Ujo kerma

Valion ruokablogi

Kantarellit – tehdäkö piiras, pannari vai pizza

Ensimmäiset kotimaiset kantarellit on jo löydetty. Pienestäkin kantarellilöydöksestä saa tehtyä pannaripiiraan. Ohje syntyi yhdistelmällä ajatusta pannarista, pizzasta ja suolaisesta piirakasta.  Kurkista ohjeesta myös leivinpaperikikka, jota kannattaa hyödyntää myös muissa uuniruoissa. 

Voihan roska!

Kantarellit ovat maukkaita, kauniita ja tiivismaltoisina ruokaisia sieniä. Niitä on itsekin mukava kerätä, sillä niissä ei yleensä ötökät viihdy. Sen sijaan kantarellien monimuotoinen ja röpöläinen lakki nappaa helposti kasvaessaan mukaansa vähän multaa. Kantarellien multainen jalka kannattaakin napsaista poikki heti metsässä.  Lakin roskien puhdistaminen olisi hyvä tehdä jo saman tien sieniveitsen sudilla, mutta siihen ei itselläni maltti riitä. Mieli kirmaa jo heti uusien apajien löytämiseen. Kotona puhdistan sienet perinteisellä pullasudilla. Joskus turvaudun sienien pikaiseen huuhteluun kylmässä vedessä siivilässä. Tällöin sienet imevät nestettä ja siksi ylimääräinen neste kannattaakin haihduttaa kuumalla pannulla pois ennen ruoaksi valmistamista.

Pannaripiiraan synty

Idea pannaripiiraaseen tuli halusta valmistaa piirakka ilman perinteistä murotaikinapohjaa. Pannaritaikina piirakan pohjana oli takuuvarma valinta, koska se maistuu useimmille. Sesongin mukaan täytteeksi valikoitui kantarellit. Lisää herkullisuutta piiraaseen toi sen täyttäminen pizzan tapaan. Sulanut juustoraaste piiraan päällä toimikin moitteettomasti. Summa summarum: Sienipannaripiiras.

Leivinpaperivinkki

Vaihtoehtona vuoan voitelulle on leivinpaperi. Pyöreään vuokaan paperi ei oikein asetu, vaan se kupruilee pohjalta karkuun. Työtoverini Marke käytti Koekeittiöllä seuraavaa tapaa: Rutista leivinpaperi vedessä, esim. juoksevan hanan alla. Ravista enimmät vedet pois. Tällöin leivinpaperi notkistuu ja se on helppo asettaa erimuotoisten uunivuokien pohjille.

Sienipannaripiiras

2-4 annosta

3   munaa 

1 prk  (200 g) Valio Crea® crème fraîchea valkosipuli 

1 dl  Valio Eila® Laktoositon maitojuomaa 

1 1/2 dl  vehnäjauhoja 

Kantarellitäyte

n. 1/2 l  tuoreita kantarelleja 

ripaus  suolaa 

50 g  salamia tai meetwurstia suikaloituna

1   (75 g) sipuli 

1 1/2 dl  Valio Emmental punaleima raastetta 

 

Vatkaa munat, crème fraîche, maitojuoma ja vehnäjauhot kulhossa. Anna taikinan tekeytyä 10 min. Valmista sillä aikaa täyte.

Puhdista kantarellit ja paloittele tarvittaessa.  Jos kantarellit ovat kovin kosteita, paista niitä ensin kuivalla, pinnoitetulla pannulla, kunnes ylimääräinen neste on irronnut. Mausta ripauksella suolaa.

Lisää pannulle salamisuikaleet ja viipaloitu sipuli. Paista hetki. Nosta pannu pois liedeltä.

Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan Ø 26 cm. Voit myös käyttää voitelun sijaan leivinpaperia. Kastele leivinpaperi, purista se kuivemmaksi ja muotoile vuoan pohjalle.  

Esipaista pohjaa uunin keskitasolla 200 asteessa 10 min. Lisää päälle ensin kantarellitäyte, sitten juustoraaste. Jatka kypsentämistä vielä 20 min.

Tarjoa sienipannari salaatin kanssa pääruokana tai sellaisenaan suolaisen piirakan tavoin.

 

Nyt nautitaan, sillä on herkullisen kantarellisesongin aika!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi