Ujo kerma

Valion ruokablogi

Itsenäisyyspäivän kakku

Leivo itsenäisyyspäivän kunniaksi marenki-karpalojuustokakku. Kakussa maistuvat syksyiset marjat ja kotoinen kardemumma. Tämä kakku on omiaan niin kahvi- kuin jälkiruokapöydässä, mutta se sopii tarjottavaksi juhlavasti myös kuohuviinin kanssa.

Pavlovaa ja juustokakkua mukaillen

Marenki-karpalojuustokakku on kuin yhdistelmä klassikkoleivonnaista Pavlovaa sekä hyydytettävää juustokakkua. Tämä kakku kuitenkin sopii sekä laktoosittomaan että gluteenittomaan ruokavalioon.

Herkullisen leivonnaisen marenkipohjan ja hyydytettävän juustokakun voi valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä, mutta ne ehtii tehdä samanakin päivänä. Marengin tekeytyminen uunissa vie parisen tuntia ja juustokakun hyytyminen nelisen tuntia. Kakun kokoaminen sen sijaan sujuu hetkessä ja se tehdään juuri ennen tarjoilua.

Marenki-karpalojuustokakku

Marenkipohja

4 valkuaista
2 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
½ dl kuivattuja karpaloita

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä sokeri ja maissitärkkelys. Lisää seos vähitellen valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Lisää karpalot. Levitä kumpuilevasti leivinpaperille uunipellille (25 cm x 20 cm). Ripottele halutessasi vielä kuivattuja karpaloita päälle. Kypsennä uunin keskitasolla 90 asteessa n. 2 h. Jätä huoneenlämpöön – älä peitä.

Juustokakku

2 ½ liivatetta
100 g pakastekarpaloita
50 g pakastemustikoita
1/4 dl karpalo- tai puolukkalikööriä
1 ½ dl Valio Eila® vispikermaa
1 rasia (200 g) Valio Viola® vanilja tuorejuustoa
3/4 dl sokeria

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna karpalot, mustikat ja likööri kattilassa. Kiehauta 2-3 min. Siivilöi ja puserra marjaseos huolellisesti kulhoon lusikalla siivilää painaen. Siirrä mehuseos takaisin kattilaan. Kuumenna, sulata mehuun liivatteet ja nosta kattila sivuun jäähtymään.

Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon tuorejuusto ja sokeri.

 Kaada joukkoon haalea marjaseos, sekoita tasaiseksi. Levitä täyte kelmulla vuorattuun vuokaan. Hyydytä jääkaapissa vähintään 4 h.

Kardemummavaahto

2 ½ dl Valio Eila® vispikermaa
1 prk ( à 250 g) Valio Eila® maitorahkaa
2 rkl sokeria
½ rkl kardemummaa

Vatkaa löysähköön kermavaahtoon maitorahka ja mausteet.

Rakenna kakku kerroksittain marenkipohjalle juuri ennen tarjoilua: Kumoa juustokakku ja leikkaa viipaleiksi tai lusikoi sitä suoraan vuoasta kerroksittain kardemummavaahdon kanssa. Koristele pensasmustikoilla ja ripauksella kardemummaa. 

Hyvää itsenäisyyspäivää!

PS. Voit myös valmistaa Karpalojuustokakun perinteiseen tapaan 

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi