Ujo kerma

Valion ruokablogi

Mehevä, muhiva osso bucco

Talviaikaan uunissa tai lieden lämmössä muhiva osso bucco karkoittaa nälän ja samalla tyydyttää rehtejä makuja etsivien herkuttelijoiden toiveet. Italialasta tuleva osso bucco lihapata istuu tukevasti myös talviseen suomalaiseen ruokapöytään.

Mitä on osso bucco?

Osso bucolla tarkoitetaan onttoa luuta tai paremminkin luullista potkapalaa. Osso buccosta on myös italialainen ruokalaji, jossa paksuksi siivuksi leikattu luullinen naudanpotka tarjotaan pihvin tapaan. Osso bucco ei suinkaan valmistu muutamassa minuutissa pannulla paistaen, vaan se vaatii pitkän haudutusajan uunissa tai liedellä. Pitkään lämmössä muhiva liha mureutuu, saa makua luun makuaineista ja italialaisittain tietenkin tomaateista, yrteistä ja lorauksesta valkoviiniä. Samalla tekeytyy maistuva pataliemi, jossa kypsyvät samalla niin porkkanat, sipulit kuin selleritkin. Valio Viola® mustavalkosipuli tuorejuusto täydentää ja pehmentää kokonaisuuden.

Tiedätkö, mitä musta valkosipuli on? Musta valkosipuli ei ole oma lajike, vaan se on käymis/lämpökäsittelyprosessin muokkamaa valkosipulia. Tämän seurauksena valkosipulinkynnet muuttuvat mustiksi ja pehmeiksi. Mustan valkosipulin maku on pehmeä, eikä se aiheuta nauttijoilleen tuoreen valkosipulin kaltaisia hajuhaittoja.

Osso bucon lisukkeet

Kotiseudullaan Italissa osso bucco nautitaan risoton tai nauhapastan (linguine pasta) kanssa, mutta sen voi tarjota hyvin myös keitettyjen perunoiden, riisin tai tuoreen maalaisleivän kanssa. Pata paranee seuraavalla lämmityskerralla, joten siksi sitä kannattaa tehdä kerralla isompi määrä.

Osso bucco pata

Osso bucco pata

TTTTT
b
5
h
21
Kananmunaton
Laktoositon
Vaikeusaste: helppo
o
3h 30min

Valmistusaineet

1,5 - 1,8 kg vasikan potkaa Kokeile myös Avaa/sulje
50  g Valio Eila® voita Kokeile myös Avaa/sulje
1 ½  tl suolaa
1  tl rouhittua mustapippuria
350  g sipulia
300  g tomaattia
300  g porkkanaa
2 - 3 (125 g) varsisellerin vartta
5  dl tomaattimehua
3  dl kuivaa valkoviiniä
liha-juuresliemikuutio
1  tl rosmariinia
1  tl oreganoa
2  rasiaa  (à 100 g) Valio Viola® mustavalkosipuli tuorejuustoa

Valmistusohje

  • Ota liha huoneenlämpöön n. 1 h ennen valmistamista.

  • Ruskista potkaviipaleet voissa useammassa erässä isolla paistinpannulla, älä huuhtele pannua. Mausta lihat molemmin puolin suolalla ja pippurilla. Nosta pataan.

  • Lohko sipulit ja tomaatit. Paloittele porkkanat kuutioiksi ja viipaloi sellerit. Lisää pataan.

  • Kaada tomaattimehu ja valkoviini paistinpannulle. Kuumenna kiehuvaksi, murenna joukkoon liemikuutio ja mausteet. Kaada kuuma liemi lihojen ja kasvisten päälle. Painele raaka-aineita niin, että ne peittyvät liemen alle.

  • Kypsennä pataa kannen alla 175 asteisessa uunissa 3 - 4 h. Ruoka valmistuu myös liedellä miedolla lämmöllä poreillen. Liha on valmista, kun se irtoaa jo osin luista.

  • Lisää lopuksi joukkoon tuorejuusto ja sekoita kunnes se on sulanut tasaisesti. Tarkista suola.

  • Osso bucco tarjoillaan perinteisesti risoton kanssa, mutta sen kanssa maistuvat myös keitetyt perunat, riisi tai tuore maalaisleipä.

LIHAVINKKI
  • Jos sinulla ei ole saatavilla osso buccoon perinteisesti käytettävää vasikan potkaa, käytä jotakin muuta luullista naudanlihaa. Maukas pataruoka syntyy silti.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Maukkaita hetkiä mehevien lihapatojen äärelle!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi