Ujo kerma

Valion ruokablogi

Itsenäisyyspäivän kalaisat alkupalat

Valmista itsenäisyyspäivän juhlapöytään kylmiä kalaisia alkupaloja tai Linnan juhlien katselun lomassa naposteltavia pikkusuolaisia. Vaihtoehtoina on kaksi maistuvaa, mutta aivan eri henkistä kalaherkkua: Graavilohta sinisessä juhla-asussa tai rentoja rukiisia kala-tapaksia eli suomalaisittain sapaksia.

Juhlava graavikala saa mustikkakylvyn

Kaiva pakastimestasi kotimaisia, kenties itse keräämiäsi mustikoita ja käytä ne itsenäisyyspäivän graavilohen maustamiseen. Samalla ne antavat kalalle upean pintavärin. Valmistaminen ei eroa paljoakaan tutusta graavauksesta eli ensin lohifileen pinnalle laitetaan reilusti karkeaa merisuolaa sekä lisäksi sokeria ja pippuria. Sen jälkeen on mustikoiden vuoro! Kalalle levitetään kohmeiset mustikat ja koko komeus kääritään tiukkaan pakettiin kelmun sisään.  Jotta maut ja väri saadaan irtoamaan, niin pakettia puristellaan hellävaroen, jolloin mustikat mehustavat kalan. Näin kala saa siistin mustikkakylvyn ja työtasotkin pysyvät puhtaina. Kala graavautuu jääkaapissa sopivaksi seuraavaan päivään mennessä. Sinertäväpintainen herkku tarjotaan kauniin valkoisen, kotimaisen Valio crème fraîchen kanssa.

Mustikkagraavattu lohi

Mustikkagraavattu lohi

TTTTT
b
0
h
29
Kananmunaton
Vähälaktoosinen
Runsaasti proteiinia
Gluteeniton
Vaikeusaste: keskitaso
o
12h 10min

Valmistusaineet

1   (800 g) kirjolohifilee
2 ½  rkl karkeaa merisuolaa
1  rkl sokeria
mustapippuria myllystä
200  g pakastemustikoita
Lisäksi
1  prk  (150 g) Valio crème fraîchea
sitruunan kuori
ripaus suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria myllystä

Valmistusohje

  • Aseta kirjolohifilee ison tuorekelmupalan päälle. Poista fileestä tarvittaessa ruodot.

  • Ripottele pinnalle tasaisesti suola ja sokeri. Rouhi myllystä pippuria. Levitä hiukan sulaneet mustikat fileen pinnalle.

  • Kääri kala kelmuun tiiviisti. Painele mustikoita hiukan, jotta ne mehustuvat kalan pinnalle.

  • Kääri kala vielä tiiviisti folioon ja nosta jääkaappiin tekeytymään yön yli.

  • Poista kalan pinnalta ylimääräinen mustikka. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

  • Mausta crème fraîche raastetulla sitruunan kuorella, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Sekoita kuohkeaksi.

  • Tarjoa mustikkagraavattua lohta crème fraîchen kanssa.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Rento ja nopea sapas

Tässäpä on todella nopeasti syntyvä suomalainen tapas eli sapas. Se syntyy ja onnistuu rennoin ottein: Ensin ruisnachoille lusikoidaan tai pursotetaan Valio Viola® kevätsipuli- tai tilli tuorejuustoa. Sitten kaksi päällystettyä ruisnachoa asetetaan päällekkäin vähän vinksahtaneesti ja kruunataan neulamuikulla! Fiinimpi sapas syntyy yhtä rennoin ottein, mutta sen kruunaakin mäti.  Ta daa – näitä kaksikerroksisia ja näyttäviä pikkusyötäviä syntyy nopeasti isompikin määrä!

Tätä ohjetta kehittäessäni tuli mieleeni venäläiseen tapaan nautittu vodkaryyppy, joka makustellaan suolakalan kanssa. Muikkusapas sopisi tarjottavaksi myös tähän malliin - maistuvana marskin ryypyn kaverina!

Kerrossapakset

Kerrossapakset

ttttt
b
0
h
2
Kananmunaton
Laktoositon
Vaikeusaste: helppo
o
10min

Valmistusaineet

20  kpl ruisnachoja
1  rasia  (100 g) Valio Viola® kevätsipuli tuorejuustoa
10  kpl paistettuja neulamuikkuja Kokeile myös Avaa/sulje
kevätsipulivartta tai ruohosipulia
mustapippuria myllystä

Valmistusohje

  • Lusikoi tai pursota tuorejuusto ruisnachoille. Nosta kaksi päällekkäin yhden suupalan tekemiseksi.

  • Aseta päälle kala ja kevätsipulirenkaita. Rouhaise päälle mustapippuria.

  • Tarjoa pikkusuolaisena buffetpöydässä tai mädin kanssa päällystettynä juhlavana alkupalana.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

VINKKI: Molemmat kalaherkut sopivat loistavasti myös isompiin juhlatarjoiluihin. Sapakset ovat cocktailherkkuja sellaisenaan ja graavilohesta voi tehdä suupalaleipiä noutopöytään.

Juhlavaa itsenäisyyspäivää!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi