Ujo kerma

Valion ruokablogi

Pääsiäisen karitsan potka saa rosmariinikylvyn

Pääsiäisen pääaterialla herkutellaan nauttimalla lammasta tai karitsaa. Pelkkä ajatuskin maukkaasta, rosmariinikylvyn saaneesta karitsan potkasta tuo veden kielelle. Tämä on mitä parhainta juhlaruokaa.

Karitsa on juhlaruokaa parhaimmillaan

Karitsan lihan aromikasta makua pitää vaalia valmistettavassa ruoassa. Karitsan potka ottaa hitaasti kypsyvänä luullisena ruhonosana aikansa, mutta lopputulos palkitsee haarukan pujahtaessa suuhun. Noin vuorokauden piimämarinointi ja pitkä kypsennysaika takaavat mehevän, murean ja maukkaan juhlaruoan. Herkullisen ohjeen salaisuus piilee onnistuneessa maustamisessa. Ensin liha maustuu ja mureutuu piimä-rosmariinimarinadissa. Kypsentämisen aikana lihaa mehevöitetään valelemalla sitä paistoliemellä ja ennen tarjoilua se saa vielä rosmariinikylvyn.

Mureuta ja anna maustua yön yli

Piimän happamuus toimii lihan mureuttajana. Liha kannattaa laittaa mieluiten tuplapussiin, sillä luut voivat helposti rikkoa pussin. Pyörittele potkia huolellisesti, jotta piimämarinadi leviää kauttaaltaan lihojen pinnalle. Anna maustua jääkaapissa yön yli.

Rosmariinikylpy

Kypsentämisen jälkeen potkat saavat vetäytyä folion alla varttitunnin ennen rosmariinikylpyä. Aromikas kylpyliemi viimeistelee tämän ruokalajin. Se valmistetaan kokoon keitetystä paistoliemestä, voista sekä tuoreesta rosmariinista.

Karitsan potka

Karitsan potka

TTTTy
b
11
h
38
Kananmunaton
Gluteeniton
Runsaasti proteiinia
Laktoositon
Vaikeusaste: helppo
o
16h 45min

Valmistusaineet

6   (n. 2,4 kg) karitsan potkaa
Marinadi
5  dl Valio Eila® piimää
2  tl rouhittua mustapippuria
½  tl jauhettua valkopippuria
2  rkl tuoretta rosmariinia
Kypsennykseen
2  tl sormisuolaa
1 - 2 rkl Valio Oivariini® juoksevaa
3   (n. 400 g) sipulia
valkosipulin kynttä
10  kokonaista maustepippuria
10  kokonaista mustapippuria
laakerinlehteä
Rosmariinikylpy
1  dl tuoretta rosmariinia
50  g Valio Eila® voita

Valmistusohje

  • Valmista marinadi sekoittamalla kaikki aineet keskenään, rosmariini hienonnettuna. Laita potkat muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Sulje pussi ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

  • Pyyhi potkista marinadi pois. Mausta suolalla ja ruskista potkat kuumalla pannulla Oivariini rasvassa.

  • Asettele potkat uunivuokaan. Kuori ja lohko sipulit. Lisää kaikki aineet potkien joukkoon.

  • Kypsennä uunissa 150 asteessa n. 4 tuntia tai kunnes potkat ovat kypsyneet. Valele potkia puolen tunnin välein paistoliemellä.

  • Anna potkien vetäytyä vuoassa folion alla n. 15 min.

Rosmariinikylpy
  • Siivilöi paistoliemi ja keitä sitä kasaan kattilassa, kunnes jäljellä on n. 1 dl. Lisää joukkoon voi ja hienonnettu rosmariini. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä n. 15 min.

  • Valele rosmariinikylpy karitsan potkien päälle juuri ennen tarjoilua.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Herkullista pääsiäistä,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi