Sivustollamme on käyttökatko ti 26.6. klo 22.00 alkaen. Pahoittelemme etukäteen ja toivotamme sinut tervetulleeksi entistä paremmille sivuillemme ke 27.6.

Ujo kerma

Valion ruokablogi

Karitsanpaisti mämmikastikkeella on pääsiäispöydän yllättäjä

Mämmillä maustettu maltaisen makea kastike on täydellinen pari voimakaan makuiselle karitsalle. Mämmikastikkeella glaseerataan lihapaloille ensin kiiltävä ja paahteisen rapea pinta ja loppu tarjotaan kastikkeena. Kertakaikkisen herkullista!

Karitsa ja mämmi ne yhteen sopii

Mitäpä jos yhdistäisit kaksi pääsiäisen klassikkoa, karitsan ja mämmin, pääsiäispöydän pääruokayllättäjäksi? Ei mikään hassumpi idea ja lopputulos sopii pääsiäiseen kuin tipu rairuohoon. 

Ottaa aikansa uunissa, mutta palkitsee ruokapöydässä

Murean karitsanpaistin salaisuus on oikea paistolämpötila ja -aika. Paista paistia aluksi kuumemmassa uunissa, jotta pinta saa väriä. Itse käytän tässä paistinpannua ja paistan värin lihan pintaan kuumalla pannulla ja siirrän paistin suoraan 150 asteiseen uuniin. Paistiin kannattaa laittaa paistomittari, ja sen näyttäessä 65 astetta on lihan kypsyys juuri sopiva karitsalle. Paistoaika riippuu paistin koosta ja n. 2,5 kg painoisen paistin kypsymiseen menee noin neljä tuntia. 

Glaseeraa, glaseeraa ja vielä kerran glaseeraa

Karitsan viimeistelee lihan pintaan siveltävä glaseerauskastike. Pääsiäisen kunniaksi paistin paistoliemestä valmistettu kastike maustetaan Kymppi luomumämmillä ja raikastetaan appelsiinimehulla. Maltainen mämmikastike on upea pari karitsalle ja tekee lihan pinnasta herkullisen rapean. Paistista irrotetaan luut ja mahdolliset kalvot nyhtölihan tyyliin ja paloitellaan. Lihapalat sivellään mämmikastikkeella ja grillataan grillivastuksen alla muutamia minutteja ja toistetaan moneen kertaan - ja se todella kannattaa.

Loppukastike tarjotaan vielä erikseen valmiin ruoan kanssa. Kiva vinkki on myös lorauttaa kastikkeeseen kuohukermaa, joka tekee siitä ihanan täyteläisen. Mämmikastike sopii erittäin hyvin karitsan kanssa tarjottavien uunijuuresten ja perunapyreen tai kermaperunoiden kanssa.

Karitsanpaisti mämmikastikkeella

Karitsanpaisti mämmikastikkeella

ttttt
b
0
h
0
Kananmunaton
Laktoositon
Runsaasti proteiinia
Vaikeusaste: keskitaso
o
5h 15min

Valmistusaineet

n. 2,5 kg luullista karitsan lihaa , esim. potkaa tai lapaa
Keitinliemi
porkkanaa
sipulia
valkosipulin kynttä
400  g kuivattuja luumuja
5  dl tummaa olutta
1 ½ l vettä
Mämmikastike glaseeraukseen
1  dl Valio Hedelmätarha® luomuappelsiinitäysmehua
250  g Kymppi Luomu Mämmiä
½ dl fariinisokeria
tähtianista
3  vartta timjamia
kokonaista mustapippuria
Lisäksi
n. 1 tl suolaa

Valmistusohje

  • Laita liha reunalliseen uunivuokaan (vetoisuus väh. 3,5 l).

  • Paloittele pestyt kasvikset (ei tarvitse kuoria). Laita ne ja loput keitinliemen ainekset kattilaan, kiehauta. Kaada liemi vuokaan lihan päälle.

  • Paista uunin keski-/yläosassa 200 asteessa, kunnes lihan pinta on saanut väriä. Peitä vuoka foliolla ja laske uunin lämpötila 150 asteeseen. Jatka paistamista 4 h.

  • Ota uunivuoasta keitinliemi talteen. Siivilöi.

  • Laita kattilaan 2 dl lientä, pakasta loppu myöhempää käyttöä varten. Lisää liemen joukkoon muut mämmikastikkeen ainekset. Anna kiehua 15 min. Nosta lieden sivuun. Anna maustua 30 min. Siivilöi.

  • Irrota paistista luut ja mahdolliset kalvot. Leikkaa liha paloiksi. Mausta suolalla. Nosta leivinpaperille uunipellille. Sivele palat mämmikastikkeella ja grillaa vastuksen alla (250 asteessa) 4 min. Sivele pintaan uusi kerros kastiketta ja grillaa jälleen 4 min. Toista vielä 2 - 3 kertaa.

  • Tarjoa uunijuuresten, perunapyreen ja lopun mämmikastikkeen kanssa.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Lisää pääsiäisinspiraatiota löydät monipuolisilta pääsiäisen teemasivuiltamme. Herkullisia hetkiä kevään odotetuimman ruokajuhlan parissa, nautitaan yhdessäolosta hyvän ruoan äärellä kaikkina pääsiäisen päivinä.

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi