Ujo kerma

Valion ruokablogi

Kakkua 100-vuotiaan Suomen kunniaksi

Itsenäisyyspäivän kahvihetkessä maistuu mustaherukkainen  välkehtivä mirror glaze kakku, jonka pintaa koristavan sinisen raidan inspiraationa on ollut tuulessa hulmuava Suomen lippu. Onnea Suomi!

100-vuotias Suomi ansaitsee juhlapäivänään arvoisensa kakun. Useista vaiheista huolimatta Koekeittiömme Annan itsenäisyyspäiväksi ideoima mustaherukka-vaniljakakku on yksinkertainen tehdä eli älä säikähdä reseptin pituutta. Kärsivällisyys on toki myös yksi kakkuun tarvittava ainesosa, mutta valmis kakku palkitsee tekijänsä varmasti. Kakkuhommiin ryhtyessä on hyvä olla 20 cm irtopohjavuoan lisäksi astetta isompi 24 cm:n irtopohjavuoka, jolloin uloin vaniljatäyte on kätevä pursottaa mustaherukkakakun ympärille. Tämä tapa tehdä kakku on paitsi erilainen, mutta myös kaunis ja paloiksi leikattaessa täytteiden värit tulevat upeasti esille. Tässä vaihekuvia havainnoimaan kakun tekovaiheita.

Välkehtivä peilipinta tekee kakusta juhlavan

Mirror glaze -kuorrutettuja kakkuja on vasta harvakseltaan näkynyt juhlapöydissä Suomessa, vaikka somesta löytyykin paljon kuvia tästä heijastavan kauniista tavasta kuorruttaa kakku. Mirror glaze-kuorruttaminen on jännittävää puuhaa, koska siihen on käytännössä vain yksi mahdollisuus. Kuorrute asettuu kylmän kakun pinnalle melko nopeasti, joten viimeistely siniseksi värjätyllä kuorrutteella tulee tehdä reippaalla kädellä. Katso ainakin muutama Instagramin puolella hypnotisoinut video kuorrutteen levittämisestä. Toivottavasti päiväkahvien hetkeen osuisi muutama auringonsäde ikkunasta, sillä auringonvalo saa kakkuun aikaan vielä upeamman efektin ja toki kakku sädehtii vaikka vain kynttilänkin valossa.

Itsenäisyyspäiväkakku

Itsenäisyyspäiväkakku

TTTTT
b
4
h
27
Kananmunaton
Gluteeniton
Vähälaktoosinen
Vaikeusaste: haastava
o
9h 30min

Valmistusaineet

Gluteeniton mantelipohja
75  g Valio Luomu™ voita
150  g mantelimassaa
munaa
2  rkl perunajauhoja
1  tl vaniljasokeria
Mustaherukkatäyte
3 ½ liivatetta
200  g mustaherukoita
2  dl Valio Luomu™ kuohukermaa
100  g  () Valio Luomu™ maitorahkaa
1  dl tomusokeria
Kardemumma-vaniljatäyte
liivatetta
3  dl Valio Luomu™ kuohukermaa
1  rkl kokonaisia kardemumman siemeniä
vaniljatanko
1  rasia  (175 g) Valio Luomu™ tuorejuustoa maustamaton
100  g Valio Luomu™ maitorahkaa
1 ½ dl tomusokeria
Mirror glaze -kuorrutus
liivatetta
1 ¾  dl sokeria
¾  dl glukoosisiirappia
2  rkl vettä
1  dl Valio Luomu™ vanhanajan täysmaitoa
1  dl Valio Luomu™ kuohukermaa
sinistä elintarvikeväriä

Valmistusohje

Gluteeniton mantelipohja
  • Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja mantelimassa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Yhdistä perunajauho ja vaniljasokeri. Siivilöi taikinaan, sekoita kevyesti.

  • Pohjusta Ø 20 cm:n vuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskiosassa 175 asteessa 20 min. Anna pohjan jäähtyä, mutta älä irrota vuoasta.

Mustaherukkatäyte
  • Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Kiehauta marjat kattilassa, soseuta. Sulata liivatteet kuumaan marjasurvokseen. Vaahdota kerma. Sekoita maitorahka ja tomusokeri. Sekoita rahkan joukkoon ensin marjaseos ja lopuksi kermavaahto. Kaada täyte vuokaan, tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa (n. 4 h).

Kardemumma-vaniljatäyte
  • Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Mittaa pieneen kattilaan 1 dl kuohukermaa, kardemumman siemenet ja avattu vaniljatanko. Keitä keskilämmöllä 5 min. Siivilöi. Sulata liivatteet kuumaan kardemumma-vaniljakermaan. Vaahdota loppu kerma. Vatkaa tuorejuusto, maitorahka ja tomusokeri. Sekoita joukkoon ensin kerma-liivateseos ja lopuksi kermavaahto.

  • Poista mustaherukkakakku vuoasta. Aseta kakku Ø 23 - 24 cm:n irtopohjavuokaan leivinpaperille. Laita kardemumma-vaniljatäyte pursotuspussiin ja pursota täyte huolellisesti reunoille pohjaa myöden ja lopuksi kakun pinnalle. Tasoita pinta ja nosta kakku peitettynä pakastimeen 2 h:ksi.

Mirror glaze -kuorrutus
  • Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Kiehauta sokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Vältä sekoittelua, jotta sokeri sulaa tasaisesti. Sulata liivatteet kuumaan sokeriliemeen. Sekoita sokeriliemi, maito ja kerma. Laita kelmu seoksen pinnalle, jotta se ei kuoretu. Jäähdytä 30-asteiseksi.

  • Ota kakku pakastimesta. Irrota vuoasta. Tasoittele mahdolliset kuplat ja kuprut lastalla. Laita kakku hiukan itseään pienemmän astian (esim. vuoka väärinpäin) päälle leivinpaperilla vuoratulle pellille.

  • Ota pieni määrä kuorrutetta erilliseen astiaan ja värjää siniseksi. Kaada 30 asteinen kuorrute kakun päälle keskeltä alkaen voimakkaana virtana. Anna valua vapaasti reunojen yli. Kaada nopeasti sinistä kuorrutetta viivamaisesti kakun reunalle ja vedä palettiveitsellä kakun pinnan läpi. Tämä vaihe on tehtävä nopeasti ja kerralla, sillä kuorrute jähmettyy nopeasti.

  • Siisti valumat kakun helmasta, esim. saksilla. Kakku on heti valmis tarjoiltavaksi, mutta säilyy peitettynä jääkaapissa useamman päivän. Kakun voi pakastaa.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Toivottavasti sait tästä kakkuvinkistä toteuttamisen arvoisen reseptin 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Juhlavaa itsenäisyyspäivää!

 

 

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi