Ujo kerma

Valion ruokablogi

Kesytä villiyrtti: taltuta nokkonen piirakkaan

Paras sesonkiaika nokkosruokiin on nyt, sillä pienet tuoreet nokkosen versot ja lehdet ovat ilmestyneet. Kerää villiyrttien pisteliäs nokkonen koriin ja valmista nokkospiirakka. Nokkostäyte piirakassa on paitsi maukas ja värikäs, myös paljon vitamiineja sisältävä.

Missä, missä se nokkonen on?

Vinkki - löydät nokkosia herättämällä muistosi. Omasta tai jälkikasvun lapsuudesta tulee varmasti mieleen pisteliäät yhteenotot nokkospuskien kanssa tai kirpakat pistot etsiessä futis- tai pesäpalloa pöheiköstä. Suuntaa nyt samankaltaisiin paikkoihin ja iloitse, kun pisteliäät kasvit löytyvät edestäsi. Nokkoset viihtyvät mm. asutusten lähellä ja teiden varsilla, mutta tässä tarkoituksessa kannattaa mennä merta edemmäs kalaan ja nouki nokkoset lehtometsistä tai puhtaaksi tuntemalta taajama-alueelta. Oleellista on, että nokkoset eivät olisi liikenteen päästöjen altistamia. Laita käsineet käsiin, vaikka yllätyksekseni pienet, tuoreet nokkoset eivät pistäneetkään. Nokkosten katkaiseminen käy helpoiten saksilla ja lehdet pysyvät ehjinä koriin kerättyinä.

Nokkonen nokkospiirakassa

Yleinen ohjeistus on, että nokkoset ryöpätään karvaan maun välttämiseksi. Kuitenkin aivan nuorien nokkosien kohdalla on myös toisenlaisia neuvoja, joten päätin ottaa asiasta selvää. Valmistin piirakan kahdella tavalla – käyttämällä puhtaita pieniä nokkosia sellaisenaan sekä ryöpättyinä. Nokkosten käyttö ilman ryöppäystä houkutti myös siksi, että kylmän kevään ansiosta, nokkosista ei löytynyt ötökän ötökkää.

Puolitin piirakkaohjeen ja tein kaksi pikkunokkospiirakkaa, ainoana erona vain nokkosten käsittely.

tuoreet nokkosetNokkosten esikäsittely

Poista varsiosat, käytä vain lehdet. Käyttämieni nokkosten lehtien koko oli 1 - 3 cm. Ohjeen piirakkaan menee nokkosia 80 g eli litran mitallinen pikkulehtiä. Pese nokkoset runsaassa kylmässä vedessä. Kuivaa lehdet salaattilingolla.

Piirakka tuoreista lehdistä

Leikkaa esikäsitellyt nokkoset veitsellä. Hienonna ne aivan pieneksi tai karkeaksi silpuksi. Voit jättää ne lähes kokonaisiksi, jos lehdet ovat kovin pieniä (kuten kuvassa). Huom. itse ryöppäisin jo yli 10 cm:n lehdet, jotta varmasti vältyn karvaalta maulta.

Piirakka ryöpätyillä nokkosilla

Kuumenna runsas määrä vettä kiehuvaksi. Lisää nokkoset ja keitä 2 min. Kaada siivilään ja jäähdytä lehdet nopeasti kylmän juoksevan veden alla. Valuta ja painele kevyesti. Hienonna.

Ryöppäät tai et, molemmilla tavoilla onnistut

Molemmat piirakat olivat onnistuneita ja herkullisia. Piirakoiden ulkonäöt erosivat jonkin verran, sillä hienonsin ryöpätyt lehdet aivan pieneksi, jolloin ne sekoittuvat tasaisesti täytteeseen ja tekevät piirakantäytteestä tummemman. Ryöpätyistä nokkosista lopputulos oli myös astetta kosteampi – mutta tähän voi itse vaikuttaa sillä, kuinka kuivaksi lehdet puristaa. Itse tykästyin kovasti piirakkaan, jossa nokkosenlehdet olivat ryöppäämättöminä pääosin lähes kokonaisia, mutta tämä edellyttää tosi pieniä nokkosenlehtiä. Jotenkin kyseisen piirakan syöminenkin oli jännää: vaikka tiesin, että nokkoset eivät pistäneet käsiteltäessäkään, oli syötäessä silti pieni jännitys, että milloin nokkonen pistää kieleen. Mutta ei pistänyt!

Nokkospiirakka

Nokkospiirakka

ttttt
b
0
h
2
Vähälaktoosinen
Vaikeusaste: keskitaso
o
1h 5min

Valmistusaineet

Pohja
3  dl vehnäjauhoja
½  dl kauralesettä
1  tl leivinjauhetta
50  g Valio Luomu™ voita
½  prk  (à 180 g) Valio Luomu™ kermaviiliä
2  rkl vihreää pestoa
Täyte
½  pkt  (á 170 g) amerikanpekonia
1   (100 g) sipulia
2   () keitettyä (10 min) munaa
80  g  (n. 1 l) nokkosta
1   (180 g) Valio Luomu™ tuorejuustoa maustamaton
1  prk  (2 dl) Valio Luomu™ kuohukermaa
½ prk (à 180 g) Valio Luomu™ kermaviiliä
100  g  () Valio Luomu™ maasdam juustoa raastettuna
luomumuna
¼  tl suolaa
ripaus (½ maustemittaa) jauhettua valkopippuria

Valmistusohje

  • Yhdistä pohjan kuivat aineet. Lisää pehmeä, huoneenlämpöinen voi, kermaviili ja pesto. Sekoita taikinaksi.

  • Kauli tai taputtele taikina piirasvuoan (Ø 25 cm) pohjalle ja reunoille.

  • Paahda pekonit paistinpannulla rapsakoiksi. Nosta ne talouspaperin päälle. Lisää pannulle hienonnettu sipuli. Kuullota.

  • Paloittele kuoritut kananmunat pieniksi kuutioiksi. Hienonna jäähtyneet pekonit. Levitä munat, pekonit ja sipulit piirakkapohjalle.

  • Sekoita ryöpätty hienonnettu nokkonen, tuorejuusto, kerma, kermaviili, juustoraaste ja muna kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla.

  • Kaada täyte vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 40 - 45 min.

  • Tarjoa hieman jäähtyneenä, sillä sen rakenne jämäköityy jäähtyessään.

TUOREEN NOKKOSEN RYÖPPÄYS
  • Kiehauta nokkosen lehtiä runsaassa vedessä 1 min.

  • Kaada siivilään, huutele kylmän juoksevan veden alla. Valuta ja painele liika neste pois (vrt. kosteus esim pakastepinaattiin). Hienonna.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Rohkeasti pöheikköön ja kokeilemaan!

Ps. Lisää vinkkejä villiyrttien käsittelyyn voit lukea Vuoden Luomukokki Benjamin Frostellin haastattelusta.

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi