Ujo kerma

Valion ruokablogi

Mämmikouran pääsiäisruoka

Mistähän lienee sana mämmikoura tullut?  En löytänyt tietoa sanan historiasta, mutta se innoitti minua rakentamaan pääsiäismenun, jonka valmistaa kädentaidoiltaan hieman kömpelömpikin kokkaaja. Samalla tajusin, että mämmikouran menu on myös ratkaisu aikaongelmaan! Tämä menu sopii siis taitavallekin ruoanlaittajalle, sillä silloin jää aikaa vaikka pääsiäismunien koristeluun.  Luulenpa, että valmistan tänä vuonna mämmikouran menun. Slow foodia ehkä seuraavaan pääsiäiseen.

Täytetty lihamureke

Mämmikouran pääruoka

Lammasta, tipua vai kalaa… Ainakin lampaan / karitsan jauhelihasta saa nopeasti hyvän murekkeen. Koska lapset eivät ole innoissaan murekkeen täytteestä, valmistan vajaan puolet murekerullasta pyöryköiksi. Pikkumiehet saavat totutella makuhermojaan aurinkokuivattuihin tomaatteihin sitten pääsiäisen jälkeen.  Toinen pääruoka olisi mehevä uunilohi, joka valmistuu kastikkeineen uunissa. Lisänä tarjotaan vain keitettyjä perunoita ja raikasta salaattia. Keväiset servietit, tulppaanimaljakko ja pikku tipuja pöydälle vilistämään - pääsiäisjuhlan fiilis on luotu.

Mämmiä maidolla lasisessa kulhossa

Mämmikouran jälkkäri

Rahka – ikuinen lempimurkinani, pääsee jälleen estradille. Koska rahka on lähes jokapäiväisessä roolissa perheemme jälkiruoissa, välipaloissa ja kylmissä juomissa, niin pääsiäisenä tarjoan rahkan eri tavalla.  Jos ja kun perinteisen täyteläisen pashan teko jää, valmistan pasharahkan. Nopeasti ja pääsiäisen makuja kunnioittaen. Mämmikouran jälkkärinä pitää olla myös itse mämmi. Tuokkonen mämmiä tulee nautittua milloin rasvattoman maidon, milloin taas vaniljakastikkeen tai kermalorauksen kyydittämänä.


Mämmin kaveri

Mämmikouran menun siivittämänä, halusin selvittää, miten suomalaiset mämminsä syövät. Niinpä pistin gallupin pystyyn. Vastaajina olivat valiolaiset ympäri Suomen ja vastauksia saimme lähes 700. Voittajaksi nousi kerma (34 %), hopealle vaniljakastike (20 %) ja pronssille maito (16 %). Lähes kolmannes vastaajista ei syö mämmiä laisinkaan. Heille suosittelen tutustumista tähän kansallisruokaamme vaikka suklaa-mämmimoussen kautta. Sen myötä mämmi voi löytää tiensä uusiin sydämiin.

Herkullista pääsiäistä!

Ilona

Mämmikouran menu IMämmiä lasissa

Lammasrulla & Dijon-kermaviilikastike (osa pyöryköiksi)

Keitettyä riisiä & salaattia

Pasharahka

 

Mämmikouran menu II

Mehevä uunilohi

Keitettyjä perunoita & salaattia

Suklaa-mämmimousse

 

PS. Innokkaimmat mämmikourat voivat valmistaa alkuruoaksi:

KylmäsavulohinapitAnjovismunat tai Ritaritikut

 

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi