Ujo kerma

Valion ruokablogi

Piparihyrrät ovat lapsiperheen hitti!

Piparihyrrät syntyivät viime vuonna, kun lapset pääsivät valloilleen piparkakkuja leipoessa. Hyrristä tuli hitti saman tien! Nyt on oikea aika jakaa hauska idea Ujo kerma –blogin lukijoille. Näyttävät piparihyrrät kelpaa viedä joulutervehdykseksi. Säihkyvin strösselein koristeltuina ne maistuvat myös uuden vuoden juhlinnassa.

Leipoessani joulupipareita lapsieni kanssa, oli piparimuottien joukkoon jäänyt vahingossa tähtitorttumuotti. Esikoinen nappasi muotin ja painoi sen taikinaan. Ehdin jo sanoa, että tuo ei ole pipareita varten. Sitten tajusin muksun tehneen jotain, mitä kaavoihin kangistunut aikuinen ei ehkä olisi tehnyt. Poika loi tähtitortun muotoisen piparin, joka valmistuessaan näytti aivan hyrrältä! Näin kehkeytyivät piparihyrrät.

Piparihyrrien valmistus

• Valmista piparkakkutaikina, esim. Joulupiparit.

• Liota puisia grillivarrastikkuja vedessä vähintään 10 min. Leikkaa/saksi tikut haluamasi mittaisiksi. Poista turvallisuussyistä tikkujen terävä pää.

• Tee leivinpyörällä tai  ota tähtitorttumuotilla kaulitusta taikinasta paloja ja taittele tähtitortun muotoon. Lisää tikut (ks. vaihtoehdot).

a) Laita tikku pipariin niin, että tikunpää on hyrrän keskellä. Pyöritä pieni piparitaikinapallo ja paina se tikun vahvistukseksi hyrrän keskelle. Se on myös hauska koriste.

b) Työnnä tikku piparihyrrään, taikinakerrosten väliin. Näin tavallista piparia painavampi piparihyrrä pysyy vahvasti tikussa kiinni, sillä taikina paistuessaan vielä kohoaa.  Laita halutessasi paistonkestävästä marmeladista hillosilmä hyrrän keskelle.

 Paista ohjeen mukaan. Jäähdytä hyvin ennen siirtämistä.

Koristeluideoita

Piparihyrrät voi hillosilmän lisäksi myös pikeerillä ja strösseleillä.

Suosittelen hyrrien koristeluun valkuaisesta ja tomusokerista tehtyä koristekuorrutusta eli pikeeriä. Ohjeellamme sitä syntyy 3 ½ - 4 dl. Itse jaan pikeerin kahteen osaan ja toisen osan värjään. Näin saan valkoisen ja värjätyn pikeerin samasta satsista. Jos haluat lisätä koristeellisuutta, ripottele pikeerin päälle strösseleitä. Jos haluat koristeeksi vain strösseleitä, voitele koristeltavat kohdat ohuelti valkuaisella ja ripottele strösselit piparin päälle ennen paistamista.

Jos innostuit tästä varsinaiseksi piparkakkumaakariksi, niin kokeile seuraavaksi vaikka piparkakkutaloa. Katso videosta kuinka sellainen syntyy! 

Herkullisia leivontahetkiä ja hyvää joulua!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi