Ujo kerma

Valion ruokablogi

Laskiainen jatkaa herkuttelijan helmikuuta

Mainio tämä helmikuu. Kuukauden voisi nimetä vaikka leivoskuuksi, sillä se sisältää oivan tilaisuuden herkutella erilaisilla leivonnaisilla kalenterikuukauden puitteissa. Ensin saatiin herkutella Runebergin tortulla, sitten tuli makoisa ystävänpäivä, jonka repertuaariin kuuluvat mitä ihanimmat suklaiset leivonnaiset ja leipomoiden & kahviloiden uniikit ystävänpäiväleivokset. Ja nyt tulevat laskiaispullat! Ja niitähän voi, tai siis pitää, nauttia sekä laskiaissunnuntaina, että laskiaistiistaina. Katso kyselyn tulos mansikkahillon ja mantelimassan taistelusta pullan välissä!

Ei laskiaista ilman hernerokkaa

Laskiainen on yhteissumma uskontoa ja uskomuksia. Laskiaista on vietetty jo keskiajalta lähtien, jolloin nautittiin ennen lähestyvää pääsisäispaastoa tavallista rasvaisempaa ruokaa. Laskiaiseen liitettiin myös uskomus, että silloin nautittu tuhti ja rasvainen ruoka takaa ruoan riittävyyden seuraavaksi vuodeksi. Muuten perusarkiruokama ollut hernekeitto valmistettiin laskiaiseksi tavallista rasvaisemmista ruhonosista. Hernekeitto on säilynyt uljaasti läpi vuosisatojen laskiaisen talvipäivän keittona.
 

Laskiaispulla mantelimassalla vai hillolla?

Laskiaisen pullakulttuuri on perujaan länsinaapuristamme Ruotsista. Pulla on monen mielestä parhaimmillaan perusmuodossaan nautittuna raikkaan maidon kanssa. Sellaisena rahvas myös nautti pullansa laskiaisena, kun taas äveriäämpi väki omaksui Saksasta mantelimassan pulliensa maustajaksi. Laskiaispullat saavuttivat ajan myötä kermavaahtoa pullistelevan lakipisteensä ja mantelimassan rinnalle nousi mansikkahillo.

Kysymys kuuluukin, että maistuuko laskiaispulla mantelimassalla vai hillolla? Siinäpä vasta pulma. Nyt meillä on siihen vastaus. Teimme  kattavan kyselyn asiasta ympäri Suomea asuvilta valiolaisilta ja kysymys kuului:

Kumpiko laskiaispullatäyte on parempi?

  • Mansikkahillo ja kermavaahto
  • Mantelimassa ja kermavaahto

Saimme vastauksia 656 kpl ja selkeäksi voittajaksi nousi 75 % osuudella....  

MANSIKKAHILLO JA KERMAVAAHTO! Onnea hillo!

Perinteisten laskiaispullien ohjeen (alla) rinnalle voit myös kokeilla vadelmaista laskiaispullaversiota. Muistathan, että voit saada myös vaihtelua helposti täytteen makuun käyttämällä valmiiksi maustettua  Valio vaahtoutuva mansikkakermaa.

Katso myös neuvot kerman onnistuneeseen vaahdottamiseen vinkkivideoineen.

Masu täynnä ja nyt mäki kutsuu

Kun on tuhdit rokat nautittu ja laskiaispullat herkuteltu, on aika tarttua pulkkaan tai rattikelkkaan. Lunta riittää nyt koko Suomessa, joten ei kun rinteen huipulle ja täyttä vauhtia alaspäin. Huru huru hei ja iloista laskiaista!

Laskiaispullat

Laskiaispullat

TTTTt
b
23
h
827
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: keskitaso
o
1h 55min

Valmistusaineet

50  g hiivaa
5  dl Valio maitoa
munaa
2  dl sokeria
1 ½  tl suolaa
1  rkl kardemummaa
14 - 16 dl (n. 1 kg) vehnäjauhoja
150 - 200 g Valio voita Kokeile myös Avaa/sulje
Voiteluun ja pinnalle
munaa
raesokeria ja/tai mantelirouhetta
Täyte
2  dl Valio kuohukermaa
1  tl sokeria
1  tl vaniljasokeria
mantelimassaa tai mansikkahilloa

Valmistusohje

  • Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon

  • Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi.

  • Alusta loput jauhot taikinaan. Lisää viimeisenä huoneenlämpöinen, pehmeä voi.

  • Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

  • Leivo taikinasta pullia. Anna niiden kohota hyvin pellillä liinan alla.

  • Voitele pullat munalla. Ripottele pinnalle raesokeria ja/tai mantelirouhetta.

  • Paista pullia uunin keskitasolla 225 asteessa 10 - 12 min tai kunnes pullat ovat kauniin värisiä ja kypsiä.

  • Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Mausta sokereilla.

  • Halkaise jäähtyneet pullat. Täytä ne mantelimassasiivuilla tai mansikkahillolla sekä kermavaahdolla.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi