Ujo kerma

Valion ruokablogi

Kurpitsasta on moneksi

Paahda kokonaisia kurpitsoja kerralla useampi ja anna kurpitsan värittää syyspöydän ruokiasi upean oranssiksi. Mainio hokkaido-kurpitsa taipuu niin pastan, lämpimien voileipien kuin sosekeitonkin raaka-aineeksi.

Paahdettu kurpitsaSyksyn pimenevät illat tuovat hehkuvan oranssit kurpitsat kauppojen valikoimiin. Blogin ohjeessa on käytetty hokkaido-kurpitsaa, mutta toki muutkin lajikkeet sopivat. Kurpitsojen mauissa ja väreissä on toki hieman eroja.

Paahtamalla kypsäksi

Kurpitsojen paahtaminen kokonaisina uunissa vie noin tunnin ja siksi kannattaakin kypsentää energiatehokkaasti kerralla kurpitsaa enemmän. Yksittäisen kurpitsan voi toki kypsentää myös etukäteen jonkin muun uuniruoan rinnalla saman aikaisesti. Puolittaminen nopeuttaa kypsymistä, mutta se myös hieman kuivattaa hedelmää.

Kurpitsat kannattaa laittaa paistoritilälle, jolloin uunin lämpö ympäröi kurpitsan joka puolelta ja se kypsyy tasaisesti. Alle laitettu leivinpaperi pitää uunin siistinä, jos kurpitsasta sattuu tihkumaan nestettä. Itse pidän ylikypsyneestä kurpitsasta, mutta se toki hajoaa helpommin käsiteltäessä. No, haittaako se oikeastaan mitään? Jos taas kurpitsa jää hieman kovaksi, saa sen aina kypsennettyä loppuun asti esim. mikrossa. Sopiva kypsyysaste on vähän makuasia, mutta riippuen kurpitsan koosta, aikaa kuluu noin tunti.

Tuunaa kurpitsasta seuraavan päivän ruoat

Paahdettu kurpitsa sopii todella moneen ruokaan ja kypsennetyn kurpitsan jatkojalostaminen ruoaksi onkin sitten nopeaa. Esim. tämän blogin pasta valmistuu vartissa - eniten aikaa vie pastan kypsyminen. Jos kurpitsa ei ihan heti uudestaan maistu, sen voi pakastaa kätevimmin soseutettuna.

Ohjetta kehitellessäni ostamieni hokkaido-kurpitsojen paino vaihteli puolen kilon molemmin puolin. Ohjeessa käytin 450 g:n painoissta kurpitsaa, josta sai sain siemenet ja rihmaston poistettuani n. 250 g hedelmälihaa. Se oli juuri sopiva määrä neljän hengen pasta-annokseen.

Kurpitsaleivät matkalla uuniinSamanmoisella määrällä kurpitsaa voit valmistaa kokonaan toisen ruokalajin, esim. lämpimät voileivät, joissa toimii samat pastaan käytetyt raaka-aineet. Ja miksei yhtä lailla voi tehdä pitsaperjantain kurpitsapitsan? Siihen suosittelen kokeilemaan paahdetun kurpitsan kaveriksi AURA juustoa ja pekonia.

Kypsyneen kurpitsan voi soseuttaa myös helposti hehkuvan oranssiksi keitoksi. Lisää joukkoon vain kasvislientä, ruokakermaa tai tuorejuustoa ja vähän mausteita. Vähennä samalla myös mahdollista hävikkiä, soseuttamalla joukkoon esim. edellisen aterian jämäperunoita, -porkkanoita tai -bataattia. Siinä jälleen pikaruokaa tarjottavaksi! 

Hokkaido-kurpitsapasta

Hokkaido-kurpitsapasta

TTTTT
b
0
Kananmunaton
Laktoositon
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: keskitaso
o
1h 30min

Valmistusaineet

1  kpl  (450 g (ks. vinkki)) hokkaido-kurpitsaa
3  rkl pinjansiemeniä
1  rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
n. ½ tl suolaa
300  g pastaa , penne
1  prk  (180 g) Valio Eila® salaattijuustokuutioita
100  g babypinaattia
3  rkl  () extra virgin oliiviöljyä
1  dl  (50 g) Valio Mustaleima™ raastetta

Valmistusohje

  • Laita kurpitsa leivinpaperilla suojatun ritilälle uuniin 175 asteeseen. Kypsennä n. 1 h. Paahda jossakin vaiheessa kypsentämistä myös pinjansiemenet leivinpaperin päällä uunipellillä ylimmällä tasolla 5 - 10 min. (Siemenet paahtuvat myös hetkessä liedellä kuivalla pinnoitetulla pannulla.)

  • Halkaise kurpitsa. Poista siemenet ja lusikoi hedelmäliha lastumaisesti kulhoon. Mausta sitruunamehulla, mustapippurilla ja suolalla.

  • Keitä pasta pakkauksen mukaan "al dente". Valuta.

  • Lisää pastan joukkoon kurpitsaseos, oliiviöljy, pinaatinlehdet, salaattijuusto ja pinjansiemenet. Kuumenna sekoitellen.

  • Jaa annoslautasille ja ripottele päälle reilusti juustoraastetta.

Vinkki
  • Kurpitsaa kannattaa kerralla paahtaa reilummin. Näin siitä voi valmistaa ruokaa useammalle aterialle tai laittaa sitä pakastimeen myöhempää käyttöä varten.

  • Lämpimät kurpitsavoileivät: Levitä kuuden ison paahtoleipä- tai maalaisleipäviipaleen päälle Valio Koskenlaskija® Ruoka cheddaria. Levitä päälle paahdettua kurpitsaa, salaattijuustoa ja pinaatinlehtiä. Rouhi päälle suolaa ja pippuria myllystä. Laita pinnalle Valio Mustaleima® juustoraastetta. Paista 225 asteessa uunin yläosassa n. 5 min.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Kurpitsan oranssein terveisin,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi