Ujo kerma

Valion ruokablogi

Kurpitsakuumetta

Oranssit muhkeat kurpitsat valloittavat! Iso kurpitsa on niin näyttävä ja koristeellinen, että pistää ihan sääliksi tehdä siitä ruokaa. Ei ihme, että syötävien kurpitsojen rinnalle on kehitelty pienempiä koristekurpitsalajikkeita. Kurpitsat ovat merkki satokauden herkullisesta ajanjaksosta sekä halloweenin lähestymisestä. Koekeittiöllä testattiin mihin kurpitsa oikein ruoanlaitossa taipuu.

Kurpitsaruokaa

Parinkilon kokoisesta talvikurpitsasta saa tehtyä useamman ruokalajin. Koekeittiön moninaisissa kokeiluissa lopputulemaksi tuli, että lämpimissä ruoissa se on parhaimmillaan soseutettuna, esim. piirakoiden täytteissä, taikinoissa ja sosekeitoissa. Porkkana-perunamixin makuinen kurpitsa huutaa itseensä vahvoja mausteita, sillä itsessään sen maku ei kanna kovinkaan pitkälle. Siksi kurpitsaruoat usein maustetaan vahvasti. Mm. kurpitsasäilykkeissä vahva ja maukas maku syntyy runsaan sokerin ja etikan sekä mausteiden yhdistelmästä. Kaunis väri myös korostuu säilykkeissä, kuten kurpitsapikkelseissä ja marmeladeissa.

Uusia ohjeita on sovuillemme siis tulossa, mm. Kurpitsapiirakka inkiväärikuorrutuksella sekä Karamellisoitua kurpitsaa vaniljavaahdolla tai jäätelöllä tarjoiltuna. Mutta ennen kuin nämä ovat livessä, kokeile valmistaa talvikurpitsasta vaikka piirasta tai keittoa.

Hokkaidon valloitus

Kurpitsakuume tarttui kotiin saakka. Ostin ”Hokkaido-kurpitsan”, jo pelkästä nimestä tuli energinen olo. Energiaa kyllä vaadittiinkin, sillä kurpitsan paloitteleminen vaati ninjamaista nopeutta ja voimaa. Kurpitsan voitettuani, tein Kurpitsa-kanapataa, jossa korvasin porkkanan kurpitsalla: Paloittelin kurpitsaa määrällisesti noin 5 porkkanan verran. Huuhtelin marinoidut broilerinreidet (5 kpl) kylmällä vedellä ja ladoin ne kurpitsakuutioiden ja timjaminoksien kanssa uunipataan. Pohjalle loraus vettä ja koko komeuden päälle viikunabalsamicokastiketta. Sitten reiluksi tunniksi uuniin 200 asteeseen. Padan tarjosin kurkkurelishillä sekä kapriksilla maustetun smetanan sekä riisin kanssa. Helppoa ja hyvää.

Koska kurpitsaa jäi vielä jäljelle, paloittelin sen valmiiksi kattilaan odottamaan ja aion tehdä lopusta seuraavaksi Kurpitsakeittoa itämaisittain.

Voita oma kurpitsasi ja tee siitä muusia!

Kurpitsatietoutta

Kurpitsa tunnistetaan hyvin, ollakseen vielä ns. erkoisvihannes. Se tullaan tuntemaan vuosi vuodelta aina vaan paremmin, onhan se suosiotaan kasvattavan halloweenin tunnusmerkki! Mitäpä jos säväytät ystäviäsi pienellä kurpitsatietoudellasi. Vaikka että, kurpitsa on kurkun ja melonin sukulainen. Jos se ei säväyttänyt, kerropa, että kurpitsan siemenet voi itse paahtaa ja käyttää vaikka mysliin. Jos tämäkään ei herättänyt innostuneita väristyksiä, niin kysypä, mikä on maailman isoin kurpitsa? Kahden vuoden takainen maailmanennätyskurpitsa painoi 825 kg! (15.10.2011). Missä tämä tapahtui? Ja vastaus on Kummeleista tuttu…. Kanada!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi