Ujo kerma

Valion ruokablogi

Rakas lakka, parahin hillaseni

Niinhän sitä sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Soittemme keltaista kultaa kutsutaan lakan lisäksi myös suomuuraimeksi, hillaksi ja valokiksi. Rakastettu herkku on valittu nyt vuoden 2014 marjaksi. Hillaseni, marjaseni – mitä sinusta saankaan?

Lakka ja juusto

Lakan omintakeinen maku on omiaan hieman makeutettuna juustojen makuparina. Yksi tunnetuimmista yhdistelmistä on lakka ja perinteinen täplikkääksi paahdettu tuorejuustosta valmistettu juustoleipä. Kokeile marjaa rohkeasti myös esim. sinihomejuuston kera, kuten Hillosilmä AURA leivissä on ideoitu.

Lakka maistuu takuuvarmasti kypsytettyjen juustojen kanssa juustotarjottimella, alkuruokana tai juustosalaattien kruununa. Ehdottomasti lakan arvoinen juusto on Valio  Mustaleima™. Lakkahillon maku soveltuu erinomaisesti myös miedosti happaman Valio Kappeli® juuston kera. Muistathan temperoida juuston ennen tarjoilua. Se on helppoa; pidä juustoa huoneenlämmössä kelmulla peitettynä tunti-pari ennen tarjoilua.

Jos olet aikataulutuksen mestari, tarjoa lakkahilloa juustoisen jälkiruokakohokkaan kanssa, jossa makumaailmana ovat omena, kardemumma, juusto ja lakka… Tämä on niin namia, että vaikka kohokas vähän lässähtäisikin, niin hyvää se on silti!

Lakka jäätelössä ja jäädykkeissä

Oma henkilökohtainen mielittyni lakan kanssa on vaniljajäätelö. Liekö syynä yksi lapsuusajan lempituuteista, sillä Juhlatuutti tutustutti minut lakan makumaailmaan varmaan ihan ensimmäisenä. Nyt aikuisiällä saatan kyllä uittaa lakat lakkaliköörissä ennen vaniljajäätelön kanssa nauttimista… Toki voit itse valmistaa esim. lakkajäädykettä, johon kannattaa myös lirauttaa hieman lakkalikööriä. Jos käytät pakastettuja marjoja lakkahillon sijaan, niin makeuta ne reilusti. Jäädykeseos saa olla reilusti makeaa ennen jäädyttämistä, sillä kylmänä makeutta ei aisti niin vahvasti. Jäädyke kannattaakin nostaa huoneen lämpöön ajoissa ennen tarjoilua, jotta aromit ja makeus aistitaan miellyttävinä.

Lisää jälkiruokia

Muiden marjojen tapaa lakka taipuu moneen jälkiruokakäyttöön. Kokeile lakkaa hyvin suomalaisuutta henkivässä lakka-kinuskipiimässä tai vaikka kääretortun täytteessä. Jälkiruoaksi tai välipalaksi maistuu valmis maustettu lakkajogurtti tai luonnonjogurtti makeutetun lakkasurvoksen tai -hillon kanssa. Ripottele päälle vielä ruokalusikallinen muromysliä, niin makupala on valmista nautittavaksi.

Hillaisin terveisin,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi