Ujo kerma

Valion ruokablogi

Keväiset sitruuna ja limetti

Keltaista ja vihreää, sitruunaa ja limettiä. Nämä piristävän värikkäät sitrushedelmät tuovat kevään kielelle.  Tänään keskitymme näihin kahteen happamaan kaveriin; vinkkejä, faktoja ja tietty herkullisia ruokaohjeita.

Broileri, kala ja kasvikset tykkäävät sitruksesta

Sitruunapippurin käyttö on monelle suomalaiselle tuttu tapa maustaa kalaa, kanaa ja kasviksia. Makumaailmallisesti sitruunan ja limetin maku sopivatkin erinomaisesti näille pääraaka-aineille. Nyt on aika kokeilla maustaa ruokia itse tuoreella sitruuna- tai limettimehulla, rouhitulla mustapippurilla ja suolalla. Käyttämällä tuorepuristettua sitrusmehua onnistut parahiten. Valmiit sitrustiivisteet ovat oiva apu keittiössä, mutta maku ei kilpaile ollenkaan samassa sarjassa.

Sitruunahapolla on myös kypsyttävä ominaisuus. Kalan etikkakypsyminen on monelle tuttu asia, mutta myös sitruuna- ja limettimehun happo riittää kypsyttämään kalan. Samalla se toimii maustajana. Esimerkiksi näin on tehty oheisessa Lohicevichessä: 

Lohiceviche
300 g kirjolohta kuutioituna
½ dl tuorepuristettua limettimehua
½ dl oliiviöljyä
2-4 kevätsipulia varsineen hienonnettuna
tuoretta chiliä ja korianteria
suolaa

Sekoita lohikuutiot, limetinmehu ja oliiviöljy keskenään. Anna marinoitua 30 min. Valuta. Lisää mausteet joukkoon. Tarjoa paahtoleivän kanssa, alkupalana salaattipedillä tai osana salaattia.

Kuori mukaan

Sitrushedelmän kuori on erinomainen mauste, sillä se sisältää aromikkaita eteerisiä öljyjä.  Jos tietää käyttävänsä myös hedelmän kuoriosan ruokaan, kannattaa valita kaupasta luomutuote. Hedelmä kannattaa joka tapauksessa pestä hyvin kuumalla vedellä, mielellään harjalla, sekä kuivata hyvin ennen raastamista. Kuoresta käytetään vain ohut värillinen pintakuori, ei valkoista osaa, sillä se on kitkerän makuinen.

Jos raastat kuoren, laita leivinpaperipalasuikale raastinosan päälle ja alle  – saat siististi sitrusraasteen talteen, ja raastinterä on helppo puhdistaa. Sitruksen voi myös vuolla esim. perunankuorimisveitsellä, kunhan lastut pysyvät ohuina (ei valkoista osaa).

Salainen ase

Monet hedelmät tummuvat nopeasti kun ne joutuvat ilman kanssa tekemisiin. Sitrushappo on salainen ase tähän ongelmaan. Riittää kun sivelee/pyörittelee hedelmäpalat sitrusmehussa. Sitruunan ja limetin mehun väri on melko neutraali, joten se ei myöskään värjää hedelmää. Mehun tuoma kirpakkuus kannattaa huomioida sitten muussa maustamisessa.

Happo taikoo jämäkkyyttä. Pienikin pieni lisäys vaahdotettuun, löysään kermavaahtoon jämäköittää sitä hetkessä. Pitää olla kuitenkin tosi varovainen sen käytössä, sillä happo myös juoksettaa maitotuotteet helposti.

Sitrushedelmien happamuus nostaa muiden raaka-aineiden makua esiin. Usein pieni hapon lisäys tekee hyvää ruoan maulle. Ja miettikääpä leivonnaisohjeita – siellä sitruunamehu on hyvin usein jollain tavalla mukana – pienikin määrä antaa leivonnaiselle paljon.
 

Limettireseptejä

Jälkiruokia ja leivonnaisia
Enkelin limettileivokset
Valkosuklaa-limettijäädyke
Raikas limekakku
Jäädytetty limekohokas
Lime pie
Vadelma-limettijuustokakku
Hedelmäsalaatti ja limesiirappi

Pääruokia ja salaatteja
Kananuggetit ja limedippi
Lime-katkarapu antipasto
Korianteri-limettiraita
Avokado-limettisalaatti
Limettimarinoidut broilerivartaat
Limetti-korianterilohi
Yrttisiika & sitrussalaatti
Sitruunasilli
Sitruuna-sahramirisotto

Sitruunareseptejä

Jälkiruokia ja leivonnaisia
Raikas sitruunatorttu
Sitruuna posset
Lemon curd
Sitruuna whoopiet
Sitruunainen porkkanamarmeladi
Sitruunaiset pähkinät

Pääruokia ja salaatteja
Sitruunapaahdetut juurekset ja juustocrème
Voi-sitruunakastike parsalle
Sitruunainen peruna-couscoussalaatti
Sitruunapasta
Sitruuna-valkosipulibroileri
Lempeän sitruunainen parsakeitto

Kalpeat huulet?

1957 julkaistu ”Kodin 1000 taito” kirja osaa kertoa sitruunasta myös näin: ”Kalpeat huulet saadaan hehkumaan ilman huulipunaa hieromalla niitä muutaman kerran sitruunaviipaleella. Huulet on sen jälkeen rasvattava.” Joten huulet hehkumaan ja kokeilemaan herkullisia sitrusohjeita.

Keväisin terveisin,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi