Artesaani-siemenleipä

Reseptiyhteistyö: ansku-jukkola

Artesaani-siemenleipä

Reseptiyhteistyö: ansku-jukkola

12 h

Tuore itse tehty artesaanileipä tuo keittiöön valloittavan tuoksun paistuessaan. Huokoinen ja rapeakuorinen leipä vaatii aikaa valmistuakseen, mutta aktiivista työaikaa leipä ei vaadi paljoakaan!

Ainekset

Raski

2 ½ dl
Vesi
25 g
Hiiva
4 dl
Vehnäjauho puolikarkea

Siemenleipä

3 dl
Vesi
20 g
Hiiva
2 tl
suolaa
2 tl
Sokeri
1 rkl
Rypsiöljy
½ dl
Pellavansiemeniä
½ dl
auringonkukansiemeniä
1 kpl
Esitaikina
8 ½ dl
Vehnäjauho puolikarkea

Tarjoiluun

250 g

Ohje

  1. Valmista raski leivontaa edeltävänä iltana. Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva ja vehnäjauhot. Seosta ei tarvitse vaivata. Kelmuta kulho ja laita jääkaappiin lepäämään seuraavaan päivään, noin 12 tunnin ajaksi.
  2. Ota raski pois jääkaapissa hetki ennen leivontaa.
  3. Valmista leipä sekoittamalla kädenlämpöiseen veteen hiiva, sokeri, suola, rypsiöljy ja siemenet.
  4. Lisää joukkoon esitaikina ja vaivaa taikinaa voimakkaasti ainakin 10 minuuttia lisätäen jauhoja vähitellen. Taikina saa tuntua aluksi melko tahmealta, mutta sitko auttaa sitä pysymään koossa. Taikinan tulisi irrota kulhon reunoilta vaivauksen lopussa vain juuri ja juuri. Voit vaivata taikinaa yleiskoneen avulla taikinakoukkua käyttäen.
  5. Tarkista vaivauksen riittävyys repäisemällä taikinasta pieni pala ja venyttämällä sitä sormiesi avulla. Jos taikina venyy ohuen läpikuultavaksi rikkoutumatta, on sitko sopiva.
  6. Peitä taikina leivinliinalla ja anna kohota 45-60 minuutia, kunnes taikina on tuplaantunut. Hyvä paikka kohottaa taikina on valuttaa tiskialtaaseen lämmintä vettä ja asettamalla taikinakulho ritilälle tiskialtaan päälle.
  7. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja leikkaa kolmeen osaan. Riivaa taikinapalat hellästi leivän muotoisiksi ja nosta uunipellin päälle. Peitä leivinliinalla ja kohota vielä hetken kunnes leivät ovat kauniin kuohkeita.
  8. Ripottele halutessasi leivän pintaan siemeniä. Voit myös jauhottaa leivät kevyesti ja halutessasi viiltää pinnan juuri ennen paistoa.
  9. Aseta uunin pohjalle vesikulho, niin saat leipiin rapean pinnan. Paista leivät 220 °C:ssa noin 35 minuuttia. Voit myös paistaa leivät kuuman pitsakiven päällä niin saat pohjasta hyvin paistuneen.
  10. Anna leivän jäähtyä hetken ennen leikkaamista. Nauti Oivariinin kera.
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.
Reseptiyhteistyö

Sinua saattaisi kiinnostaa myös