Ujo kerma

Valion ruokablogi

Kuin 007 Crumpet-reseptin jäljillä

Kollegani oli hankkinut kuuminta huutoa olevien brittikokkien Gordon Ramsayn ja Jamie Oliverin keittokirjoja. Keittokirjat toivat mieleeni opiskeluajat Englannissa ja siellä tekemäni lähimarketlöydön leipäosastolta. Paketissa luki muistaakseni ”Crumpets”. Ostin usein näitä suosikkiplättysiä kuuden kappaleen paketissa. Paahdoin nuo kolorakenteiset herkut paahtimessa. Laitoin päälle voita ja hilloa, joskus juustoa. Tätä ruokaa ei juurikaan Suomessa tunneta. Ehkä joku muukin kaipaa crumpetseja? Olisikohan aika työstää toimiva ohje myös meidän nettisivuille?

Ruokaohjeen metsästys

Yes! Gordonilla oli kirjassaan crumpetsien ohje. Ruokakuvan tuotos näytti kyllä erilaiselta kuin marketista ostamani, mutta kotitekoisen ja teollisesti valmistetun leivonnaisen välillä kuuluukin olla eroa. Ohjeen silmäiltyäni aloitin nettisurffailun – kuin salainen ruoka-agentti työssään – saavuttaakseni herkullisen crumpet-reseptin. Mietin jauhojen ja nestemäärien vaihtelevuuksia. Ihmettelin kuvailevia tekstejä sopivan paksuisesta taikinasta: mikä on sopivan paksuista, kun en ole moista ennen tehnyt. Miksi pienet (pikkuletun kokoiset) crumpetit tehdään isolla pannulla stansseilla? Onkohan niin, että Britanniassa ei ole lettupannuja… Miten hiiva ja sooda juttelevat taikinassa keskenään saaden aikaan mainiot koloset?

Hyvän ja selkeän ohjeen löytäminen ei ollut helppoa. Koekeittiöllä alkoi ohjeen kehitystyö. Myös kokeilukertoja tuli useampi. Ohjeen kehittely kerrassaan koukutti, etenkin kuplien aikaansaanti ja hieman kimmoisan rakenteen löytäminen. Onneksi crumpettien teko ei ole työlästä hommaa ja se on lisäksi maukasta.

Nimidilemma

Nyt ohje kaipaa enää nimen. Miten nämä blinimäiset, pesusienen rakenteen omaavat lettuset suomalaisittain nimeäisi? Kololetut, Pesusienikakkuset… eeeiii. Jos kerran whoopiet ja macaronit toimivat ongelmitta, niin miten olisi ihan vaan ”Crumpetit”? Kyllä. Se on hyvä nimi.

Tutustumisen arvoinen juttu – kokeile!

Crumpets

Crumpets

TTTTt
b
1
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: helppo
o
1h 20min

Valmistusaineet

4  dl erikoisvehnäjauhoja
2  tl kuivahiivaa
2  tl sokeria
2  dl Valio ykkösmaitoa Kokeile myös Avaa/sulje
2  dl vettä
Vesiseos
2  dl vettä
1  tl leivinjauhetta
½  tl suolaa
Paistamiseen
Valio Oivariini® juoksevaa Kokeile myös Avaa/sulje

Valmistusohje

  • Yhdistä vehnäjauhot, kuivahiiva ja sokeri. Sekoita joukkoon reilusti kädenlämpöinen (42 °C) maito-vesiseos.

  • Kohota lämpimässä 30 min.

  • Sekoita taikinaa esim. puuhaarukalla 1 - 2 min. Yhdistä vesi, leivinjauhe ja suola. Sekoita se taikinaan. Anna kohota uudelleen 20 min.

  • Älä enää sekoita taikinaa. Lisää rasva pikkulettupannulle tai lettupannulle.

  • Nosta kauhalla tai kaada "kuplivaa" taikinaa pannulle. Kypsennä keskilämmöllä vaaleankullankeltaisiksi, kunnes taikina on jähmettynyt. Käännä ja kypsennä vielä muutama min. Lisää pannulle tarvittaessa rasvaa.

  • Tarjoa crumpetsit heti voin ja hillon kanssa. Crumpetsit maistuvat myös suolaisten lisukkeiden kanssa, esim. juustoviipaleilla päällystettyinä.

  • Jos tarjoat crumpetsit myöhemmin, laita ne jäähtyneinä ja peitettyinä jääkaappiin. Paahda leivänpaahtimessa ennen tarjoilua.

VINKKI
  • Kokeile crumpetsien kanssa makeita Valio Viola® tuorejuustoja. Makuina appelsiini, sitruuna tai mango.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

 VINKKI! 
 Kokeile crumpettien kanssa makeita Valio Viola® tuorejuustoja.

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi