Ujo kerma

Valion ruokablogi

Pikkelöi satokauden kasvikset purkkiin!

Valmista värikkäät ja raikkaan makuiset pikkelöidyt kasvikset käyttöösi. Purkita satokauden viimeiset kasvikset ja kurkkaa, miten monipuolisesti mehukkaan rouskuvista lisukkeista voi nauttia. Ohessa pääset tutustumaan kahteen helppotekoiseen ohjeeseemme.

Pikkelöidyissä kasviksissa maistuu hapan ja makea

Pikkelöinti ei ole suomalaisille mikään uusi juttu, sillä kysehän on käytännössä etikkasäilömisestä. Se on nyt noussut uudelleen puheenaiheeksi ja hyvä niin, sillä se on edullista, maukasta ja helppotekoista ruoanlaittoa.

PIkkelöidyt kasvikset ovat yhtä aikaa happamia, makeita ja suolaisia. Happamuuden tuo etikka ja makeuden sokeri ja/tai hedelmämehu. Lisäksi kasvikset vaativat suolan mausteekseen. Nämä kolme elementtiä ovat myös säilönnän raaka-aineiden kulmakiviä, joten siksi pikkelöidyt kasvikset säilyvät hyvin. Pikapikkelöinnissä kuitenkin on kyse enemmän kasvisten maustamisesta kuin säilömisestä: jos raaka-aineet ovat puhtaita, tuoreita ja purkit puhtaita, säilyy kasvikset viikkoja, jopa kuukausia.

Pikkelöityjen kasvisten makuun jää yllättävän helposti koukkuun ja samalla oppii, kuinka monipuolisesti niitä voi tarjota ja yhdistää erilaisten ruokalajien kanssa. Etikkaisen makeat kasvikset ovat paitsi hyvän makuisia, myös kauniita. Yhdistelemällä erimuotoisia ja värikkäitä kasviksia, saa loihdittua silmäniloa tuottavan tarjottavan. Omat suosikkini pikkelöinnissä ovat rapsakat kasvikset, kuten valko- ja punakaali, porkkana ja kukkakaali sekä sipuli. Myös värikkäät paprikat ja kurkku ovat omiaan pikkelöintiin. Kun kasvikset on valittu, on aika miettiä mihin mausteisiin mausteliemessä suuntautuu: yrttistä, kanelista, chilin tulista vai naturellia? Vaihtoehtoja on valtavasti. Esimerkiksi sitruspikkelöityihin kasviksiin on lisätty sitruunan kuorta maustamaan.

Mihin pikkelöidyt kasvikset taipuvat?

pikkelöidyt kasvikset purkissaJuustotarjottimen lisuke

Tuo herkuttelujuustojenrinnalle pikkelöidyt kasvikset. Oma suosikkini juustotarjottimella (ja arjen herkuttelussakin) on hieman kiteinen ja karamellimainen Valio Keisarinna® juusto. Toiseksi nappaisin Valio Juhla® Cheddar juuston.

Pääruoan lisuke

Etikkaiset kasvikset voi tarjota lämpimien pääruokien kanssa. Punakaali maistuu erityisen hyvin liha- ja maksaruokien lisänä ja sitruspikkelöidyt kasvikset taas kana- ja kalaruokien kanssa.

Trendikäs alkuruoka

Pikkelöidyt kasvikset ovat esim. Ruotsissa hyvin tuttu näky ravintoloiden alkuruoka-annoksissa. Niitä tarjotaan myös rentona naposteltavana ruissnacksien tai granolanäkkärin kanssa. Kokeile!

Racletten kanssa

Raclettessa sulaneen, herkullisen juuston kanssa tarjotaan perinteisesti hillosipuleita ja maustekurkkuja. Tähän makumaailmaan on tervetulleita myös itse tehdyt pikkelit.

Oiva lahjaidea

Pikkelöidyt kasvikset ovat mitä parhain ruokalahja. Kaunis purkki, yksilöity etiketti ja herkullinen sisältö ilahduttavat varmasti. Tavaran paljouden aikana tällaisen lahjan voi viedä hyvällä mielellä – se ei varmasti jää nurkkiin pyörimään ja samalla voi tarjota ystävälleen makuelämyksen. Astetta fiinimpi paketti on, kun kylkeen valitsee vielä suosikkijuuston.

Mihin muuhun?

Keksi sinä!

Sitruspikkelöidyt kasvikset

Sitruspikkelöidyt kasvikset

ttttt
b
2
h
7
Kananmunaton
Gluteeniton
Laktoositon
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: helppo
o
3h 30min

Valmistusaineet

Kasvikset
2   (400 g) eriväristä paprikaa
300  g  () porkkanoita
500  g  () kukkakaalia
puolikkaan sitruunan kuori , luomu
Pikkelöintiliemi
2 ½  dl vettä
1 ½  dl väkiviinaetikkaa
3  dl sokeria
kaffirlimetinlehteä
1 ½  tl suolaa
5  dl Valio Hedelmätarha® mandariini-hedelmätäysmehua

Valmistusohje

  • Pese kasvikset. Leikkaa kukkakaali pienehköiksi nupuiksi. Leikkaa paprikat suikaleiksi. Kuori porkkanat ja leikkaa tikkumaisiksi paloiksi. Ota puolikkaasta sitruunasta kuorimaveitsellä ohuita kuoriviiluja (vain keltainen osa).

  • Laita kasvikset ja sitruunakuorilastut sekaisin isoon lasipurkkiin.

  • Kiehauta vesi, etikka, sokeri, lehtiruodistaan puolitetut kaffirlimetinlehdet ja suola kattilassa. Keitä 3 min.

  • Nosta kattila sivuun. Lisää täysmehu. Kaada kasvisten päälle.

  • Sulje kansi. Jos kasvikset eivät peity täysin liemellä, painele kasviksia kokoon.

  • Anna kasvisten maustua jääkaapissa vähint. 3 h tai seuraavaan päivään.

VINKKI
  • Kasvikset säilyvät jääkaapissa muutaman viikon.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >
Pikkelöity punakaali

Pikkelöity punakaali

ttttt
b
1
h
9
Kananmunaton
Gluteeniton
Laktoositon
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: helppo
o
4h 20min

Valmistusaineet

500  g punakaalia
150  g punasipulia
1 ½  rkl merisuolaa
4 - 6 timjamin oksaa
Pikkelöintiliemi
3  dl Valio omenatäysmehua
1 ½  dl punaviinietikkaa
1 ½  dl sokeria
maustepippuria
Tarjoiluun
Valio Keisarinna® juustoa Kokeile myös Avaa/sulje

Valmistusohje

  • Leikkaa pesty punakaali ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi sipuli.

  • Laita kasvikset kulhoon. Sekoita joukkoon suola ja timjamin oksat. Jos käytät pehmeävartista ruukkutimjamia, voit laittaa sitä reilummin. Laita paino päälle n. 1 h ajaksi.

  • Valuta irronnut liemi kaalia painellen.

  • Kiehauta pikkelöintiliemen ainekset. Kaada kasvisten päälle. Anna maustua 3 h tai seuraavan päivään.

  • Pikkelöity punakaali säilyy jääkaapissa pari viikkoa. Huomoithan, että maku vahvistuu säilytyksen aikana.

  • Tarjoa esim. juustojen kera.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Maukkain terveisin,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi