Ujo kerma

Valion ruokablogi

Nopea lohilaksa

Aasian makuja ruokapöytään nopealla lohilaksalla

Täyteläisen mausteinen, kookos-curryliemeen valmistettu kulhoruoka tuo veden kielelle. Nopeasti valmistuva, upean makuinen aasialainen keitto sopii niin arkeen kuin viikonloppuun.

Laksa - mitä se on?

Lohilaksa on aasialainen, liemevä kulhoruoka. Laksoja on monenlaisia, riippuen mistä päin Aasiaa laksa on kotoisin. Laksa nautitaan puikoilla syöden ja liemi hörpitään kulhon reunasta. Tämä vaikuttaa myös käytettyjen raaka-aineiden kokoon ja muotoon. Laksassa kuuluu olla paljon lientä ja kaikki muu on ekstraa - voisi jopa sanoa, että laksan pääosassa on kookosmaitopohjainen liemi ja sekä nuudelit.  Blogin laksaohje on syntynyt omien makukokemusten eli ehkä eniten thaimaalaisista laksoista saatujen vaikutteiden mukaan.

Uusi tuote herätti lomamatkan makumuistot

Lohilaksan tekoon innoitti suosikkilistani kärkeen noussut uutuustuote - Valio kermainen kookos. Olen aina ollut todellinen kookoksen rakastaja ja siten monesti päästänyt ärräpäitä käyttäessäni kookosmaitoa. Sen annostelu on hankalaa ja sillä saa usein sotkua aikaseksi, koska se on metallitölkissä kiinteässä ja nestemäisessä muodossa. Puolikkaan purkin käyttö se vasta epäkäytännöllistä onkin. Siksi tämä uutuus oli niiiiiin tervetullut käyttötarkoituksiini: siinä on intensiivinen kookoksen maku, rakenne on tasainen alusta loppuun, sitä voi käyttää juuri tarvitsemani määrän (käytän kookosmaitoa myös mausteenomaisesti) ja lisäksi se on 10 % rasvapitoisuudella keveämpää kuin kookosmaidot ja -kermat.

Laksan raaka-aineet löytyvät läheltä

Ruoan aasialaisvaikutteista huolimatta sen raaka-aineet ovat helposti saatavilla, sillä kaupat ovat mukavasti ymmärtäneet näiden makujen suosion myös valikoimissaan. Thai-currytahnaa (panang) löytyi ainakin isosta supermarketista, mutta muutkin currytahnat käyvät. Sitruunaruoho voi olla raaka-aineista ehkä haastavin, mutta sen pois jättäminen ei ole katastrofi. Tilalle voi halutessaan laittaa vaikka yhden kaffirlimetin lehden puolitettuna (myydään maustehyllystä) ja muistaa limelohkot tarjoamisvaiheessa.

Laksaan saa helposti vaihtelua käyttämällä erilaisia nuudeleita tai vaihtamalla lohen kypsiin broilerisuikaleihin. Herkullinen liemi soveltuu pohjaksi moneen ja tarvittaessa määrää tulee vaan lisätä, sillä sehän se on laksan idea!

Nopea lohilaksa

Nopea lohilaksa

TTTTT
b
1
Laktoositon
Vaikeusaste: helppo
o
25min

Valmistusaineet

1  iso  (150 g) porkkana
½ vartta sitruunaruohoa
1  rkl currytahnaa (panang)
1  rkl Valio Oivariini® juoksevaa
6  dl vettä
kanaliemikuutio
½ rkl tummaa sokeria, esim. intiaani- tai ruokokidesokeria
100  g vihreitä pakastepapuja
1  kpl  (80 g) nuudelia annoslevynä
1  prk  (2,5 dl) Valio kermainen kookosta
1  tl inkivääritahnaa
250  g kirjolohta isohkoina kuutioina
( tuoretta korianteria )
limetin lohkoja

Valmistusohje

  • Leikkaa kuorittu porkkana tikkumaisiksi paloiksi. Taittele sitruunaruohoa muutama kerta, jotta rakenne rikkoutuu ja maut vapautuvat paremmin.

  • Kuumenna currytahna ja Oivariini rasva kattilassa. Lisää porkkana ja sitruunaruoho. Paista hetki.

  • Lisää vesi, liemikuutio ja sokeri. Keitä 6 - 8 min, lisää pakastepavut. Kun liemi taas kiehuu, katko joukkoon nuudeli. Keitä pari min, kunnes nuudelit ovat lähes kypsiä.

  • Lisää kermainen kookos ja inkivääritahna, kuumenna.

  • Lisää kalapalat ja anna kiehahtaa. Mausta halutessasi hienonnetulla korianterilla.

  • Tarjoa heti limelohkojen kanssa.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Jos nyt sattuisi käymään niin, että ruoka tekeytyy liian pitkään tai sitä jää yli, keitosta tuleekin pastamainen annos. Sitähän voi sitten nauttia vaikka lohilaksapastana!

Maukkain terveisin,
Ilona

P.S. Laksaa syödessä kaulalle levitetty serviettiliina ei ole ollenkaan pahitteeksi 😊.

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi