Ujo kerma

Valion ruokablogi

Omenapaistospiirakka taikoo omenaklassikot herkummaksi

Omenapiirakkaa vai omenapaistosta? Molemmat herkut ovat nyt ajankohtaisia kotimaisen omenasadon ollessa runsaimmillaan. Mitäpä jos yhdistäisit nämä kaksi omenaherkkua yhteen ja leipoisit vastustamattoman hyvän omenapaistospiirakan.

Omenapaistos

omenapaistosPannun tai uunin kuumuudessa paistuneet happamat omenat, voissa rapsakoituneet kaurahiutaleet ja tumman sokerin tuoma makeus ovat omenapaistoksen perusta. Paistosta voi maustaa kanelilla tai inkiväärillä ja höystää mantelilastulla, pähkinärouheella tai ehkäpä rusinoilla. Omenapaistos nautitaan yleensä lämpimänä kyljessään vaniljakastiketta tai kuopaisu jäätelöä.

Omenapiirakka

omenapiirakkaOmenapiirakkaohjeita on lukuisia, oli ne sitten pellille tai vuokiin tehtyjä. Piirakkapohja on useimmiten vehnäpohjainen, esim. pulla- tai murotaikinasta valmistettu. Sitten päälle omenoita, sokeria, kanelia… ehkä päälle valutettuna vielä kermaviili- tai tuorejuustoseosta. Omenapiirakka nautitaan usein haaleana tai jopa kylmänä, toisin kuin kuuma paistos, johtuen esim kermaviilitäytteestä. Ai ai, kun alkaa tulla vesi jo kielelle ajatellessa omenapiirakkaa kermavaahdolla (ja kenties calvadostujauksen kera maustettuna 😊). Olisi niin sopivasti juuri kahvitauon aika!

Omenapaistospiirakan pohja on hetkessä valmis. Kotimaisia omenia ei tarvitse kuoria.Omenapaistos + Omenapiirakka = Omenapaistospiirakka

Koekeittiön Annan kehittämässä omenapaistospiirakassa on vehnäinen pohja tehty suit sukkelaan viipaloimalla tölkissä myytävää raakacroisanttia! Ja päällä on sitten se paistos osuus, eli siirapin makeuttama omena-kauramuruseos. Irtopohjakakkuvuoka toimii kätevästi piirakkavuokana. Ohjeeseen suositellaan ehdottomasti käytettäväksi hapokkaita omenoita, jotta mausta saadaan raikas. Ja kyllähän tämäkin omenaherkun kylkiäisiksi sopii vaikka itse tehty perinteinen vaniljakastike tai sitruunalla höystetty kuohkea vaniljakastike.

Omenapaistospiirakka

Omenapaistospiirakka

ttttt
b
1
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: helppo
o
40min

Valmistusaineet

1  prk  (240 g) raakoja tölkkicroissantteja , Danerolles
500  g kotimaisia omenoita
1  tl kanelia
½ dl vaahterasiirappia
Kauramuru
2 ½ dl kaurahiutaleita
75  g Valio voita
½ dl sokeria
Tarjoiluun
Valio Vanilla™ vaniljakastiketta

Valmistusohje

  • Avaa croissanttitölkki. Leikkaa taikinakartio n. 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.

  • Asettele viipaleet leivinpaperoidun tai voidellun irtopohjavuoan pohjalle.

  • Leikkaa pestyt omenat paloiksi, poista siemenkodat. Laita vuokaan, mausta kanelilla ja siirapilla.

  • Sekoita kauramurun ainekset, ripottele omenoiden päälle.

  • Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 25 min.

  • Tarjoa lämpimänä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Nyt omenasatoa hyödyntämään omenapiirakan, omenapaistoksen ja omenapaistospiirakan muodossa!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi