Ujo kerma

Valion ruokablogi

Ohratto sienimetsän antimista tulee läheltä

Kotimainen versio risotosta valmistuu helposti ja terveellisemmin ravinteikkaasta kokojyväohrasta. Metsäsienet tarjoilevat nyt hienoja makuja! Ne sopivatkin ohraton raaka-aineeksi sekä viimeistelevät tämän herkullisen lähiruoan. Käytä vielä luomuaineksia ja tämä ruoka on todellista ekologista sesonkiruokaa! Jos metsäretken haluaa jättää väliin, löytyy kaupoista ja toreiltakin sieniä nyt sopuhintaan.

Olen aivan hulluna sieniruokiin ja sienestykseen, joten mikäpä olisikaan ollut mieluisampi blogiaihe kuin ajankohtainen sieniresepti. Vuosien varrella sienitietämykseni on myös lisääntynyt, josta kiitos kuuluu äidilleni, joka syksyviikonloppuisin melkein asuu sienimetsässä. Olen oppinut käyttämään metsäsieniä monipuolisesti myös ruoanlaitossa säilöntäoppien lisäksi. Sieniretket ovat syksyn parasta antia ja onnistuvat lähimetsään kivasti myös lasten kanssa.

Ekologista lähiruokaa 

Kotimainen täysjyväohra on upea ja ravinteikas raaka-aine ja mikä parasta, on se risottoriisille erittäin hyvä ja paikallinen vaihtoehto. Sieniohratto tuleekin läheltä: kotimainen ohra, sienet metsästä tai lähikaupan kautta, Valio Luomu ruokakermaa Turengista, Luomu voita Seinäjoelta sekä Luomu goudaa Joensuusta. Todellista ekologista lähi- ja kausiruokaa! Ja nam, miten hyvältä tämä ruoka maistuukaan kirpakkaana syyspäivänä höyryävän kuumana lautasella. 

Reseptivideo ja kuvauskommelluksia

Sieniohraton valmistuksen näyttää tällä kertaa reseptivideo, jonka kuvasimme muutama viikko sitten. Pakko kertoa kuvausten kulisseista, että kesken sienien ja purjon paistamisen, päätti liesi lopettaa toimimasta. Videolta sitä tuskin huomaakaan. Kuvauskeittiön kuumien olosuhteiden johdosta Luomu gouda taas ehti hieman sulaa. Sen taas saattaa huomata videon lopusta raastaessani juustoa valmiin annoksen päälle. :)

Tarjoa ruoka pian kerman lisäämisen jälkeen, jotta se ei imeydy liikaa ohraan ja ohratosta tulee mehevän kosteaa. Tässä reseptissä on käytetty kantarelleja, mutta reseptiin sopivat ihan kaikki ruokasienet.

Sieniohratto

Sieniohratto

TTTTt
b
1
h
93
Vähälaktoosinen
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: keskitaso
o
55min

Valmistusaineet

2  dl kokonaisia ohrasuurimoita
200  g mustatorvisieniä tai suppilovahveroita , puhdistettuja Kokeile myös Avaa/sulje
2  rkl Valio Luomu™ voita
pala (75 g) purjoa hienonnettuna
½ tl kuivattua rakuunaa tai 1 tl kirveliä
mustapippuria myllystä
3  dl Valio Luomu™ ruokakermaa
½ rkl kantarellifondia tai kasvisfondia Kokeile myös Avaa/sulje
n. 1 dl Valio Luomu™ gouda juustoa

Valmistusohje

  • Keitä ohrasuurimot kypsiksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan (n. 35 min.) Sekoita välillä.

  • Kaada ohrasuurimot lävikköön, huuhtele juoksevalla vedellä ja valuta.

  • Paloittele sienet. Haihduta sienistä kuivalla pannulla niistä irtoava ylimääräinen neste.

  • Lisää joukkoon voi ja hienonnettu purjo. Kuullota. Mausta rakuunalla ja pippurilla.

  • Sekoita joukkoon ohrasuurimot, ruokakerma ja fondi. Kiehauta ja sekoittele, kunnes rakenne on sopivan kosteaa.

  • Raasta juusto. Ripottele annosten pinnalle.

  • Tarjoa pääruokana. Sopii myös liha- ja kalaruokien lisukkeeksi.

Katso, kuinka sieniohratto valmistuu kantarelleista:
Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Herkullisia syyspäiviä!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi