Ujo kerma

Valion ruokablogi

gluteeniton laskiaispulla

Gluteeniton laskiaispulla maistuu jokaiselle

Rakenteeltaan pehmoiset ja makoisat laskiaispullat voi valmistaa myös gluteenittomina. Näillä kermavaahtoa pursuavilla hillo- tai marsipaanipullilla kelpaa ihan jokaisen herkutella. Vaikka erityisruokavaliotarvetta ei olisikaan, voi myös intohimoinen vehnästen leipoja tutustua ohjeellamme gluteenittoman leivonnan maailmaan.

gluteeniton pullataikinaLaskiaisherkut gluteenittomasti

Laskiaisen perinteiset herkut ovat hernekeitto ja laskiaispulla. Entä miten nämä laskiaisriehan herkut valmistuisivat gluteenittomasti? Hernekeitto on helppo juttu – se on perusohjeella tehtynä valmiiksi gluteenitonta, mutta laskiaispulla onkin ollut se kinkkisempi juttu. Onneksi kollegani Anna on loihtinut todella herkullisen gluteenittoman pullaohjeen, joka taipuu myös laskiaisherkuksi. Olit sinä tai perheenjäsenesi gluteenitonta ruokavaliota noudattava tai muuten vehnää välttelevä pullan ystävä, tässä on ratkaisu!

Gluteeniton laskiaispulla

Gluteeniton laskiaispulla

TTTTT
b
2
h
12
Kananmunaton
Gluteeniton
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: keskitaso
o
1h 45min

Valmistusaineet

5  dl Valio maitoa
2  pussia  (à 11 g) kuivahiivaa
2  tl psylliumia
1  tl suolaa
1  rkl kardemummaa
1  dl sokeria
2  dl riisijauhoja
7  dl gluteenitonta jauhoseosta
150  g Valio voita
Voiteluun
kananmunaa tai maitojauhe-vesiseosta (1:1) (kananmunaton vaihtoehto)
Päälle
½ dl raesokeria ja/tai mantelilastuja
Väliin
3 ¼  dl Valio kuohukermaa
2  dl vadelmahilloa Kokeile myös Avaa/sulje

Valmistusohje

  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, psyllium, suola, kardemumma ja sokeri. Sekoita tasaiseksi. Anna seistä 10 min.

  • Lisää jauhot hiljalleen samalla voimakkaasti sekoittaen. Vaivaa taikina hyvin. Lisää lopuksi joukkoon huoneenlämpöinen voi ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Valmiin taikinan kuuluu olla löysähköä.

  • Leivo heti pulliksi ilman kohotusta. Taikinan rakenne poikkeaa tavallisesta pullataikinasta ja se on tahmeaa, käytä apuna gluteenittomia jauhoja. Muotoile taikinasta tanko, leikkaa 12 - 16 osaan. Pyöritä kevyesti pulliksi jauhotetuilla käsillä. Mikäli pulla tarttuu pöytään, irrota se lastalla ja nosta leivinpaperille uunipellille.

  • Kohota pullat. Voitele munalla (tai maitojauhe-vesiseoksella mikäli haluat pullista munattomia) ja ripota pinnalle raesokeria ja/tai mantelilastuja.

  • Paista uunin keskiosassa 225 asteessa 12 - 15 min.

  • Leikkaa jäähtyneistä pullista hattu irti ja täytä vadelmahillolla tai mantelimassalla sekä kermavaahdolla. Nosta hattu täytteiden päälle.

Säilytys
  • Pullat säilyvät huoneenlämmössä peitettynä seuraavaan päivään, mutta ovat parhaimmillaan tuoreina. Pullat voi pakastaa.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Vinkki vehnäleipureille

Gluteenittomassa leipomisessa pitää unohtaa ns. perinteinen leipominen, jossa jauhona käytetään joko kokonaan tai osin vehnäjauhoa. Gluteenittomista jauhoista kun puuttuu vehnäleivonnaiseen verrattuna rakenteeseen ja leipoutuvuuteen oleellisesti vaikuttava sitko. Siksi samat lait eivät päde gluteenittomassa leivonnassa. Jos siis olet kokenut vehnäleipuri, unohda tuttu tapasi leipoa. Noudata ohjetta askel askeleelta ja valitse ohjeenmukaiset raaka-aineet. Niin kutsuttu leipojan näppituntuma on tässä erilainen – eli ihan omanlainen.

Riehakasta ja herkullista laskiaista toivottaen,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi