Ujo kerma

Valion ruokablogi

Leivo täydellinen kauraleipä

Jokaisen leipäleipurin tavoitteena on tehdä leipä, jolla on rapea kuori ja maistuva sisus. Tämä artesaanikauraleipä syntyy huippuhelposti ja on vaivaton valmistaa taikinaa vaivaamatta. Rakkaat blogin lukijamme, nyt ollaan hyvän leivän äärellä.

Täydellisen kauraleivän onnistumiseen tarvitaan aikaa ja muutama vinkkivitonen.

Pitkä kohotusaika » maku ja helppous

Leivän maukkauden ja vaiva(ama)ttomuuden salaisuus on pitkässä kohotusajassa. Tekeytyessään pitkään taikinassa tapahtuu happanemista ja taikinaan kehittyy makua. Hyvä kohotusaika on 12-18 tuntia. Mitä kauemmin maltat antaa taikinan tekeytyä, sitä maukkaampaa leipää on luvassa. Hiivan määrä on myös taikinassa vähäinen, koska aika korvaa myös hiivan. Sen minkä isommalla määrällä hiivaa voittaa ajassa, menettää selvästi maussa. Jos maltat kohottaa leipää lähemmäs 20 tuntia, voit puolittaa jopa reseptin hiivamäärän. Pitkä tekeytymisaika tekee myös sen, ettei leipää tarvitse vaivata ollenkaan. Yö on oivaa aikaa taikinan tekeytyä -  illalla tehty taikina on valmis paistettavaksi aamiaispöytään.

Jauhojen määrä » mehevyys

Tärkeä pointti hyvässä leivässä on kiinnittää huomiota jauhojen määrään. Leipoessa leipää tavalliseen tapaan jauhoja hujahtaa huomaamattakin liikaa, koska taikinan käsittely on jauhojen kanssa helpompaa. Tässä leivässä taikina on löysähköä, jolloin leivästä tulee takuuvarmasti mehevää. Aivan pelkästä kaurasta leipää ei kannata valmistaa, sillä leipä jää tällöin tiiviiksi ja matalaksi.

Paistamistyyli » rapea kuori

Pata on ehdottomasti täydellisen leivän paras kaveri. Myös jokin muu kannellinen astia, joka johtaa lämpöä hyvin, toimii, esimerkiksi kattila. Pata kannattaa esilämmittää uunissa tulikuumaksi samalla kun uuni lämpenee paistolämpötilaan eli 250 asteeseen. Taikina nostetaan kuumaan pataan ja paistetaan kansi päällä ensin 30 minuuttia. Kannen alla tapahtuu paistamisen aikana pientä höyrystymistä, minkä ansiosta leipä saa rapean kuoren. Loppuajaksi kansi otetaan pois, jotta kuori saa vielä väriä. Pata toimii tavallaan kuin leivinkivi, koska padasta hehkuva lämpö auttaa leipää kohoamaan, pohja paistuu tasaisesti ja rapeus lisääntyy.

Parhaat päälliset viimeistelevät leipänautinnon

Jos kaipaat leipään rouheutta tai makuun välillä syvyyttä, lisää taikinaan tai leivän päälle ennen paistamista siemeniä, pähkinöitä, leseitä tai vaikka kuivattuja hedelmän paloja. Se minkä kanssa leivän nauttii, onkin sitten makuasia, mutta minusta tuoreen ja vielä vähän lämpimän kauraleivän päällä maistuu kaikkein parhaimmalta sipaisu Valio Luomu™ voita ja viipale Valio Luomu™ maasdam juustoa. 

Kauraleipä

Kauraleipä

TTTTy
b
22
Kananmunaton
Vähälaktoosinen
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: helppo
o
21h

Valmistusaineet

3 ½ dl vettä
1  tl kuivahiivaa
1 ½ tl suolaa
3  dl kaurajauhoa
2  dl vehnäjauhoja
2  dl kaurahiutaleita
1 - 2 rkl hunajaa
Tarjoiluun
Valio Luomu™ voita
Valio Luomu™ maasdam juustoa Kokeile myös Avaa/sulje

Valmistusohje

  • Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi ja muut aineet. Sekoita tasaiseksi. Anna tekeytyä pöydällä n. ½ - 1 h.

  • Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin yön yli 12 - 18 h.

  • Ota taikina huoneenlämpöön. Kaada jauhotetulle pöydälle ja muotoile taikina palloksi. Ripottele jauhoja taikinan päälle. Peitä väljästi kelmulla ja anna lämmetä huoneenlämpöiseksi n. 1 h.

  • Kuumenna uuni 250 asteiseksi. Laita uuniin kuumenemisen ajaksi pienehkö, pyöreä, kannellinen valurautapata tai muu uunin kestävä astia.

  • Nosta taikina kuumaan pataan. Paista ensin kansi päällä 30 min, poista kansi ja paista vielä 15 min.

  • Anna leivän jäähtyä ennen tarjoilua. Tarjoa luomuvoin ja luomujuuston kera.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Tämä leipä on kuin suoraan parhaimmankin leipomon tiskistä ja kaupan päälle saa vielä ihanan tuoreen leivän tuoksun kotiin. Eikun leipää leipomaan ja pata kuumaksi!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi