Ujo kerma

Valion ruokablogi

Makumuistoja ja raparperia

Aurinko ja lämpö ovat hetkessä saaneet luonnon vihreäksi ja toisaalta luonnon uusiutuminen on verhonnut puutarhakalusteet ja autojen konepellit keltaisiksi siitepölystä. Samalla puutarhan kasvuvoima jaksaa ihmetyttää, sillä useimpien pihapiirien ensisato on jo poimittavissa. Alkukesän maut kotipuutarhaan tuo raparperi! 

Lapsuus raparperin varren päässä

Olen toista kesää omakotitalon asukkina ja kaksi runsasta satoa tuovaa vanhaa luumupuuta ovat jo täydessä kukassa. Mutta makoisia luumuja pitää vielä odotella loppukesään. Harmiksemme lohkotun tontin raparperit jäivät todennäköisesti jyrän alle ja naapuritalon perustuksiin.  Saimme iloksemme vanhan puutarhan, jossa meitä ilostuttaa kukkaset läpi kesän. Mutta niitä rehottavia raparperipuskia ei ole missään. Raparperi kuuluu lapsuuden makuihin; iloa syntyi jo kun sai kiskaista raparperin maasta, tehdä lehdistä hattuja ja irvistellä maistaessa sen hapanta vartta. Joskus sitä malttoi mennä ihan sokerikupille asti ja dipata raparperinvartta sokeriin… 

Annetaan makuelämyksiä

Omat lapset ovat juuri siinä iässä, että näitä lapsuuden makuelämyksiä toivoisin heidän aikuisena muistelevan. Niinpä otan mukelot mukaan keittiöön, vaikkakin usein avusta tulee vähän enemmän askaretta ja aikaakin saattaa mennä tuplasti.  Silloin kun lapsi on utelias ja kiinnostunut ruoasta ja erilaisista raaka-aineista, niin hänet kannattaa ottaa ruoanlaittoon mukaan. Onhan se mukava näyttää, että siitä irvistystä aiheuttavasta raparperinvarresta saa monimuotoisia herkkuja; raparperikiisseliä, -piirakkaa, -paistosta, lettutäytettä... Mutta yhä, se raparperinvarsi sokerikipossa on ihan oma juttunsa.

Mutta äh, eihän minulla ole niitä raparpereja… Ei hätää. Työtoverini lupasi kiikuttaa minulle raparperinalut mukanaan ja niissä on kuulemma hyvät ”geenit” :-) . Peukut pystyyn, että uusi piha antaa hyvän kasvualustan.  Tänä kesänä turvaudun vielä  kauppojen, torien, tuttujen tai sukulaisten raparperiantiin. Ensi vuonna sitten omat varret käyttöön!

Nauttikaa raparpereista tavallanne!

Katsohan sinäkin, mitä kaikkea raparperista voit valmistaa. Valitse  reseptit -sivulta raaka-aineiden joukosta "Raparperi" ja löydät lukuisia herkullisia ohjeita, joissa on käytetty raparperia.

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi