Ujo kerma

Valion ruokablogi

Kurkumarisotto vie kohti pääsiäistä

Pääsiäinen on keltainen. Pääsiäinen on vihreä. Pääsiäinen on juhlava. Pääsiäinen on raikas ja keväinen. Sitä kaikkea on pääsiäisen kurkumarisotto, joka tuoreella parsalla höystettynä sopii pääruoaksikin. Sillä on hyvä ottaa varaslähtö pääsiäiseen tai säästää se juhlapäivän tarjoiluihin.

parsan käsittelyVihreä parsa on kevään merkki

Parsa liitetään selkeästi kevääseen, sillä maalis-huhtikuussa saapuvat parsat Euroopasta ja vähitellen kotimainen sato kevään kuluessa. Usein parsa nouseekin ensiestradille juuri pääsiäisenä ja siksi parsa sai pääroolin tässä pääsiäiseksi suunnitellussa, kurkuman keltaiseksi värjäämässä risotossa. Parsa lisätään esikäsiteltynä risottoon, jolloin se pysyy rapsakkana ja makoisana tarjoiluhetkeen.  Joitakin parsannuppuja kannattaa jättää sekoittamatta ruokaan, jolloin niillä voi kaunistaa annokset.

Muina vuodenaikoina pirteän keltaisen risoton voi valmistaa ilman parsaa tai höystää muilla raaka-aineilla, kuten vaikka kesäkurpitsalla, kanalla tai äyriäisillä.

Kurkumarisotto

Kurkumarisotto

ttttt
b
0
h
9
Kananmunaton
Laktoositon
Gluteeniton
Vaikeusaste: keskitaso
o
40min

Valmistusaineet

7 ½ dl vettä
1 ½ kasvisliemikuutiota
200  g  () sipulia
1 - 2 (75 g) lehtisellerin vartta
3  rkl Valio Oivariini® juoksevaa
3 ½  dl risottoriisiä , arborio
2  tl  () kurkumaa
1 ½ dl kuivaa valkoviiniä
2  dl  () Valio ruokakermaa & rahka
yhden sitruunan kuori raastettuna
1  rkl sitruunamehua
1 ½ dl Valio Mustaleima™ raastetta
tuoretta basilikaa
(  nippu (400 g) tuoretta, vihreää parsaa )

Valmistusohje

  • Valmista kasvisliemi yhdistämällä vesi ja liemikuutiot (tarkista tarvittaessa gluteenittomuus) kattilassa. Lämmitä liemi ja pidä se kuumana risoton valmistamisen ajan.

  • Hienonna sipuli ja halkaistut varsisellerit. Lisää ne, sekä Oivariini, riisi ja kurkuma paistokasariin. Kuullota.

  • Lisää joukkoon kuumaa kasvislientä n. 3 dl. Sekoita, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää kuumaa nestettä 1 - 1 ½ dl erissä välillä sekoitellen. Anna nesteen imeytyä riisiin aina ennen uutta nestelisäystä.

  • Lisää kasvisliemen jälkeen valkoviiini ja viimeisenä ruokakerma.

  • Mausta sitruunakuoriraasteella, sitruunamehulla ja juustoraasteella. Sekoita.

  • Valmiin risoton kuuluu olla kosteaa ja riiseissä tulee olla vielä purutuntumaa.

  • Tarjoa heti. Viimeistele annokset basilikalla.

  • Ruoasta tulee 5 - 6 pääruoka-annosta tai 8 - 10 alkuruoka- / lisukeruoka-annosta.

Kurkumarisotto vihreällä parsalla
  • Kuori nippullinen parsoja nupun alta kantaan asti ja leikkaa kovat kantaosat pois.

  • Paloittele ja paista parsapalat kevyesti Oivariini rasvassa (1 rkl), niin että ne hieman pehmenevät. Mausta 1 tl sitruunamehua ja ripauksella suolaa. Lisää parsapalat risottoon lopuksi, jätä osa nuppupaloja annoksen koristeluun.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Katso videolta kuinka risotto valmistuu

Risoton a ja o kiteytyy sanonnassa: ”Risotto ei odota ruokailijaa vaan ruokailija risottoa.” Risoton tulee olla kosteaa ja riisien vielä vähän puruvastusta antavia, joten ruoan ei kannata antaa odottaa. Hyvää se on myöhemminkin, mutta silloin se ei ole enää risottoa sen halutuimmassa muodossa.

Keltaisen raikasta pääsiäistä!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi