Ujo kerma

Valion ruokablogi

Laskiaispulla hillolla vai mantelimassalla?

Pulla on tällä hetkellä suosionsa huipulla. Laskiaisen perinteinen pullaherkku – täytetty laskiaispulla – on osuvasti ruokatrendien kärkisijoilla. Nyt löytyy apu myös kysymykseen ”Laskiaispulla hillolla vai mantelimassalla?” Löydä ns. kompromissipulla! Ties vaikka siitä tulisikin se laskiaispulla, joka maistuu kaikille perheenjäsenille!

Laskiaispullakysely

Pari vuotta sitten toteutin työntekijöidemme keskuudessa kyselyn, jossa etsin suosikkitäytettä laskiaispullaan. Mansikkahillo kermavaahdon kera löi selkeästi mantelimassatäytteen 75%:n voitto-osuudella.
 

Laskiaispullat

Laskiaispullat

TTTTt
b
23
h
827
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: keskitaso
o
1h 55min

Valmistusaineet

50  g hiivaa
5  dl Valio maitoa
munaa
2  dl sokeria
1 ½  tl suolaa
1  rkl kardemummaa
14 - 16 dl (n. 1 kg) vehnäjauhoja
150 - 200 g Valio voita Kokeile myös Avaa/sulje
Voiteluun ja pinnalle
munaa
raesokeria ja/tai mantelirouhetta
Täyte
2  dl Valio kuohukermaa
1  tl sokeria
1  tl vaniljasokeria
mantelimassaa tai mansikkahilloa

Valmistusohje

  • Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon

  • Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi.

  • Alusta loput jauhot taikinaan. Lisää viimeisenä huoneenlämpöinen, pehmeä voi.

  • Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

  • Leivo taikinasta pullia. Anna niiden kohota hyvin pellillä liinan alla.

  • Voitele pullat munalla. Ripottele pinnalle raesokeria ja/tai mantelirouhetta.

  • Paista pullia uunin keskitasolla 225 asteessa 10 - 12 min tai kunnes pullat ovat kauniin värisiä ja kypsiä.

  • Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Mausta sokereilla.

  • Halkaise jäähtyneet pullat. Täytä ne mantelimassasiivuilla tai mansikkahillolla sekä kermavaahdolla.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Hillo plus mantelimassa onkin maapähkinätäyte

Perheestämme löytyy molempien täytteiden kannattajia, joten teemme laskiaisena kahdenlaisia pullia. Sama tilanne on monessa huushollissa.  Usein pähkinöiden ystävä, kuten allekirjoittanut, valitsee suosikikseen mantelimassan. Mutta kun haluaa kerralla kaiken, niin laitan lisäksi myös vähän hilloa. Vaniljanmakuisen tuorejuuston ruokaohjekehittelyn yhteydessä syntyi idea yhdistää kaikkea tätä. Olisi kiva löytää täyte, joka todennäköisesti tyydyttäisi koko perheen mielihalut kerralla. Näin syntyi ohje laskiaispullista maapähkinätäytteellä

Täyte muodostuu tuorejuustosta, kermasta, maapähkinälevitteestä ja siirapista. Oleellista on, että aineksia ei sekoita kuin pikkiriikkisen. Maapähkinän tulee erottua omana makunaan täytteessä, jolloin vaahdon raikkaus säilyy. Onhan se lisäksi herkullisemman näköinenkin. Tämä sitten pursotetaan pesäksi/rinkulaksi pullalle ja hillosilmä keskelle. Nams!

Herkullisia täytevaihtoehtoja

Onneksi lumettomuus ei estä syömästä laskiaispullia, joten pullia leivotaan pian monissa kodeissa. Jos haluat kokeilla perinteisen laskiaispullan tai kompromissipullan lisäksi vielä muita täytevaihtoehtoja, niin kokeilepa vaikka:

Vadelmaiset laskiaispullat
Mokkavaahto
Kinuskikermavaahto

Olisi kiva kuulla, maistuuko kompromissipulla todellisuudessa hillon että mantelimassan ystäville?  Tieteellinen tutkimus tehdään kyllä tästäkin aiheesta totta kai! Laskiaissunnuntaina meille saapuu isoa ja pientä väkeä laskiaisen viettoon. Jännittää jo etukäteen…

Pullantuoksuista laskiaista!
Ilona

Ps. Muistathan pullien kyytipojaksi raikkaan kotimaisen maidon tai valmiit maitokaakaot. Niitä löydät myös annoskokoisina, jotka kulkevat mukana vaikka ulkoiluretkellä sellaisenaan.

 

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi