Ujo kerma

Valion ruokablogi

Popcorn on trendiherkku

Popparimuistoja 

Lapsuudessa popcornien valmistus oli jännää puuhaa. Alussa piti pysyä kaukana kuumaa öljyä räiskyvästä kattilasta, kun maissinjyviä poksauteltiin kattilassa. Muistan hyvin sen alumiinisen, helmeilevän punakantisen kattilan, joka oli se ainoa oikea poppareiden tekoon.  Poppareita tehdessäni tänäkin päivänä, muistan tuon kattilan: sen keveyden ja kuumuudesta ja rasvasta kauhtuneen pohjan.

Popcornien paukkuessa tulee useasti mieleeni toinenkin muisto. Velipoikani teki poppareita naapurin pikkutytön ollessa meillä kylässä. Kova räiskyntä ja pauke alkoi kattilassa ja veljeni huusi: ”Sotilaat hyökkää! Sotilaat hyökkää!” Meille se oli tuttua kuultavaa, mutta pikkutyttö säikähti pahemman kerran ja itkeä tirautti.

Popcornin mausteet: suolaista ja makeaa

Tänä päivänä poppareita tehdään paljolti mikrossa. Se on nopeaa ja siistiä puuhaa. Lapsetkin handlaavat homman ripeästi, eikä vanhempien tarvitse pelätä palovammoja. Kattilassa popcornien teko on kuitenkin edullista ja ne voi maustaa makunsa mukaan – tai jättää maustamatta kokonaan. Kuka sanoo, että ne pitäisi maustaa vain ja ainoastaan suolalla? Mikset maustaisi vielä niitä lämpiminä, hieman pinnaltaan kosteina vaikka currylla tai paprikan ja chilin yhdistelmänä.  Maustettuja poppareita voi ripotella esim. salaattiin. Olemme saaneet Vieraskauhan ohjeisiin Juustoiset popcornit, jossa mennään astetta pidemmällä. Ideoikaa ja varioikaa!


Kehittelin vastikään ohjeen pop corneista, josta muodostui ainakin oman perheen ja lastenjuhlien hitti: Caramel pop corn. Kokeilkaapa. Toinen makea vaihtoehto olisi pyöräyttää pop cornit suklaaseoksessa. Taidanpa kokeilla.

Popcorn on pikkuherkku, jota on naposteltu iät ajat synttäreillä, illanistujaisissa ja teinien kotibileissä. Sillä on yhä paikkansa rennoissa juhlissa ja leffateatterien naposteluruokana. Nyt tämä kaikille tuttu herkku on trendiruokaa. Näin on julkistettu monissa kotimaisissa vuoden 2013 trendikatsauksissa. Popcornit tuovat varmasti jokaiselle muistoja, mutta nyt pikkuiset maissinjyvät luovat uusia ruokalajeja ja tuoteuutuuksia!

Caramel pop corn

Caramel pop corn

TTTyt
b
1
Gluteeniton
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: keskitaso
o
40min

Valmistusaineet

1  dl maissin jyviä
2  rkl rypsiöljyä
1  dl suolapähkinöitä
2  dl sokeria
50  g Valio voita
½  dl siirappia

Valmistusohje

  • Kuumenna öljy paksupohjaisessa, isossa, kannellisessa kattilassa.

  • Lisää maissin jyvät. Sulje kattilan kansi. Kun jyvät alkavat poksahdella, alenna hieman lämpöä. Ravista muutama kerta. Kun poksahtelu loppuu, ovat pop cornit valmistuneet. Kaada isoon kulhoon.

  • Rouhi pähkinät.

  • Mittaa sokeri teräskattilaan. Sulata sokeri koko ajan sekoittaen ja paahda kullankeltaiseksi. Nosta kattila liedeltä.

  • Lisää voi ja siirappi. Nosta takaisin liedelle ja sekoita, kunnes seos on tasaista.

  • Lisää pähkinärouhe.

  • Kaada kuuma karamelli-pähkinäkastike pop cornien joukkoon. Sekoita nopeasti, jotta kuuma karamellikastike sekoittuu tasaisesti pop cornien pintaan.

  • Kaada seos leivinpaperin päälle ja anna kuivahtaa. Irrottele pop corneja käsin murtamalla ja laita tarjolle.

VINKKI
  • Voit käyttää myös valmiita pussissa myytäviä pop corneja tai valmistaa micro pop corneja. Niiden suolaisuus ei ole este valmistukselle. Valmiita pop corneja tarvitset n. 2 1/2 l.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Popparitrendi ravintoloissa ja tuotteissa

Popcornit ovat nyt siis trendiherkkua. Niitä löytyy jo huippuravintoloiden menuista, esim. Ravintola Kämpin ”Maissikana & Maissi & Pop Corn”. Ravintolapäivän tarjottavina  on nähty Bbq popcornia. Popparibuumi näkyy myös uusissa tuotteissa. Oletko maistanut esim. Milkan Popcorn suklaata? Minä sorruin… viettelevä pakkaus ja makeanhimon sujautti tuotteen ruokakoriini. Mausta tuli mieleeni lähinnä riisisuklaa ja siitähän pidän. Jäätelö-tuuteissa löytyy ainakin Pingviini Popcorn & kinuski. Säiden lämmetessä sekin on kokeilulistoilla…  Mutta tästähän syntyi hyvä yhdistelmä kotikeittiöön. Valmista kotona Caramel poppareita ja tarjoa niitä vaniljajäätelön kera. Voit valmistaa jäätelön myös itse.

Tiesitkö tätä?
Bongasin mainion yksityiskohdan Estrella Indian Popcorn pakkauksesta. Tarina kertoo: ” Maissi oli intiaanien tärkein elintarvike ja juuri he keksivät miten maissinjyviä voitiin kuumentaa ja ”popata”.

Nyt kaikki poppaamaan ja yhdistelemään pop cornia ruokiin!

Terkuin,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi