Ujo kerma

Valion ruokablogi

Isien toive: pataruokaa ja suklaakakkua!

Mitä isät haluavat isänpäivänä syödä? Mikä suomalaiselle isälle maistuu? Otimme selvää!

Helppoa pataruokaa ja aikaa yhdessä 

Nuo kysymykset kaikuivat päässäni, kun ideoin tätä isänpäiväblogikirjoitusta. Sitten välähti - kysytään isiltä itseltään, ja otetaan kaikki hyöty irti myös oman työni tuomista mahdollisuuksista pistää siltä istumalta Valion Facebook-sivulle pystyyn pieni isänpäivägallup.

Mitä isät sitten vastasivat? Vastauksissa nousivat erilaiset käristykset, karjalanpaisti, lihapata ja pihvit. Näitä syötiin mieluiten perunamuusin kanssa. Vastausten perusteella isänpäivän ruokavinkki onkin kunnolla uunissa hautunut täyteläinen ja pippurinen lihapata. Se on helppo valmistaa ja valmistuu uunin uumenissa kuin itsestään - ja mikä parasta, aikaa jää yhdessäoloon. Riistaruoat ovat selvästi isien mieleen ja padan hirvenlihassa on mukavan mieto, mutta silti selvästi havaittava riistan maku. Voit korvata hirvenlihan oikein hyvin naudanlihalla. Valmista padan kaveriksi kunnon perunamuusi vaikkapa rosamundaperunoista tai keitä puikulaperunoita sekä tarjoa raikasta salaattia.

"No kyllä mä söisin mielelläni vaimon tekemää mausteista lihapataa."

Pippurinen lihapata

Pippurinen lihapata

TTTTy
b
14
h
988
Vähälaktoosinen
Runsaasti proteiinia
Gluteeniton
Vaikeusaste: keskitaso
o
2h 25min

Valmistusaineet

1  kg hirven tai naudan paistia
2  rkl Valio voita
2 - 3 sipulia
200  g esikäsiteltyjä metsäsieniä , esim. suppilovahveroita
1  tl suolaa
1  prk  (2,5 dl) Valio ruokakermaa Mustapekka®
1  tlk  (70 g) tomaattipyreetä
4 - 5 dl vettä + paistolientä

Valmistusohje

  • Puhdista paisti kalvoista. Kuutioi reiluiksi paloiksi. Ruskista lihat pienissä erissä paistinpannulla voissa ja siirrä ne sitä mukaa pataan tai kattilaan (huuhdo pannu tarvittaessa välillä ja siivilöi liemi talteen, pese pannu). Paista hienonnettu sipuli ja esikäsitellyt sienet. Lisää lihojen joukkoon. Mausta suolalla. Lisää tomattisose ja vesi + paistoliemi.

  • Anna kiehua hiljalleen kannen alla lihan mureudesta riippuen 1 - 2 tuntia kunnes lihat ovat kypsyneet. Lisää lopuksi ruokakerma. Kuumenna. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

VINKKI
  • Miedomman makuisen lihapadan saat korvaamalla maustetun ruokakerman 2 dl:lla Valio Luomu™ ruokakermaa.

  • Mikäli haluat paksumman kastikkeen, suurusta sekoittamalla 1 - 2 rkl vehnäjauhoja tilkkaan kylmää vettä. Kaada suurus koko ajan sekoittaen kastikkeeseen ja keitä 2 min.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

"Hyvin kypsytetty hirvikäristys mustapippurilla maustettuna, perunamuusi ja puolukkasurvos. Lisänä suolakurkkuviipaleet. Juomana lähdevesi."

Vastustamaton chilisuklaakakku

Makena toiveena nousi yksi suosikki ylitse muiden: suklaakakku. Koska mausteisia makuja toivottiin, niin isänpäiväkakku noudattelee tätä teemaa. Blogikollegani Ilonan kehittämä chilisuklaakakku on vaan niin onnistunut resepti, että se maistuu isälle satavarmasti. Chilin lämmin polte on suklaan parina juuri sopiva.

Chilisuklaakakku

Chilisuklaakakku

TTTTT
b
17
h
106
Kasvis (lakto-ovo)
Laktoositon
Vaikeusaste: helppo
o
1h

Valmistusaineet

1  prk  (250 g) Valio Koskenlaskija® Ruokaa chili
200  g taloussuklaata
munaa
2  dl sokeria
2  dl vehnäjauhoja
1  tl leivinjauhetta
Kuorrutus
1  prk  (250 g) Valio Koskenlaskija® Ruokaa chili
2  dl fariinisokeria
100  g taloussuklaata

Valmistusohje

  • Pingota leivinpaperi pinnoitetun irtopohjavuoan (Ø 23 cm) reunan ja pohjan väliin. Jos käytät tavallista kakkuvuokaa, voitele ja jauhota se siivilöidyllä kaakaolla tai korppujauholla.

  • Kuumenna Koskenlaskija ja paloiteltu suklaa miedolla lämmöllä kattilassa. Kun suklaa on sulanut, siirrä kattila sivuun.

  • Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita joukkoon jauho-leivinjauheseos.

  • Lisää suklaaseos, sekoita. Kaada taikina vuokaan.

  • Kypsennä uunin alaosassa 200 asteessa 30 min.

  • Anna kakun jäähtyä. Irrota kakun reunat veitsellä ja kumoa leivinpaperille tai suoraan tarjoiluastiaan.

Kuorrutus
  • Kuumenna Koskenlaskija ja fariinisokeri kattilassa. Keitä 3 min samalla sekoitellen.

  • Lisää suklaa paloina, sekoita kunnes tasaista.

  • Kaada hieman jäähtynyt kuorrutus kakun päälle. Levitä niin, että kuorrutetta valuu myös reunoille.

  • Anna kuorrutuksen jähmettyä jääkaapissa. Koristele halutessasi esim. puolitetulla chilillä.

VINKKI
  • Säilytä kuorrutettua kakkua jääkaapissa kuvun alla. Kakun voi tarvittaessa myös pakastaa.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Tästä vinkit suoraan isiltä! Makoisaa isänpäivää toivottaen, 

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi