ja halutessasi viiltää pinnan juuri ennen paistoa.
  9. Aseta uunin pohjalle vesikulho, niin saat leipiin rapean pinnan. Paista leivät 220 °C:ssa noin 35 minuuttia. Voit myös paistaa leivät kuuman pitsakiven päällä niin saat pohjasta hyvin paistuneen.
  10. Anna leivän jäähtyä hetken ennen leikkaamista. Nauti Oivariinin kera.
Reseptiyhteistyö
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.

Katso lisää reseptejä


Reseptin ravintosisältö / 100 g

Energia 240 kcal
Proteiini 7,8 g
Hiilihydraatti 40,2 g
Rasva 4,5 g
Tyydyttynyt rasva 0,4 g
Ravintokuitu 2,8 g
Suola 0,8 g
Tiedot ovat suuntaa antavia.
HUOM! Ravintosisällöissä ei ole mukana seuraavia aineksia:
  • Valio Oivariini® rasvaa
Ravintosisältöarvot ovat suuntaa antavia, esim. kuidun määrä voi vaihdella eri valmisteissa

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä Valion kuluttajapalvelun kautta.

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.

Search