Ujo kerma

Valion ruokablogi

Maistuisiko naku täytekakku?

Nakukakulla on hauska nimi ja sen tekemisessä on rento fiilis. Näitä "alastomia kakkuja" nähdään tänä keväänä monissa valmistujaisjuhlissa.

Mikä on nakukakku?

Kotimaisten kielten keskus määritteli 2015 ajankohtaiseksi nousseen sanan näin: ”Nakukakku - täytekakku,  jonka reunoja ei kuorruteta, vaan kakkupohja- ja täytekerrosten annetaan jäädä näkyviin; englannin kielen naked cake 'alaston kakku'.

Nakukakku on omiaan rennolle kotileipurille, sillä kuorrutuksen kanssa ei tarvitse stressata. Reunan voi jättää kokonaan paljaaksi tai kuorrutusta voi levittää puolihuolimattomasti reunoille niin, että täyte kuultaa läpi. Kuorrutteena voi käyttää esim. voikreemiä, tuorejuusto- tai rahkakuorrutusta.

Sitruuna-mustikkakakku on nakukakun aatelia

Sitruuna-mustikkakku on juhlava nakukakku. Sen mehevä kakkupohja ja täytteiden makujen tasapaino tekee siitä onnistuneen kokonaisuuden. Kakku on maultaan kirpeän sitruunainen, joten se maistuu myös niille, jotka vierastavat äkkimakeita täytekakkuja. Kakun reunojen marmorinen pinta saadaan, kun täytteen hillovalumat levitetään kursailematta ohuelti kakun ylle.

Sitruuna-mustikkakakku

Sitruuna-mustikkakakku

TTTTt
b
13
h
60
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: keskitaso
o
3h 35min

Valmistusaineet

200  g Valio voita
3  dl sokeria
1  dl fariinisokeria
1  rkl vaniljasokeria
munaa
5  dl vehnäjauhoja
1  rkl leivinjauhetta
2 ½  dl Valio piimää
sitruunan mehu ja raastettu kuori
200  g pakastemustikoita
1  rkl perunajauhoja
Vuokiin
2  rkl Valio voita
korppujauhoja
Mustikkacurd
200  g pakastemustikoita
1  dl hillosokeria
keltuainen
50  g Valio voita
Täyte ja kuorrutus
150  g Valio voita
250  g  (n. 5 dl) tomusokeria
1  rasia  (200 g) Valio Viola® vanilja tuorejuustoa

Valmistusohje

  • Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon huoneenlämpöiset munat yksitellen.

  • Yhdistä vehnäjauho ja leivinjauhe. Lisää ne siivilän läpi voi-sokeri-munavaahtoon vuorotellen piimän ja sitruunamehun sekä kuoriraasteen kanssa. Sekoita mahdollisimman vähän, kuitenkin niin, että taikina on tasaista.

  • Sekoita pakastemustikoiden joukkoon perunajauho. Sekoita mustikat kevyesti taikinaan, ettei taikina värjäydy.

  • Pohjusta kolme Ø 18 cm:n kakkuvuokaa leivinpaperilla. Voitele ja korppujauhota reunat. Jaa taikina tasaisesti vuokiin. Voit tehdä kakun samoilla määrillä myös kahteen Ø 23 cm:n vuokaan.

  • Paista uunin alaosassa 175 asteessa 35 - 40 min, kunnes tikulla pistettäessä kakkutaikina ei enää tartu ja pohja on kypsä.

  • Anna pohjien jäähtyä hetki ennen kuin irrotat ne vuoista. Nosta ritilälle ja jäähdytä hyvin. Kakkupohjat säilyvät jääkaapissa peitettynä useamman päivän ja pakastimessa n. 3 viikkoa.

  • Mustikkatahna: Kiehauta mustikat kattilassa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää hillosokeri ja keltuainen kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen 5 - 8 min, kunnes seos sakenee. Nosta kattila liedeltä. Anna jäähtyä hiukan. Vatkaa joukkoon voi kuutioina. Säilytä peitettynä jääkaapissa kakun täyttämiseen saakka.

  • Tuorejuustokreemi: Vaahdota voi ja puolet tomusokerista. Lisää tuorejuusto joukkoon muutamassa erässä, älä vatkaa voimakkaasti. Lisää loppu tomusokeri. Vatkaa puolella teholla, kunnes kreemi on kuohkea ja kiiltävä.

  • Nosta pohja kakkulautaselle. Levitä pintaan puolet mustikkatahnasta ja 1/3 tuorejuustokreemistä. Nosta päälle toinen kakkupohja. Täytä toinen väli samoin. Nosta päälle viimeinen kakkupohja. Levitä loppu tuorejuustokreemi kakun pinnalle ja ohuelti reunoille.

  • Koristele esim. syötävillä kukilla ja pensasmustikoilla.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Kakku kannattaa tehdä koristuksia vaille valmiiksi juhlapäivää edeltävänä päivänä. Jos rippeitä tästä herkusta jää, niin pakasta siitä itsellesi hemmottelupaloja pahan päivän varalle.

Onnistuneita leivontahetkiä toivottaen,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi