Ujo kerma

Valion ruokablogi

Halloween juhlat

Mistä on lasten Halloween tehty? Kummituksista, noidista, karkeista ja kepposista. Ilosta, naurusta, hassutteluista ja jännityksestä. Mistä on aikuisten Halloween tehty? Kurpitsoista ja lyhdyistä, porkkanakakuista ja koristeluista. Kenties pyhäinpäivän naamiaisjuhlista ja aamuyön tunneille valuvista kekkereistä. Mitä jos tänä syksynä viettäisimme halloweenia?

Halloween rantautuu Suomeen

Halloween on ottamassa yhä vahvemmin paikkaansa suomalaisten juhlapäivien kirjossa. Amerikkalaiset viettävät halloweenia lokakuun viimeisenä päivänä. Halloweenin vietto ei kuitenkaan ajoitu vain yhteen päivään, vaan oikeastaan useampiin viikkoihin ennen pyhäinpäivää.  Juhlateema saattaa näkyä iltojen pimetessä talojen ikkunoilla erilaisin koristein ja pihalla hehkuvina kurpitsalyhtyinä. Päiväkodit ja koulut ovat ottaneet halloweenin huomioon esim. askarteluissaan ja lapset ja nuoret järjestävät jo Suomessakin halloweenkutsuja. Saa tästä juhlasta osansa aikuisetkin – halloweenhan antaa hyvän syyn järjestää myös ”aikuisten” juhlat ja ehkä vähän hullutellakin teeman puitteissa. Tarjoa vaikka rennosti jenkkityyliin ensin hodareita ja jälkiruoaksi kurpitsapaita

Karkki tai kepponen

Erityinen merkitys halloweenilla on kuitenkin lapsille, sillä se on päivä, jolloin saa luvalla tehdä kepposia ja pukeutua hurjiin asuihin – kummituksiksi, vampyyreiksi, merirosvoiksi. Sitten nämä kummajaiset kiertelevät namusten toivossa ovelta ovelle hihkuen: ”Karkki tai kepponen”. Tämä herkkupalkkio mielessä olen itsekin kierrellyt pikkunoidaksi muuntautuneena ovelta ovelle – mutta pääsiäisen merkeissä. Näistä kahdesta juhlasta löytyy siis yhtymäkohtia, sillä halloween on hyvin lähellä meidän pääsiäisnoita- eli trulliperinnettä. 

Omassa perheessä saimme startin halloweenin juhlintaan teemoittamalla synttärit ”kummitus/pahisjuhlaksi”, Sen puitteissa olikin hauska häärätä juuri nyt, kun kaupat ovat pullollaan kaikkea teemaan sopivaa hilavitkutinta. Tässäpä muutamia vinkkejä ja kuvia siitä, miten toteutin lapsille Halloween –henkeä. Jokainen tietää, että lapsien mielikuvitus on rajaton ja ruoat maistuivat ihan toisilta, kun ne nimettiin uudella tavalla ja niitä tarjosi noidanhattuun ja viittaan pukeutunut noita-akka… Nyt alankin vähitellen odotella, joko tänä vuonna kotiovelle kolkuttaa ensimmäiset kummitukset koreineen. Kyllä herkut ja karkit motivoivat lapsia kummasti, joten on varauduttava palkkioon on, ettei joudu kepposten uhriksi.

Muutamia ruokavinkkejä:

- Lasten suosikkileivonnainen – mokkapalat. Koristele ensin kuorrutuksen päälle sokerivesikuorrutuksella seittikuvioita. Viimeistele palat valkoisesta marsipaanimassasta tehdyillä kummituksilla, madoilla tai hämähäkeillä. Näistä riittää riemua!

- Halloween porkkanakakku

- ”Noidan jäätelöbaari”, josta saa tilata annoksen höystettynä taikarouheella (suklaaströsseleitä),  avaruusvaahdolla (kermavaahtoa), mustekalan musteella(lakritsikastiketta) tai jalokivimurskalla (tuttufrutti rouhetta).

- Laita pöytäliinan kätköihin vipeltämään irtomakeishiiriä
 

Muutamia koristeluvinkkejä:

- Halloween-teemoitettu paperinen pöytäliina, keskellä aaltoileva kangas, jonka lomaan pystyi upottaman rekvisiittaa (muovipääkallo, käärmeitä, hämähäkkejä, koristevalot jne.)

- Pöydälle koriste/jouluvalot (lastenpöytä) tai kynttilät hämärään tunnelmavalaistukseen

- Mustia, violetteja ja oransseja ilmapalloja

- Servietit teeman tai värin mukaan

- Juhlijoiden paikkalaput pujotetaan kumisiin ”merirosvosormuksiin”. Ne vieraat saavat muistoksi juhlista.

 

Hauskaa halloweenia!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi