Ujo kerma

Valion ruokablogi

Jouluhalko eli Bûche de Noël

Halkohommia keittiössä? Kyllä vain! Kääretorttu muuntuu suklaiseksi haloksi yllättävän helposti. Nosta joulupöytään tämä Ranskasta lähtöisin oleva joulun perinneleivonnainen, joka reseptissämme kätkee vuosirenkaisiinsa ja kuoreensa jouluista luumu-kanelirahkaa. Blogista löydät reseptin sekä valmistusvinkit videolta.

Jouluhalko on perinteinen ranskalainen joululeivonnainen, jota on aikoinaan leivottu talvipäivänseisauksen kunnaksi, mutta myöhemmin se on saanut paikkansa joulun jälkiruokakakkuna. Jouluhalko on kuin pala puunrunkoa ja se sopii oikein hyvin myös suomalaiseen joulupöytään tuoden siihen herkullisen palan metsäntuntua. Ja me suomalaisethan rakastamme kääretorttuja!

Jos osaat leipoa kääretortun, osaat tehdä jouluhalonkin!

Jouluhalkoa varten valmistetaan helppo suklainen kääretorttupohja ja väliin voi laittaa omaa suosikkitäytettään. Reseptissämme on käytetty ihanan jouluista loppuvuoden sesonkimakua Valio maustettua rahkaa luumu-kanelia. Sama täyte toimii niin kääretortun sisällä kuin kuorrutteenakin. Kääretortun rulla onkin tämän leivonnaisen idea, koska siitä tulee vuosirenkaat halon sisälle! Rullasta leikataan pienet palat halon oksiksi, jotka voi asettaa joko halon sivuille tai päälle. Jouluhalon koristeluunkaan ei tarvitse joulukiireiden lomassa käyttää kuin hetki. Haarukalla homma hoituu ja koristeeksi voi laittaa vaikkapa säilykekirsikoita.

Kuvasimme jouluhalon valmituksesta videon, katso valmistusvinkit!

Jouluhalko

Jouluhalko

TTTTt
b
13
h
1330
Vähälaktoosinen
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: keskitaso
o
40min

Valmistusaineet

Pohja
munaa
1 ½  dl sokeria
¾  dl vehnäjauhoja
¾  dl perunajauhoja
3  rkl kaakaojauhetta
1  tl leivinjauhetta
Täyte
1  dl vadelmahilloa
2  dl Valio Eila® vispikermaa
1  prk  (200 g) Valio maustettua rahkaa luumu-kaneli
1  tl vaniljasokeria
Pinnalle
100 g tummaa suklaata
1  prk  (200 g) Valio maustettua rahkaa luumu-kaneli
1  dl Valio Eila® vispikermaa

Valmistusohje

  • Vaahdota munat ja sokeri kovaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää joukkoon varovasti sekoittaen.

  • Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 7 min.

  • Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille. Levitä jäähtyneelle pohjalle vadelmahillo.

  • Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahtoon rahka ja vaniljasokeri.

  • Levitä seos pohjalle. Jätä 5 cm etureunasta tyhjäksi. Kääri rullaksi. Jätä saumapuoli alle. Leikkaa molemmista päistä n. 10 cm:n pala pois. Nosta pitkä osa tarjoiluastiaan ja muotoile paloista "oksantynkiä" ja asettele ne rullan päälle tai sivulle.

  • Valmista kuorrutus: Sulata suklaa. Sekoita rahkan joukkoon. Lisää viimeiseksi joukkoon vaahdotettu kerma. Levitä kuorrutus kääretortun pinnalle. Vedä haarukalla puunkuorta muistuttavat kuviot kuorrutukseen. Sihtaa päälle kaakaojauhetta siivilän läpi.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Valion joulu tarjoaa ideoita ja parhaita reseptejä erilaisiin joulupöytiin. Tutustu joulun eri teemoihin sekä tarjottaviin ja kutsu läheisesi nauttimaan yhteisistä hetkistä!

Ihanaa joulua kaikille Ujo kerma -blogin lukijoille!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi