Ujo kerma

Valion ruokablogi

Leivo gluteeniton joulu

Jouluinen täytekakku, luumuiset tähtitortut tai mehevä joululeipä löytyvät monen perheen joulupöydästä. Tämän viikon blogin ohjeilla ne voi valmistaa myös gluteenittomina.

Gluteenittomien ruokaohjeiden kysyntä on viime aikoina kasvanut. Aikaisemmin niiden tarve oli keskittynyt keliaakikoiden ruokavalioon, jossa terveydellisistä syistä gluteenia ei saa ruokavalioon päätyä. Nyt trendikkääksi noussut gluteeniton ruokavalio on luotsannut tietä vähemmän käytetyille viljalaaduille (esim. hirssi), tuonut uusia vaihtoehtoja kauempaa tutuiksi (esim. kvinoa) sekä muistuttanut leivonnassa paljon käytettyjen peruna- ja maissijauhojen olemassaolosta. Kauppoihin on tullut tarjolle enemmän viljalaatuja ja myös erilaisia gluteenittomia jauhoseoksia monelta valmistajalta.

Erot maussa ja rakenteessa ovat myös mahdollisuus!

Vaikka uusia vaihtoehtoja perinteisesti leivonnassa käytettäville viljoille on monia, vaatii niiden käyttö leivonnassa hieman erityishuomiota. Gluteenilla on iso merkitys leivonnaisen rakenteeseen, sillä se antaa leivonnaisiin sitä kuuluisaa sitkoa. Näin ollen esim. paljon gluteenia sisältävän vehnäjauhon korvaaminen toisella viljalla ei niin vain onnistu. Saatetaan tarvita vähän psylliumia… yhdistellä montaa eri viljalaatua… hyödyntää jauheseoksia… muuttaa taikinan käsittelyä… ja niin edespäin. Näiden myötä leivonnaisten myös leivonnaisten rakenne ja maku ovat erilaiset. Ja totta kai – niin pitääkin olla. Jos leivonnaisen valmistaa eri raaka-aineista, on lopputulos erilainen ja se on ihan oikeastaan ihan hyvä juttu. Siksi rakennetta ei pitäisikään verrata liian tiukasti gluteenia sisältäviin leivonnaisiin, vaan antaa mahdollisuus uudenlaisille koostumuksille ja mauille.  

Koekeittiöllä halusimme kehittää muutamia gluteenittomia ruokaohjeita jouluun. Näistä me pidimme, toivottavasti sinäkin!

Gluteenittomat joulutortut

Tähtitortut ovat perinteinen jouluherkku ja eri jauhoseoksia kokeilemalla saimme loihdittua kauniin ja helposti käsiteltävän torttutaikinan. Samalla Koekeittiöllä kehkeytyi leikkimielinen väittely luumuhillon paikasta: kuuluuko hillo torttutaikinan sakaroiden alle vai päälle? Teimme kompromissin ja valmistimme torttuja molemmalla tavalla!

Joulun Kolmiotäytekakku

Moni on tietämättään valmistanut täytekakkuja tai kääretorttuja jo aikaisemminkin gluteenittomina käyttämällä jauhoina ainoastaan perunajauhoja tai maissitärkkelystä. Tässä tehdään suklainen torttupohjalevy samaan malliin, mutta se kootaan uudella tavalla ja makumaailma luodaan jouluiseksi luumulla ja kanelilla.

Gluteeniton joululeipä

Tämä leipävuoassa kypsyvä leipä kätkee sisälleen niin marjoja kuin pähkinääkin. Gluteenittoman leivän valmistuksessa on jo enemmän valmistuseroja perinteiseen leipään verrattuna, joten noudata ohjeita huolella. Muista myös jakaa taikina kahteen pieneen vuokaan, niin onnistut!
 

Gluteenittomilla jauhoilla ja jauhoseoksilla on paljon eroja ja siksipä olemme merkinneet ohjeisiin käyttämiemme jauhojen valmistajan tuotemerkin.

Herkullista joulua!

P.S. Tiesithän, että voit rajata palvelussamme hakutuloksen gluteenittomiin ruokaohjeisiin?

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi