Ujo kerma

Valion ruokablogi

Alkukesän herkullinen raparperijuustokakku

Hapokas ja kirpsakka raparperi on mitä parhain raaka-aine kesän jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Kurkkaa miten loihdit raparpereista ja monipuolisista Valio Luomu™ tuotteista herkullisen ja näyttävän juustokakun kesän kahvipöytien kruunaajaksi. Tämä on niin hyvää…

tuore raparperiLempeän täyteläinen juustokakku, kaurainen kakkupohja ja kirpakka raparperi ovat täydellinen yhdistelmä. Laadukkaat luomutuotteet ovat kakun onnistuneen maun tae. Tämä valloittava juustokakku maistuu vaniljalle ja kanelille, mutta on silti kauniin valkoinen, sillä kanelin maku uutetaan täytteeseen keittämällä kermaa kanelitangon kanssa jauhetun kaneli sijaan. Samalla saadaan kätevästi kuuma liemi liivatteiden sulattamista varten. Alkukesän tuoreista raparperinvarsista loihditaan kakun uumeniin makua tuova raparperihillo ja upea koristelu.

Kakkuohjeen luonut Anna antaa muutaman lisävinkin, miten onnistut raparperipunoksen teossa. Lue kuitenkin ensin reseptin ohjeistus.

Lisävinkit kakun raparperikoristeluun

  • raparperijuustokakkuKun olet keittänyt suikaleet, valuta ne huolellisesti. Muuten ne vetistävät kakun pinnan.
  • Ristikkopunos kannattaa tehdä leivinpaperille, jolloin ei haittaa vaikka ristikko ei heti onnistu. Korjailulle on aikaa.
  • Ristikon pakastaminen on ihan ehdoton apu. Tällöin ristikon siirtäminen kakun päälle ja reunojen siistiminen on helppoa.
  • Ristikko kannattaa leikata tai saksia kohmeisena annospaloiksi ennen kakun pinnalle siirtämistä, sillä säikeiset raparperisuikaleet eivät leikkaannu siististi kakkulapiolla paloja otettaessa.
Raparperijuustokakku

Raparperijuustokakku

TTTTy
b
12
h
32
Vähälaktoosinen
Vaikeusaste: keskitaso
o
6h

Valmistusaineet

Pohja
100  g Valio Luomu™ voita
2  dl kaurahiutaleita
1  dl vehnäjauhoja
1  dl fariinisokeria
luomumunaa
Raparperihillo
250  g raparperia
2  dl hillosokeria
Tuorejuustotäyte
liivatelehteä
2  rasiaa  (à 175 g) Valio Luomu™ tuorejuustoa maustamaton
1  prk  (200 g) Valio Luomu™ maitorahkaa
4  dl Valio Luomu™ kuohukermaa
1  dl sokeria
vaniljatanko
kanelitankoa
Raparperikoristelu
2 ½  dl vettä
1  dl sokeria
vaniljatanko
250  g raparperia

Valmistusohje

  • Aloita käsittelemällä raparperit hilloa ja koristelua varten. Höylää juustohöylällä tai kuorimaveitsellä raparperien punertavat ulko-osat pitkiksi suikaleiksi. Paloittele sisäosa. Siirrä suikaleet sivun odottamaan jatkokäsittelyä.

  • Laita raparperipalat ja hillosokeri kattilaan kiehumaan. Keitä keskilämmöllä välillä sekoitellen, kunnes seos on paksuuntunut ja hilloontunut (n. 30 min). Jätä jäähtymään pöydälle.

  • Valmista pohja: Nypi voi ja kuivat aineet kulhossa tasaiseksi, murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon muna. Taputtele seos leivinpaperilla pohjustetun ja voidellun irtopohjavuoan (Ø 23 cm) pohjalle ja reunoille n. 2 cm:n korkeuteen. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 12 min.

  • Pohjan paistuessa kypsennä raparperisuikaleet. Kiehauta vesi, sokeri ja vaniljatanko (leikkaa auki ja kaavi siemenet) kattilassa. Laita suikaleet (4 - 5 kerrallaan) kiehumaan muutamaksi minuutiksi, kunnes ne ovat hiukan pehmenneet, mutta eivät vielä hajoa. Nosta työlaudalle ja anna jäähtyä.

  • Ota leivinpaperiarkki. Puno raparperisuikaleet leivinpaperin päällä koripunokseksi. Laita ensin suikaleita pystysuoraan vierekkäin siten, että suikaleiden väliin jää n. 0,5 cm. Nosta sitten joka toinen suikale nostamalla suikaleen alareuna ylös siten, että n. 4 cm yläreunasta jää leivinpaperille. Aseta ensimmäinen vaakasuora suikale taitekohdan alapuolelle. Palauta nostetut suikaleet takaisin suoriksi ja nosta ylös ne suikaleet, jotka edellä olivat suorina. Aseta taas vaakasuora suikale taitekohdan alle. Jatka näin kunnes punos on valmis. Laita levy pakastimeen, jotta sitä on helpompi käsitellä.

  • Valmista juustotäyte. Laita liivatteet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen. Kiehauta 2 dl kermaa kattilassa, laita kerman joukkoon kanelitangot ja avattu vaniljatanko siemenineen. Anna kiehua miedolla lämmöllä 5 - 8 min. Poista tangot ja sulata kermaan liivatteet. Sekoita tuorejuusto, maitorahka ja sokeri. Kaada kerma-liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon samalla sekoittaen. Vaahdota loppu kerma, nostele tuorejuutotäytteen joukkoon.

  • Levitä jäähtynyt raparperihillo pohjan päälle. Kaada hillon päälle tuorejuustotäyte, tasoita. Peitä ja nosta jääkaappiin hyytymään.

  • Nosta raparperipunoslevy hyytyneen kakun päälle ja siisti reunat saksilla. Halutessasi voit saksia levyn valmiiden kakkupalojen mukaisesti, sillä sulanut levy on hankala leikata kakkulapiolla.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Vaihtoehtoisia koristeluja

Jos mukavaa hapanta makua tuova ristikkokoristelu tuntuu kuitenkin haastavalta, valmista kakku silti! Raparperin makua riittää täytteestä ja itse kakun teko ei ole vaikeaa. Kakun voi koristella monilla muilla tavoilla: raparperin kanssa maistuvilla mansikoilla, syötävillä kukilla tai syötäväksi viljellyillä sokeroiduilla ruusun terälehdillä, marengeilla tai macaronseilla, kermaruusuilla, tuorejuustopursotuksin ja paljon lukuisia koristeluideoita löydät sivuiltamme.

Aurinkoista alkanutta kesää,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi