Ujo kerma

Valion ruokablogi

Raparperitäytekakku tuo kesän kielelle

Keväisen raparperin raikastama täytekakku on mitä parhain tapa juhlistaa alkanutta kesää tai komistaa kevään juhlapöytää. Valmistit kakun sitten rennoin käsin tai huolellisin ristikkopursotuksin, on maku yhtä herkullinen. Nyt kiinni raparperipuskiin ja leipomaan!

Hyödynnä sesonkiherkku raparperi

Aurinko on viime aikoina hellinyt luonnon kasvukautta, sillä maukkaat raparperin varret kurottelevat jo hienosti kohti taivasta. Niistä valmistuukin tämän kakun päätähti eli raparperitäyte. Raparperin herkullinen maku saa loistaa aidosta kuohukermasta ja maukkaasta vaniljarahkasta tehdyn täytteen ja kuorrutteen kanssa. Rahkan ja kerman yhdistelmä kakun kuorrutteena on varsin mainio, sillä hyvän makunsa lisäksi tulee kermakuorrutteesta kestävämpi. Se on kermakakuissa valttia varsinkin lämpiminä kesäpäivinä.

Raparperitäytekakku on kokonaisuudessaan hyvin yksinkertainen: viiden munan kakkupohja kahdella täytteellä. Leipojan sormea kuitenkin hieman tarvitaan kakun kostutuksen suhteen, sillä tarkkaa kostukkeen määrää ei tälle kakulle pysty antamaan. Raparperien kosteus vaikuttaa sen verran paljon niistä valmistuvan täytteen kosteuteen. Mitä kosteampi täyte, sen vähemmän kakkulevyjen kostuketta tarvitaan. Siksi kostukkeena käytetyn maitojuoman määrä vaihtelee desilitran molemmin puolin. 

raparperitäytekakkuRento kesäkakku vai näyttävä juhlakakku?

Kun täytekakku on täytetty ja se on saanut tekeytyä jääkaapissa yön yli, on jäljellä kuorrutus ja koristelu. Samoilla aineksilla saa tehtyä niin rennon, aaltoilevan kesäkakun kuin ristikkopursotuksilla komeilevan juhlakakun. Levittämällä kuorrutteen kakun pinnalle pursotusten sijaan, on tarvittava kuorrutteen määrä jonkin verran pienempi. Huolellisesti tehty pintojen tasaaminen ennen pursottamista edesauttaa juhlavan kokonaisuuden onnistumista. 

Ohjeesssa on ristikkopursotusvideo, joka havainnollistaa miten pursotus tehdään. Onnistuneen pursotuksen jälkeen ei välttämättä muuta koristelua tarvita, mutta pienten koristevalintojen avulla voi ruokailija nopealla silmäyksellä tunnistaa kakun makumaailman: muutamat, vedessä liotetut raparperin ohuet kiehkurat paljastavat leivonnaisen pääraaka-aineen.

kerman pursotus kakun päälleVinkit raparperitäytekakun pursotuksen saloihin

  • Täytä kakku edellisenä päivänä. Tekeytyneen kakun käsittely ja kuorruttaminen on helpompaa. Kuorruta kakku tarjoilupäivänä.
  • Vaahdota kuohukerma ja maustettu rahka yhdessä jääkaappikylminä. Huolehdi, että vaahto on kestävää kulhon pohjasta asti.
  • Pohjusta ja tasaa kakun pinta kauttaaltaan huolellisesti ennen pursotusta.
  • Käytä hyvää pursotinpussia. Valitse tähtitylla Ø 13 cm. Varmista, että välineet ovat puhtaita ja kuivia.
  • Jos teet juhlakakun, harjoitus tekee mestarin. Vinkki: mitä rennommin saat liikkeen etenemään, sen varmemmin onnistut.
  • Älä ole itsellesi liian kriittinen. Oma kädenjälki saa näkyä ja sitä arvostetaan. Silmäänpistävät "virheet" voi peittää lisäkoristein, esim. syötävin kukin, yrtein tai vaikka mansikoin.
Raparperitäytekakku

Raparperitäytekakku

TTTTT
b
6
h
37
Laktoositon
Vaikeusaste: keskitaso
o
16h

Valmistusaineet

Kakkupohja
kananmunaa
2  dl sokeria
3  dl vehnäjauhoja
1  tl leivinjauhetta
Vuokaan ja kostutus
nokare Valio Eila® voita
n. 1 rkl korppujauhoja
Valio Eila® maitojuomaa
Raparperitäyte
1 ½ l (750 g) raparperipaloja
3  dl sokeria
(  1 ½ tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna )
2 rkl + ½ dl vettä
½ dl perunajauhoja
Rahkatäyte ja kuorrutus
2 + 4 dl Valio kuohukermaa laktoositon
2 + 1 prk (à 200 g) Valio maustettua rahkaa vanilja

Valmistusohje

  • Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos kevyesti nostellen.

  • Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun (ø 23 cm) kakkuvuokaan.

  • Paista uunin alaosassa 175 asteessa 30 min. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa kakkupohja vähän jäähtyneenä.

Täyte ja kuorrutus
  • Laita raparperit, sokeri, (rosmariini) ja 2 rkl vettä kattilaan. Keitä ilman kantta välillä sekoittaen, kunnes raparperit ovat pehmenneet ja hajonneet, n. 10 min. Siirrä sivuun.

  • Sekoita ½ dl vettä ja perunajauhot tasaiseksi suurukseksi. Kaada se raparperien joukkoon samalla sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna seoksen kuumentua, kunnes kuplahtaa. Siirrä sivuun ja jäähdytä kunnolla.

  • Vaahdota 2 dl kermaa ja 2 prk vaniljarahkaa kulhossa jämäkäksi vaahdoksi.

  • Leikkaa kakku kolmeksi levyksi. Kostuta kakkulevyjä tarvittaessa tilkkasella maitojuomaa (erityisesti reunat). Kostutustarve riippuu raparperien kosteudesta. Täytä molemmat välit raparperi- ja rahkatäytteellä. Kostuta kansilevy päältäpäin maitojuomalla.

  • Kelmuta kakku ja siirrä jääkaappiin tekeytymään yön yli.

  • Viimeistele kakku juuri ennen tarjoilua esim. sitruunamelissalla, syötävillä kukilla (esim. rautayrtti) ja raparperin kuorikiehkuroilla.

Vinkki
  • Kuorrutteen määrä on laskettu pursotusta käyttämällä. Levittämällä sitä tarvitaan vähemmän.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Anna sesongin täytekakun tuoda kesä kielelle ja kesämielelle!

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi