Ujo kerma

Valion ruokablogi

Karviaisista syntyi lempipiirakkani

Moni on kaivannut meiltä karviaispiirakkaohjetta. Niinpä kehittyi karviaisohje, johon uppoaa puoli kiloa marjoja. Ohjetta voisi kuvailla piirakaksi piirakkapohjalla, sillä pohjan murotaikina saa täytteekseen toisen taikinan - käytännössä marjapiirakkataikinan 😊. Ohje nousi saman tien tekijänsä lempipiirakkalistan kärkeen ja sitä on ehditty leipoa jo monesti. Siksipä suosittelen tämän piirakan tekoa lämpimästi!

Piirakka joka onnistuu

Olen leiponut tällä ohjeella onnistuneesti, vaikka olosuhteet ovat vaihdelleet. Välillä on ollut iso vuoka, välillä pieni, välillä on ollut pakastettuja punaisia karviaisia ja välillä tuoreita vaaleita marjoja. Siksipä päätin kirjoittaa tekemisestä vielä vinkkilistan, koska toivon että innostut kokeilemaan!

piirakka karviaisista

  • Vuoan koko: Piirakan voi tehdä pai-tyyppiseksi esim. Ø 22 cm kokoiseen vuokaan, jolloin vuoalla tulee olla korkeammat reunat. Pohjataikinaa ja täytettä riittää myös isoon piirakkavuokaan (Ø 25-26 cm), jolloin siitä tulee perinteisemmän oloinen marjapiirakka.
  • Vuoan materiaali: Metallisissa piirakkavuossa valmistettuna pohjasta tulee astetta rapsakampi, mutta käytännössä kaikki vuokamateriaalit käyvät, yhtä lailla lasiset kuin keraamiset. Itse olen syrjäyttänyt kotona pääosan vuoista metallisilla irtopohjaisilla piirakkavuoilla, joista hyvän paistotuloksen lisäksi saa piirakan näyttävästi nostettua tarjolle.
  • Paistoaika ja kypsyys: Kerrankin paistamisajan kanssa ei ole niin nokonuukaa! En edes oikein osannut valita, pidinkö enemmän täysin paistuneesta vai enemmän kosteaksi jäävästä piirakasta. Paistoajaksi ohjeistan 45 min, mutta unohtuipa isompi piirakka kerran lähes tunniksi uuniin, mutta se oli silti erittäin hyvää. Vastaavasti ensimmäistä leipomustani pidin uunissa 40 min, ja se oli monen mielestä ihan täydellistä kostean rakenteensa takia.
  • Karviaisten saatavuus: Ohje onnistuu niin pakastetuista kuin tuoreista marjoista. Jäiset marjat mikrotan ensin, tuoreita en.
  • Talkkunaa? Ihan oikeasti? Moni saattaa hieman vieroksua talkkunaa piirakkapohjassa. Mutta suosittelen! Huono puoli vaan on se, että taikinaa tekee liiaksi mieli popsia jo ennen paistoa. Jos epäily kuitenkin voittaa kokeiluhalun, korvaa talkkuna vehnä- tai kaurajauhoilla.
Karviaispiirakka

Karviaispiirakka

ttttt
b
0
Vähälaktoosinen
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: keskitaso
o
1h 15min

Valmistusaineet

Pohja
100  g Valio voita
1  dl fariinisokeria
½ kananmuna
1 ½ dl vehnäjauhoja
1  dl talkkunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
Täyte
500  g  (8 - 9 dl) karviaisia , puhdistettuja
1  dl sokeria
1  prk  (2,5 dl) Valio vaahtoutuvaa vaniljakastiketta 9%
1 ½ kananmunaa
2 ½ dl vehnäjauhoja
1  tl leivinjauhetta

Valmistusohje

  • Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää puolikas kananmuna. (Riko muna lasiin sekoita sen rakenne rikki ja ota siitä n. 2 rkl munamassaa. Käytä loput täytteeseen, johon tarvitaan 1 ½ munaa). Sekoita.

  • Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita seos voi-sokerivaahtoon. Painele taikina joko ø . 22 cm korkeareunaisen (irtopohja)piirakka- tai paistosvuoan pohjalle ja 2 cm ylös reunoille tai laakeampaan piirakkavuokaan. Jätä halutessasi taikinamurua pinnan koristelua varten.

Täyte
  • Laita karviaiset ja sokeri kulhoon. Jos käytät pakastettuja, jäisiä karviaisia, mikrota 2 - 3 min (ks. vinkki).

  • Sekoita jauhot ja leivinjauhe kulhossa. Lisää vaniljakastike, munat, sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon sokeroidut karviaiset. Kaada vuokaan.

  • Ripottele päälle taikinamuru.

  • Kypsennä 175 asteessa uunin alaosassa n. 45 min, riippuen vuoan materiaalista ja koosta. Täyte saa jäädä kosteaksi.

  • Tarjoa jäähtyneenä. Karviaispiirakan kanssa sopii tarjottavaksi mainiosti kermavaahto tai vaniljajäätelö.

Vinkki
  • Jos käytät sulatettuja karviaisia, niistä on yl. irronnut nestettä. Käytä kuitenkin kaikki täytteeseen. Huomaathan, että punaisista karviaisista irronnut neste värjää piirakan. Ota tällöin "puhdasta" taikinaa hieman sivuun ja lusikoi sitä täytteen pinnalle, niin piirakasta tulee kauniimman näköinen.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Toivottavasti pidätte ohjeesta!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi