Ujo kerma

Valion ruokablogi

Halloweenin hurmaavan hurja täytekakku

Olisiko aika juhlia Halloweenia tai Halloween teemasynttäreitä? Nosta lokakuiseen pöytään täytekakku, joka hurmaa ja on sopivan hurjaa. Kakku on sisuksiaan myöten nuken värien teemoittama ja maku on valloittava.

Barbiekakun hurja isosisko

Kahden pojan äitinä en ollut kertaakaan loihtinut barbiekakkua, mutta hamepukeisen nukkekakun valmistus kiehtoi. Halloween antoikin oivan mahdollisuuden kokeilemaan ja nyt kakkuohje on valmis. Halloweenin kunniaksi sievän Barbie-nuken tilalle kakkuun laitetaan vähän hurjempi typykkä – goottiteemainen nukke!

Draculaura inspiroi maku- ja värimaailmaa

Kakkuohjeen kehittelyä määrittivät kaksi asiaa: 1) nuken värimaailman pitää toistua sekä kakun pinnassa että sisuksissa ja 2) kakun pitää maistua hyvältä – myös lasten/nuorison makuun. Sopivaksi halloween nukeksi löytyi Monster High Draculaura, jonka hymyssä paljastuukin vampyyrin hampaat. Nuken puna-musta värimaailma aiheutti ensin pitkät pähkäilyt, siitä miten sisus täytteineen toistaisi värejä makoisasti. Pähkäily tuotti kuitenkin tulosta.

Kakkupohja

Punaisen kakkupohjan tein tekemällä ikään kuin porkkanakakun, mutta korvaamalla osan punajuurella.
 

kakkupohja ennen paistamista

Kakkutaikina matkalla uuniin.

kakkulevyn leikkaus

Kakkukerrospalojen ottaminen paistetusta pohjasta. Paistopinta on punaruskea, mutta punaisuus löytyy yhä leikkauspinnoista.

Täyte

Mustan-harmaan värimaailman sain täytteeseen käyttämällä sitruunaista lakritsirahkaa ja salmiakkista vohvelimurskaa. Samalla kakkuun tuli hauskasti sekä pehmeää ja rouskuvaa tekstuuria. Täytteen tekemisen helppous oli myös tervetullutta, sillä kakussa riittää melkoisesti puuhasteltavaa.

Kuorrutus

Kakun alempaan hamekerrokseen valitsin valkoisen vaahtokarkkimassan, jonka marmoroin pinkillä elintarvike pastavärillä (geelimäinen väri). Hameen liehukoristeisiin valitsin mustan sokerimassan. Jos pastavärin metsästys on hankalaa, voi valkoiseen massaan sekoittaa hieman mustaa massaa tai käyttää alahameeseen yksiväristä sokerimassaa.
 

kuorrutteen marmorointi

Marmorointi on valmis kaulintaa varten.

prinsessakakun kuorruttaminen

Tuorejuusto-voikreemikuorrutettu kakku saa kohta hamekankaan.

Nukke jatkaa matkaa leikkijälle

Nukkekakuissa tulee helposti ongelmaksi, että kakun korkeus ei riitäkään peittämään jalkoja – näillä missirunkoisillla nukeilla kun on kovin pitkät jalat. Jalkoja ei kuitenkaan kannata epätoivoissaan katkaista poikki, sillä nukelle varmasti riittää vielä kakkuroolinsa jälkeen leikkijöitä. Kakun reunoista ylijäävistä vaahtokarkkimassapaloista tehdään nukelle paita ja lisähamerenkaita tarvittavan määrän. (Muistathan kelmuttaa nuken jalat tuorekelmulla ennen pukemista, sillä jälkikäteen se on hankalampaa.) Nukke kannattaa pukea kakun kuorrutuksen yhteydessä, sillä jos massat kuivahtavat, massa repeilee/murenee käsiteltäessä. Puetun nuken voi jättää kovettumaan huoneenlämpöön yön yli tai siksi aikaa kun kakku tekeytyy jääkaapissa.

Kattauksessa voi hullutella mielin määrin. Somisteeksi sopivat esim. koristehämähäkit, mutta jos hämähäkkejä haluaa laittaa kakkuun, muotoile ne sokerimassasta.

Halloween nukkekakku

Halloween nukkekakku

ttttt
b
0
h
3
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: haastava
o
6h

Valmistusaineet

Pohja
150  g punajuurta hienoksi raastettuna
200  g  () porkkanaa hienoksi raastettuna
175  g Valio Oivariini® juoksevaa
4  dl vehnäjauhoja
2  tl leivinjauhetta
munaa
2 ½  dl sokeria
Kostutus
n. 1 dl Valio Gefilus® mehua ananas-porkkana + kalsium
Täyte
1  pussi  (175 g) suklaakuorrutteisia vohvelikeksejä , salmiakki (Suffeli bites)
150  g  () Valio Viola® vanilja tuorejuustoa
1 ½ dl Valio kuohukermaa
2  prk  (à 200) Valio maustettua rahkaa sitruunainen lakritsi
Tuorejuustokreemi
1  dl tomusokeria
50  g Valio voita , huoneenlämpöistä
50  g Valio Viola® vanilja tuorejuustoa , huoneenlämpöistä
Koristelu
500  g vaahtokarkkimassaa
250  g mustaa sokerimassaa
elintarvikeväriä , pinkkiä tai oranssia pastavärinä
elintarvikeliimaa

Valmistusohje

Kakkutaikina
  • Sekoita raasteet ja Oivariini. Yhdistä kuivat aineet keskenään.

  • Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vaahtoon vuorotellen samalla sekoittaen kuivia aineita ja raasteseosta.

  • Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannulle (30 x 40 cm).

  • Paista 200 asteessa uunin alaosassa 28 - 30 min, kunnes pohja on kypsä (kokeile kypsyyttä hammastikulla). Anna jäähtyä.

Täyte
  • Leikkaa vohvelit karkeaksi rouheeksi.

  • Vaahdota 150 g tuorejuustoa, rahka ja kerma kulhossa jämäkäksi vaahdoksi. Jätä jäljelle jäänyt tuorejuusto huoneenlämpöön.

Täyttäminen
  • Vuoraa pyöreäpohjainen kulho kelmulla. Kuvan kakku on tehty 1,8 l kulholla, suuaukon Ø 20 cm.

  • Leikkaa kakkulevystä viisi ympyrää siten, että isoin levy on kulhon suuaukon ulkoreunojen kokoinen ja loput pienenevät asteittain kulhon muodon mukaisesti. Apuna voi käyttää erikokoisia lautasia. Koko kakkulevypellillinen tulee käyttöön, sillä ympyrälevyt jäävät vajaiksi ja irtopaloista ne saadaan koottua eheiksi. Myös tarvetta lisäpaloillle saattaa tulla kakkukerroksiia rakentaessa. Irtopaloistakin tehdyt kakkukerrokset tasaantuvat kakun vetäytymisen aikana.

  • Nosta pienin kakkulevy kulhon pohjalle. Kostuta levy mehulla. Ripottele päälle vohvelimurskaa ja lakritsirahkatäytettä.

  • Toista kerrokset ja laita päällimmäiseksi isoin kakkulevy. Painele tasaiseksi. Kostuta kakkulevy, peitä kelmulla ja anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Tuorejuustokreemi
  • Vaahdota tuorejuusto, voi ja siivilöity tomusokeri kulhossa.

  • Kumoa kakku, poista kelmu. Voitele pinta sileäksi tuorejuustokreemillä.

Kuorruttaminen ja koristelu
  • Vaivaa valkoinen vaahtokarkkimassa pehmeäksi. Töki / vedä siihen teelusikan kärjellä pastaväriä sinne tänne. Vaivaa sitä muutama kerta kulhossa tai suojatulla työtasolla, jolloin massaan syntyy marmorikuviointi.

  • Kauli vaahtokarkkimassa tomusokeroidulla pöydällä tasaiseksi pyöreäksi levyksi, joka saa olla reilusti kakkua suurempi. Nosta levy kaulimen avulla kakun päälle. Sovita reunat sileiksi nostamalla massan reunaa ja suoristamalla samalla reunan kädellä. Käy koko reuna järjestelmällisesti läpi. Leikkaa veitsellä ylimääräinen reuna pois.

  • Kelmuta nuken jalat. Tee vaahtokarkkimassan reunapaloista nukelle vaatteet. Jos kulhon/valmistuvan kakun korkeus ei riitä nuken jaloille, voit työstää vaahtokarkkimassasta tarvittavan pätkän lisähametta nuken ympärille. Tee mustasta sokerimassasta hameen ulommaiset kerrokset. Käytä kiinnittämisessä apuna elintarvikeliimaa.

  • Ota kuorrutteesta terävällä veitsellä tai pienellä pyöreällä piparimuotilla nuken jalkojen menevä pala pois. Työnnä nukke kakun sisään.

  • Tarjoa kakku halloween juhlissa tai syntymäpäiväkakkuna. Koristelua ja värimaailmaa voit vaihdella nuken ja juhlan teeman mukaan.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Hauskaa ja sopivan karmivaa halloweenia,

Ilona

Ps. Kurkkaa muitakin halloween ohjeita!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi