Ujo kerma

Valion ruokablogi

Blinit tulevat

Blineistä puhuttaessa tarkoitetaan yleensä tattarijauhoista valmistettuja, hiivan kohottamia lettusia. Ne ovat muhkeita ja kuoresta voin rapsakoittamia. Blinit tulevat Venäjältä ja esim. Pietarista löytyy lukuisia bliniravintoloita ja blinikioskeja. Koinkin siellä asuessani aikamoisen yllätyksen, kun venäläiset blinit olivat jotain ihan muuta kun mihin olin kotona tottunut. Ne vastasivat meikäläisittäin lähinnä tavallisia lettuja. Alkupettymyksen jälkeen lettumaiset blinit osoittautuivat mainioksi löydöksi. Ne olivat edullisia ja täytteiden määrä monipuolinen.  Harmi, että tuolloin ei kamerakännykät olleet arkipäivää. Muuten minulla varmasti olisi tarjota lukuisia, erilaisia kuvia blineistä; mitä korkeammista blinitorneista tai arkisista ”pikaruoka-annoksista”, mutta aina niin herkullisista täytteistä.

Blini – millainen sen kuuluu olla?

Kukapa sitä on oikeasti määrittelemään, millainen sen ”oikean” blinin pitää olla, jos kerran sen syntyperämaassakin Venäjällä ne voivat vaihdella littanista muhkeisiin tai vehnäjauhoisista tattarisiin. Tämä se juuri on ruokamaailman rikkaus; kulttuurien, mieltymysten ja saatavien raaka-aineiden kohtaamisen synnyttämät lukuisat variaatiot. On hyvä muistaa, että kukaan ei voi sanoa, mikä sinusta maistuu hyvältä. Meillä jokaisella on ihan oma makuaisti ja mieltymykset.  Tämän vuoksi meillä on myös tarjota useita vaihtoehtoja.

Millä täytteillä?

Blinien perinteisinä seuralaisina viihtyvät smetana, mäti, hienonnettu sipuli ja voisula. Mutta oletko kokeillut blinejä makeilla täytteillä? Me olemme - toimii loistavasti esim marjasurvoksen ja maustettujen rahkojen kanssa. Kehittelimme nopean bliniohjeen, sillä monille kynnys blinien valmistamiselle on siinä, että taikinan pitäisi tekeytyä useampia tunteja ennen paistamista. Nopeus on valttia myös äkillisen blinihimon yllättäessä! Tähän pikaversioon otettiin blinien tattarinen maku mutta hidas hiivan toiminta korvattiin nopeasti leivinjauheella saavutettavaan muhkeuteen. Ohjeen täytteiksi tehtiin ehdotelmat lettu- ja blinimaailman kombinaatioista.
 

Jos yksittäisten blinien paistaminen pannulla ei houkuta, löytyy apu Blinipannukakusta. Pannukakkuversiossa säästetään aikaa, kun ei olla sidoksissa lieden ääreen ja vähennetään käryä. Kätevää, vai mitä?

Nyt on siis bliniaika! Blineillä herkuttelu helmi-maaliskuussa saa  osviittansa uskonnollisista syistä - pääsiäispaastoon varatumisessa.  Ensin syödään tuhdisti, ennen kuin nipistetään kunnolla. Mutta eipä se ehkä olekaan ainoa syy. Nyt on myös mitä loistavin madeaika ja mätiä pullistelevia mateita löytyy nyt mukavasti kauppojen kalatiskeiltä. Jos on silmää ja vähän tuuriakin!

Herkullisia hetkiä blinien seurassa!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi