Ujo kerma

Valion ruokablogi

Jäälyhty tuo valoa vuodenvaihteeseen

Näistä joulunpyhistä taisi tulla monelle ikimuistoiset. Toisaalta jouluna hiveltiin talven lämpöennätyksiä ja toisaalta taas uskomattoman kova myrskysää koetteli sähkökatkoksillaan kotitalouksia. Onneksi jouluherkut saatiin kuitenkin valmistettua ennen näitä myllerryksiä ja monet sähkönsä menettäneet pystyivät käyttämään parvekkeita ja kuisteja jääkaappeinaan.

Nyt on säätiedotusten mukaan toivoa saada pakkasöitä uudeksivuodeksi eteläisempäänkin osaa Suomea. Uuden vuoden kunniaksi kannattaakin tehdä jäälyhtyjä koristamaan lumisia tai lumettomia pihoja ja pientareita. Illan ja yön pimeydessä ne näyttävät aina lumoavilta.

Perinteinen jäälyhty syntyy, kun laitat melkein täyden ämpärillisen vettä yöksi pakkaseen. Aamulla jäätynyt lyhty kipataan ämpäristä ulos. Lyhdyn keskiosan vielä jäätymättä oleva vesi valutetaan pois ja syntyneeseen reikään asetetaan kynttilä. Värillisen lyhdyn saat värjäämällä veden esim. punajuuriliemellä.

Luulenpa, että taitaa aika monen kotitalon rännien alla on ämpärit valmiiksi sadevedellä täyttyneet. Nyt siis vain pakkasia odottelemaan ja jäälyhtyjen tekoon.

Hyvää uutta vuotta!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi