Ujo kerma

Valion ruokablogi

Artesaanileipää kotileipomosta

Vastapaistetun leivän tuoksu on vastustamatonta. Kuohkea ja herkullinen artesaanileipä onnistuu helposti myös kotikeittiössä ja leipään voi helposti lisäillä oman maun mukaan raaka-aineita kuten siemeniä. Tämän reseptin jälkeen tuoretta ja hyvää leipää ei tarvitse etsiä kotikeittiön ulkopuolelta.

Talvella tekee mieli laittaa uuni kuumenemaan ja leipoa jotain lämmintä. Artesaanileipää voi leipoa  helposti myös kotikeittiössä eikä aktiivista työvaihetta tarvita paljoakaan, sillä leipä syntyy levossa. Leipä on sitä maukkaampaa mitä enemmän aikaa siihen käyttää, mutta pienellä vaivalla leipä valmistuu lähes itsestään.

Artesaanileivän reseptissä on käytetty pellavan- ja auringonkukansiemeniä, jotka antavat leipään hyvää makua ja kivoja sattumia. Myös paistunut kuori antaa makua leipään, joten älä pelkää rohkeaa paistoa. Ja mikä sopisikaan tuoreeseen ja lämpimään leipään paremmin kuin sipaisu Oivariinia pinnalle. Reseptin mukaan valmistuu kolme leipää, joten ainakin yhden niistä voi huoletta nauttia suoraan uunituoreena.

Tässä vielä muutama vinkki, joita kannattaa hyödyntää leivän valmistuksessa:
1) Laita leipätaikina kohomaan ritilälle pesualtaan päälle ja täytä allas lämpimällä vedellä. Tämä vastaa kotioloissa hyvin leipomoiden käyttämää nostatuskaappia ja leipä nousee hyvin.
2) Vaivaa taikina hyvin ennen nostatusta ja käsittele hellästi nostatuksen jälkeen. Näin rakenteesta tulee kuohkea.
3) Aseta uunin pohjalle vesikulho tai ruiskuta vettä uuniin paiston alussa. Näin leipään syntyy rapea kuori.

Huom. muista laittaa leipäraski valmistumaan leivontaa edeltävänä iltana.

Artesaani-siemenleipä

Artesaani-siemenleipä

ttttt
b
0
Vaikeusaste: keskitaso
o
12h

Valmistusaineet

Raski
2 ½  dl Vesi, vesijohtovesi
25  g Hiiva, tuore
4  dl Jauho, vehnäjauho, puolikarkea
Siemenleipä
3  dl Vesi, vesijohtovesi
20  g Hiiva, tuore
2  tl suolaa
2  tl Sokeri
1  rkl Rypsiöljy
½  dl Pellavansiemeniä
½  dl auringonkukansiemeniä
1  kpl Esitaikina
8 ½  dl Jauho, vehnäjauho, puolikarkea
Tarjoiluun
250  g Valio Oivariini® normaalisuolainen HYLA®

Valmistusohje

  • Valmista raski leivontaa edeltävänä iltana. Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva ja vehnäjauhot. Seosta ei tarvitse vaivata. Kelmuta kulho ja laita jääkaappiin lepäämään seuraavaan päivään, noin 12 tunnin ajaksi.

  • Ota raski pois jääkaapissa hetki ennen leivontaa.

  • Valmista leipä sekoittamalla kädenlämpöiseen veteen hiiva, sokeri, suola, rypsiöljy ja siemenet.

  • Lisää joukkoon esitaikina ja vaivaa taikinaa voimakkaasti ainakin 10 minuuttia lisätäen jauhoja vähitellen. Taikina saa tuntua aluksi melko tahmealta, mutta sitko auttaa sitä pysymään koossa. Taikinan tulisi irrota kulhon reunoilta vaivauksen lopussa vain juuri ja juuri. Voit vaivata taikinaa yleiskoneen avulla taikinakoukkua käyttäen.

  • Tarkista vaivauksen riittävyys repäisemällä taikinasta pieni pala ja venyttämällä sitä sormiesi avulla. Jos taikina venyy ohuen läpikuultavaksi rikkoutumatta, on sitko sopiva.

  • Peitä taikina leivinliinalla ja anna kohota 45-60 minuutia, kunnes taikina on tuplaantunut. Hyvä paikka kohottaa taikina on valuttaa tiskialtaaseen lämmintä vettä ja asettamalla taikinakulho ritilälle tiskialtaan päälle.

  • Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja leikkaa kolmeen osaan. Riivaa taikinapalat hellästi leivän muotoisiksi ja nosta uunipellin päälle. Peitä leivinliinalla ja kohota vielä hetken kunnes leivät ovat kauniin kuohkeita.

  • Ripottele halutessasi leivän pintaan siemeniä. Voit myös jauhottaa leivät kevyesti ja halutessasi viiltää pinnan juuri ennen paistoa.

  • Aseta uunin pohjalle vesikulho, niin saat leipiin rapean pinnan. Paista leivät 220 °C:ssa noin 35 minuuttia. Voit myös paistaa leivät kuuman pitsakiven päällä niin saat pohjasta hyvin paistuneen.

  • Anna leivän jäähtyä hetken ennen leikkaamista. Nauti Oivariinin kera.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi