Ujo kerma

Valion ruokablogi

Kakkupitsi Cake lace somistaa juhlakakun

Miltä kuulostaisi syötävä pitsi? Sitä voi tehdä itse! Cake sugar lace pitsikoristelu on sokerimassalla päällystettyjen leivonnaisten näyttävä somistustapa, olipa sitten kyseessä täytekakku tai cup cake. Kevään ja kesän juhlien koittaessa tutustutamme sinut tähän ihastuttavaan koristelutapaan.

Näyttävien kakkuleivonnaisten suosion kasvaessa sokerimassojen käyttö on yleistynyt ja tarjonta laajentunut. Sen myötä Suomeen on hiipinyt myös pitsikoristelu.

Kevään ja kesän juhlien koittaessa kannattaa tutustua Cake sugar lace elintarvikepitsiin vaihtoehtona juhlapöydän makeiden leivonnaisten koristelulle. Sillä saa huomiota herättävää näyttävyyttä juhlapöydän kakkuihin. Valio Koekeittiö tutustui hyvissä ajoin ennen juhlakauden alkua kakkupitsin raaka-aineisiin, tarvikkeisiin ja valmistamiseen.

Koristeiden valmistustarvikkeet
(saatavilla leipomotarvikkeisiin erikoistuneista myymälöistä sekä nettikaupoista )

Sokeripitsiä kakulle

Pitsikoristeet soveltuvat vaahtokarkki-, sokeri- tai marsipaanimassakuorrutteisille kakuille, kuten Prinsessakakkuun. Pitsikoristeilla pystytään muuttamaan kakun luonnetta, esim. halloweenin suunniteltu mustakuorruteinen salmiakki-lakritsitäytekakku pitsikoristeilla havahduttaisi varmasti. Pitsikakkukoristelua varten kehitettiin nostalgisuutta henkivä mokkatäytekakku , joka sisältää kahvin makuista voikreemiä. 

Koristeiden valmistus

Sokeripitsimassan tekeminen on helppoa. Pitsikoristeiden valmistamisen oppii vain tekemällä. Haastavinta on saada massa levitettymään silikonimaton koloihin ilman ilmakuplia. Onneksi levittämistä voi tehdä niin kauan kunnes on tyytyväinen lopputulokseen. Myös silikonimaton kuviointi vaikuttaa työstämiseen,  sillä mitä enemmän siinä on pieniä pitsikuvioita, sen tarkempana saa olla. Ensimmäisen pitsimaton työstämiseen voi kulua tovi, mutta sitä seuraavat sujuvat aina vain helpommin.

Koristeet kuivatetaan 80 asteisessa uunissa reilun kymmenen minuutin ajan. Ne jäähdytetään ja irrotetaan silikonimatosta varovasti yksi pitsikuvio kerrallaan esim. lastaa apuna käyttäen. Yksikin silikonimatto riittää, sillä sen voi pestä jokaisen valmistuneen kakkupitsimatollisen jälkeen ja kuivattaa kätevästi ja nopeasti uunissa samassa lämpötilassa ennen uusien koristeiden tekoa.

Silikonimattopakkauksen mukana tuli dvd, jonka katsottuani sain hyvän käsityksen kakkupitsin valmistamisen vaiheista ja tekniikoista.  Löysin saman materiaalin myös  netistä -  siitä on varmaan apua ensimmäistä kertaa koristeita tekevälle. Muistakaa kuitenkin aina seurata tuotteen omia valmistusohjeita, koska niissä on eroja.

Säilytys ja käyttö

Koristeet voi tehdä jopa kuukausia ennen juhlia. Ne säilyvät tiiviisti paketoidun leivinpaperin välissä elastisina 1-2 kk! Itse pakkasin koristeet ensin leivinpaperikerroksien väliin, sitten tuorekelmuun.

Pitsikoristeet kiinnitetään kakkuun kevyesti vedellä (esim. pensselillä) vaaka- tai pystysuuntaan. Yksinkertaisimmillaan kakku ei muuta koristelua vaadi. Suhtauduin epäilevästi siihen miten koriste leikkautuu kakussa, koska irrallisena se tuntui joustavalta muovilta. Mutta hätä hälveni. Kun koristeen kiinnitti kakkuun, se kostui ja leikkaantui hyvin.

Rohkeasti kokeilemaan! 

Mokkatäytekakku

Mokkatäytekakku

TTytt
b
1
h
51
Laktoositon
Vaikeusaste: haastava
o
1h 50min

Valmistusaineet

4 munan kakkupohja
munaa
1 ½  dl sokeria
1  dl vehnäjauhoja
1  dl perunajauhoja
1  tl leivinjauhetta
Vuokaan
1  rkl Valio Eila® voita
1  rkl korppujauhoja
Mokkakreemi
400  g  (huoneenlämpöistä) Valio Eila® voita
1 ¾  dl vettä
2  dl sokeria
3  rkl pikakahvijauhetta
Sitruunatäyte
liivatelehteä
2  dl Valio Eila® vispikermaa
1  rasia  (200 g) Valio Viola® sitruuna tuorejuustoa
2  rkl sokeria
1 ½  rkl sitruunamehua
Kostutus, kuorrutus ja koristelu
1  dl Valio Eila® Latte original maitokahvijuomaa
2  pak  (à 250 g) sokerimassaa (ruskea), Sallinen
kaakaotomusokeria tai kaakaojauhetta
kahvipapumakeisia ja / tai cake lace -pitsiä

Valmistusohje

  • Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Ota mokkakreemiin tuleva voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön.

  • Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne vaahtoon. Sekoita tasaiseksi nuolijalla nostellen.

  • Kaada taikina 2 1/2 litran voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.

  • Paista uunin alaosassa 175 asteessa 35 min tai kunnes kypsä.

  • Kumoa kakkupohja hieman jäähtyneenä.

  • Valmista seuraavaksi mokkakreemi. Leikkaa sitten kakku kolmeksi kerrokseksi sahalaitaisella veitsellä.

Mokkakreemi
  • Kiehauta vesi kattilassa. Sulata joukkoon sokeri. Lisää pikakahvijauhe, kuumenna niin, että liemi nopeasti kuohahtaa. Jäähdytä kädenlämpöiseksi.

  • Vaahdota huoneenlämpöinen voi yleiskoneessa tai sähkövatkaimella. Valuta jäähtynyt kahvi-sokeriliemi pienissä erissä voin joukkoon samalla koko ajan vaahdottaen. Kreemi saattaa muuttua rakeiseksi vaahdotuksen alkuvaiheessa, mutta jatka vaahdotusta 5 min, niin saat tasaisen, suussa sulavan ja sileän lopputuloksen.

  • Laita puolet kreemistä sivuun kakun kuorrutusta varten.

Sitruunatäyte
  • Laita liivatteet kylmään veteen.

  • Vaahdota kerma.

  • Laita tuorejuusto ja sokeri kulhoon. Notkista se vatkaimella.

  • Kuumenna sitruunamehu esim. kahvikupissa kiehuvan kuumaksi. Sulata siihen valutetut liivatelehdet. Valuta liivateseos tuorejuuston joukkoon samalla sekoittaen. Yhdistä joukkoon kermavaahto.

Kokoaminen, kuorrutus ja koristelu
  • Levitä tai pursota kostutetun kakkupohjan päälle ensin kreemiä ja sitten puolet sitruunatäytteestä. Nosta keskimmäinen kakkulevy päälle. Kostuta ja täytä samalla tavoin. Laita kansilevy päälle. Kostuta.

  • Tasoita kakun pinnat mokkakreemillä.

  • Vaivaa sokerimassa pehmeäksi. Kauli kaakaotomusokeroidulla tai kaakaojauhotetulla pöydällä ohueksi (0,5 cm) levyksi. Levy saa olla reilusti kakkua suurempi. Nosta levy kaulimen avulla kakun päälle. Sovita reunat sileiksi nostamalla massan reunaa ja suoristamalla samalla reunan kädellä. Käy koko reuna järjestelmällisesti läpi. Leikkaa pizzapyörällä tai veitsellä ylimääräinen reuna pois.

  • Koristele kakku esim. kahvipapumakeisilla, syötävillä kukilla tai sugar lace -pitsikoristein.

Kakkupitsikoristelu
  • Pitsikoristelutarvikkeita löydät leivontaan erikoistuneista liikkeistä. Koristeiden valmistusohjeet löytyvät pakkauksista.

  • Katso myös: http://www.valio.fi/reseptit/blogi/kakkupitsi-cake-lace-somistaa-juhlakakun/

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi