Ujo kerma

Valion ruokablogi

Omenabritan herkullinen salaisuus!

Britakakku on kestosuosikki, jota tarjotaan niin häissä kuin syntymäpäivillä, mökillä kuin ravintoloiden jälkiruokana vuodesta toiseen.

Britakakkujen pääsesonki on yleensä kesällä, kun kakku täytetään tuoreilla, kotimaisilla marjoilla, kuten mansikoilla tai vadelmilla. Syksyn tullen, ei kuitenkaan tätä lumoavaa herkkua pidä unohtaa! Sen voi valmistaa tämän satokauden tuotteliaista hedelmistä eli omenoista. Ohjeemme avulla voit samalla antaa levykakun sijaan britalle uuden muodon, paistamalla kakkupohjan kahdessa pyöreässä irtopohjakakkuvuoassa. Toki löydät ohjeesta neuvot myös uunipellillä valmistettavaan levykakkuun.

Miksi ihmeessä britakakku on niin valloittava leivonnainen?

Kokonaisuus on vaan niin tyrmäävä. Makeus versus marjojen tai hedelmien hapokkuus. Kermavaahdon pehmeys versus rapsakka kakkupohja. Ja pinnalla paahtuneet mantelilastut, joiden tippumista kakkupaperille oikein odottaa… Mutta, luulenpa, että kakun tyrmäävyys on sen rakenne! Onnistuneessa leivonnaisessa kun on maun lisäksi tärkeää, miltä se suussa tuntuu. Erilaiset rakenteet tekevät kakkupalan nauttimisesta mielenkiintoisen sen lusikoimisesta aina herkun nielaisuun asti. Britakakussa on tässä onnistuttu täysin. Luulenpa kuitenkin, että paras tapa britakakun herkullisen salaisuuden selvittämiseen on iso haukkaus kakkua!

Omenabrita

10 annosta

125 g                                                  Valio voita

1 dl                                                      sokeria

2                                                          keltuaista

1 ½ dl                                                vehnäjauhoja

2 tl                                                      leivinjauhetta

1 dl                                                      Valio kevytmaitoa

Marenki

2                                                          valkuaista

1 ½ dl                                                sokeria

1 tl                                                       vaniljasokeria

1 dl                                                      mantelilastuja

Täyte

3 (250 g)                                        hapahkoa omenaa

½ dl                                                    sokeria

2 tl                                                      vaniljasokeria

½ tl                                                     kanelia

2 dl                                                     Valio vispikermaa

1 prk (200 g)                                Valio maustettua rahkaa vanilja

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten, säästä valkuaiset marenkiin. Sekoita joukkoon kuivat aineet seoksena vuorotellen maidon kanssa.

Levitä taikina kahteen leivinpaperilla pohjustettuun irtopohjavuokaan (Ø 22- 23 cm) tai uunipellille. Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 min.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Levitä marenki lusikalla pohjalle. Ripota pinnalle mantelilastut. Paista vielä uunin keskiosassa 180 asteessa 15 min eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

Valmista täyte: Kuori ja poista omenista siemenkota. Leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Laita lohkot pannulle sokerin kanssa. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes sokeri on sulanut ja omenat kypsyneet hiukan. Mausta vaniljasokerilla ja kanelilla. Anna jäähtyä.

Laita kulhoon kerma ja rahka. Vaahdota.

Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Irrota toinen pohjalevy leivinpaperista lastalla ja siirrä varoen tarjoiluvadille. Levitä kerma-rahkaseos ja omenalohkot. Nosta toinen levy päälle.

Herkullisia hetkiä salaisuuksien äärellä toivottaa,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi