Ujo kerma

Valion ruokablogi

Loppukesän makuja metsästä

Kahden taannoisen hellekesän jälkeen, saimmekin nauttia perinteisistä Suomen suvisäistä; vaihtelevasti lämmintä ja kylmää, pilvistä ja aurinkoista ja aika monessa paikkaa melkoisen sademäärän alaisuudessa. Sateet ovat monelta osin olleet suotuisia satokaudelle ja niinpä luonnon antimia on jokamiehen oikeudella kerättävissä runsaasti. 

Heinäkuun viimeisenä päivänä sai lehdestä lukea aikaisen yllätyksen, että ensimmäiset suppilovahverot ja mustatorvisienet ovat jo paikoitellen nostaneet lakkejansa runsaslukuisesti esiin. Tämä mielessä toivon, että sienisadosta tulee runsas ja pitkä. Sinulle onnekkaalle, joka olet suppilovahverolöydön jo tehnyt, valmista siitä vaikka uusista sieniohjeistamme joko kastiketta tai keittoa

Aikaista sienisatoa varmemmin metsästä löytyy vielä runsaasti mustikoita. Monen mielestä pullapohjaan tehty mustikkapiirakka on parasta, mitä marjoista voi tehdä, mutta mustikkaleivonnaisen himoa voi nopeammin tyydyttää Helpolla mustikkapiirakalla. Juuri nyt alkaa olla myös parhaimmillaan (ainakin eteläisemmässä Suomessa) metsävadelmien. Mmm ja nam! Ennakkotietona, että meiltä on tulossa aivan ihana ”Vadelmainen valkosuklaaunelma” –ruokaohje. Löydät sen netistä elokuun lopussa. Se kannattaa pitää mielessä. Sitä ennen kokeile vaikka suklaista jälkiruokaa tai tee lettuja vadelmaisella täytteellä.

Jos keräysintoa on runsaaasti, kannattaa pistää vadelmia pakkaseen tai tehdä hilloksi. Ja tietysti nauttia niitä ihan tuoreeltaan. Omat pojat toivat juuri itse keräämiään marjoja mökiltä: vadelmia ja mustikoita. Tänään koittaakin sitten oma roolini marjatalkoissa ja kotona leivon suosikkipiirakkaani. Se on muunnos perinteisestä Mamman marjapiiraasta. Tässä lempparissani, piirakan pohjalle levitetään ensin maustettua rahkaa, päälle marjoja ja lopuksi perinteinen ja täyteläinen kermaviiliseos. Siis aivan ihanaa – kokeilkaa!

Marjapiirakka

Marjapiirakka

TTTTt
b
34
h
949
Kasvis (lakto-ovo)
Laktoositon
Vaikeusaste: helppo
o
1h

Valmistusaineet

Pohja
100  g Valio Eila® voita
1  dl sokeria
muna
2 ¼  dl vehnäjauhoja
2  rkl kauraleseitä
1  tl leivinjauhetta
Täyte
1  prk  (200 g) Valio maustettua rahkaa kuningatar
n. 3 dl (150 g) pakastemarjoja , esim. mustikkaa ja vadelmaa
1  rkl perunajauhoja
1  prk  (200 g) Valio Eila® kermaviiliä
muna
2  rkl sokeria
1  tl vaniljasokeria

Valmistusohje

Pohja
  • Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Sekoita joukkoon muna.

  • Lisää kuivat aineet seoksena.

  • Painele taikina piirakkavuoan (Ø 26 cm) pohjalle ja reunoille.

Täyte
  • Levitä rahka piirakkapohjalle.

  • Sekoita jäisiin marjoihin perunajauhot. Levitä marjat tasaisesti piirakkapohjalle.

  • Sekoita kermaviili, muna ja sokerit tasaiseksi seokseksi. Valuta seos marjojen päälle.

  • Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa n. 40 min tai kunnes kypsä.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Vaikka elokuun päiviä nyt eletään, niin Mamban sanoituksia lainatakseni ”Vielä on kesää jäljellä!” Nautitaan niistä, ollaan sitä sitten vielä lomalla tai ei. Ja nautitaan loppukesän annista enin suun kautta mutustellen, sitten vatsan pohjaa kutkutellen ja lopulta miehyvää pääkopalle tuottaen.

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi