Ujo kerma

Valion ruokablogi

Raparperipiirakka on niin nam!

Kesän ensimmäiset sadot poimitaan raparpereista. Iloksemme tätä satokautta jatkuu läpi kesän! Pellillinen raparperipiirakkaa valmistuu ohjeellamme ilman ihmeellisiä vippaskonsteja. Helppotekoisessa piirakassa on uutta raparperin yhdistäminen appelsiinin ja sitruunan kumppaniksi, eikä kananmunaa tarvita ollenkaan. Siltikin lopputulos on tutun kotoisa ja tietenkin herkullinen!

Hapokas kaveri

Hapokas raparperi on oikeastaan aika vekkuli tapaus. Se kipristää kasvot sykkyrälle raakana haukatessa, mutta kuumennus ja sokeri kesyttävät tämän hurjan veijarin herkulliseksi ja monipuoliseksi leivonnaisten, hillokkeiden, kiisseleiden ja juomien raaka-aineeksi.

Hyödynnä raparperin väriloisto

Varren punainen pintakuori värjää keitettäessä itsensä punaiseksi, mutta kuorimalla raparperista saa vihreän lopputuloksen. Kesän edetessä rapaperin varret paksuuntuvat ja niiden kuoret sitkistyvät. Tällöin raparperit kannattaa aina kuoria. Raparperipiirakkamme on valmistettu kesän ensimmäisistä, ohutkuorisista varsista. Kun punertavat raparperipalat ripotellaan irrallisina keltaisen appelsiinirahkatäytteen päälle, ansaitsee kaunis piirakka paikkansa jopa juhlapöydässä.

Eniten aikaa koko piirakan valmistamisessa ottaa pullataikinapohjan kohotukset. Malttamattomimmat voivat jättää toisen kohotuksen pois, piirakka onnistuu silti.  Ja tiesitkö, että kyllä pullataikina onnistuu hyvin ilman kananmunaakin? Tämä piirakka on lisäksi laktoositon, joten se kelpaa tarjottavaksi monenlaisille kesävieraille.

Nauttikaa kesän raparpereista monipuolisesti, sillä erilaisia käyttötapoja ja ohjeita sille löytyy vaikka kuinka. Vaikka kesän lopulla ei uskoisi, niin kyllä ne pakastimen tai hillokellarin raparperikätköt taas talvella maistuvat!

 

Munaton raparperi-rahkapiirakka

Munaton raparperi-rahkapiirakka

ttttt
b
0
h
17
Kananmunaton
Kasvis (lakto-ovo)
Laktoositon
Vaikeusaste: keskitaso
o
1h 25min

Valmistusaineet

2 ½  dl Valio Eila® maitojuomaa
25  g  () hiivaa
1  dl sokeria
¼  tl suolaa
1  tl kardemummaa
6 ½  dl vehnäjauhoja
100  g Valio Eila® voita
sitruunan kuori raastettuna
Päälle
reilu 1 l ( 600 - 700 g) raparperipaloja
1  dl sokeria
1  rkl vettä
2  prk  (à 200 g) Valio maustettua rahkaa appelsiini laktoositon
½  dl sokeria

Valmistusohje

  • Lämmitä maito ja kardemumma kädenlämpöiseksi/haaleaksi. Murenna joukkoon hiiva, sekoita kunnes liuennut.

  • Lisää sokeri, suola ja 1 tl raastettua sitruunan kuorta (säästä loppuraaste, jos sitä jää yli). Alusta jauhot joukkoon ja lopuksi huoneenlämpöinen, pehmeä voi.

  • Taputtele taikina leivinpaperin päälle uunipannulle - myös reunoille. Kohota lämpimässä liinan alla 30 min.

  • Laita raparperipalat, sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna ja keitä muutama min, jos palat paksumpia, keitä 5 min. Nosta sivuun.

  • Yhdistä rahka ja sokeri. Levitä taikinan päälle . Jos taikina on valunut reunoilta, painele sitä takaisin ylös. Lusikoi päälle raparperit (käytä irtoliemi muuhun leivontaan tai ruoanlaittoon).

  • Paista piirakka uunin keskiosassa 200 asteessa 25 min tai kunnes se on kypsä. Ripottele päälle mahdollinen jäljelle jäänyt kuoriraaste.

VINKKI
  • Jos haluat oikaista valmistuksessa, voit kohottaa taikinan vain kerran eli suoraan pellillä taputeltuna. Rakenteessa on pieni ero, mutta ei merkittävä.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Raparperirikasta kesää,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi