Ujo kerma

Valion ruokablogi

Raparperi – kesäsadon ensimmäisiä herkkuja

Raparperihilloa, piirakkaa, kakkua ja rahkaa… Raparperista saa valmistettua monipuolisesti jälkiruokia ja leivonnaisia. Skandinaavisen keittiön vahva nousu on kohottanut hieman vähäpitoisenakin pidetyn raparperin arvostettujen raaka-aineiden joukkoon. Se on tuonut raparperin myös ravintola-annosten pääruokalautasille.

Raparperi on perin mukava kaveri. Kun sen kerran saa kasvamaan puutarhassa, niin sen hoitaminen ei ole korkeinta tiedettä. Kerran vuodessa hieman tuoretta, ravinteikasta multaa penkkiin, niin runsassatoinen raparperi viihtyy. Tai niin helpolta isäni saa lapsuuden kotini raparperipuskien hoidon kuulostamaan… Oli miten oli – raparperia saa kesällä runsain mitoin toreilta, kaupoista ja ehkä jopa naapurilta.

Raparperi on alkukesän pääraaka-aine

Raparperista käytetään vain varsi. Ensimmäiset pienet ja tuoreet varret voi käyttää huuhtelun jälkeen sellaisenaan, mutta kesän edetessä kuori paksunee ja silloin se kannattaa poistaa kuorimalla tyvestä päin. Kuori lähtee helposti pitkinä viiluina veitsen avulla vetämällä.

Raparperista kannattaa valmistaa hilloa ja pitää sitä jääkaapissa kesäisten jälkiruokien kruunajana. Hilloa voi tarjota sellaisenaan juustotarjottimella (sopii mainiosti AURA juuston kanssa), nauttia paahtoleivän päällä, laittaa täytekakkujen tai kääretorttujen väliin tai tarjota lettujen ja jäätelön kanssa.

Vaniljajäätelöä mansikoilla

Valio Koekeittiön uusin raparperista valmistettu jälkiruokaohje on valloittava Raparperijäätelö. Sen valmistus vaatii hieman vaivannäköä, mutta se palkitaan pehmeällä suutunnulla ja herkillä aromeilla.

Raparperi ja mansikka leivonnaisissa

Raparperin aisaparina tunnetaan mansikka. Kotimaisten mansikoiden tullessa leivo näistä kesän antimista joko täytekakkua, piirakkaa tai uunissa rapsakan murupinnan päälle saamaa raparpericrumblea.

Mansikka-raparperikakku

Raparperia voi käyttää myös pääruoissa makujen tehostajana tai yllättäjänä, esim. kompotin tai hillokkeen tapaan.  Tämän taidon ravintolat jo osaavat. Porvoon Sicapellessä lautasella nähtiin kylmäsavustettua nieriää, parsaa, raparperia ja kuusenneulasmajoneesia, maistui kerrassaan ihanalle. Kokeile kotona vaikka raparperihilloa smetanalla pehmennettynä ja tarjoa sitä pieni nokare paistetun kesäkalan kanssa.

Maistuvin alkukesän terveisin,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi