Ujo kerma

Valion ruokablogi

Mustikka on superia

Arktiset Aromit ry valitsi mustikan vuoden marjaksi. Mustikasta kirjoittaminen keskellä talvea tuntuu ensin vähän hullunkuriselta, mutta voittajamarjan kunniaksi pitää blogikirjoitus pyhittää. Mustikka on kertakaikkinen huipputuote! Ihanan makuinen, upean värinen ja vielä terveyttä edistäviä ainesosia sisältävä muikea marja. Kiitos teknologian ja pakastimien, voimme nauttia kotimaisesta mustikkasesongista läpi vuoden. Nyt siitä nautitaan myös toisella puolen maailmaa.

Mustikasta superfood

Monesti asioita joiden keskellä elämme pidetään itsestäänselvyyksinä ja niiden olemassaoloon suhtaudutaan vaatimattomasti. Yksi tällainen itsestäänselvyys on mustikka. Jo peruskoulussa opetetaan, että marjat/mustikat ovat hyviä ravintoaineiden lähteitä ja niitä tulisi nauttia runsaasti. Se on meille itsestäänselvää. Lisäksi mustikoista tiedetään, että ne ovat herkullisia sellaisenaan ja soveltuvat maukkaiden leivonnaisten, pirtelöiden, kiisseleiden, marmeladien ja mehujen valmistamiseen. Se tietohan tulee meille jo äidinmaidossa. Silti mustikkaa ei ole sen kummemmin nostettu jalustalle eikä osata edes kyseenalaistaa, etteikö sitä jonain päivänä metsistämme enää löytyisi.

Sitten tapahtui jotain mullistavaa. Mustikka nostettiin maamme rajojen ulkopuolella luonnonantimien aateliin; kyseessähän on mahtava luonnontuote, jotakin tosi superia! Näin flavonoideja sisältävä herkullinen marja puhtaasta suomalaisesta luonnosta aloitti maailmanvalloituksen. Mustikasta tuli superfoodia, superfruittia eli suomalaisittain superruokaa. Wikipediasta kiteytettynä tällä tarkoitetaan luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa, jolla on vahva kulttuurihistoria ja poikkeuksellisen korkea sekä monipuolinen ravinnepitoisuus.

Herkkua läheltä

Hienoa, että ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Amazonin kätköistä kyllä saadaan acai-marjaa, mutta suomalaisten ”takapihoilta” poimitaan suupielet värjäävää, lasten paidat laikuttavaa kansallisherkkua. Tiesitkö muuten, että juuri tämä pyykinpesijän painajainen, mustikan väriaine, sisältää marjan ”kaiken hyvän” eli flavonoidit?  Annettakoon siis mustikan sottaamisominaisuudelle anteeksi.

Onpa mukavaa, että joku havahdutti meidät katsomaan lähelle. Ehkä tiesimme mustikan loisteliaisuuden, mutta nyt tiedostamme sen arvon paremmin. Voisimme katsoa ympärillemme ja huomata, kuinka paljon on muutakin superia luonnossamme ja kulttuurissamme.

Kaivetaan pakastimesta viime kesän mustikat käyttöön! Kotivarastojen viimein ehtyessä löytyy mustikannälkäisille  marjoja kaupan pakastealtaista sekä valmiiksi nautittavia mustikkakeittoja ja -jogurtteja kylmähyllyistä.

Kesä ja mustikka-aika tulee nopeammin kuin huomaattekaan,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi