Ujo kerma

Valion ruokablogi

Runebergit ja laskiaispullat

Helmikuiset, leivonnaispainoitteiset juhlapäivät ovat lähellä. Runebergin päivän leivokset avaavat makeat makuhermomme ja valmistavat meidät seuraavan herkkujuhlan vastaanottamiseen. Heti sen perään vietettävä laskiainen synnyttää ikuisen keskustelun siitä, kuuluuko kermavaahdon lisäksi pullaan mantelimassaa vai hilloa. Kun kuu etenee puoleenväliin, on jo aika mutustella ystävänpäiväleivoksia. Mihin tässä oikein joudutaan?

Joulun jälkeen monet ovat aloittaneet enemmän tai vähemmän dieetin. Uudenvuodenlupaukset saattavat jopa olla mitattavissa kiloissa. Toisaalta jouluisen ylensyömisen jälkeen ruokavalion tarkkailu tuntuu monesti järkevältä vaihtoehdolta. Tämä näkyy ihan konkreettisesti, sillä tammikuussa kuntosalit täyttyvät ruuhkiin asti, uintikortit raksuttavat ja erilaiset kuntokoulut käynnistyvät.  Kun helmikuun koittaa, saavat dieetit hetkeksi kyytiä: perinteiden vaalimisen merkeissä, pääsevät kaikki herkkujen ääreen. Niinhän se kuitenkin on, että oman hyvinvoinnin kannalta tärkeintä on kokonaisuus. Itselläni punainen lanka on, että pidän herkuttelut herkutteluina, perusruoan monipuolisena ja määrät aisoissa, ainakin noin suunnilleen.

Vaihtelua Runebergeihin

Runebergin päivänä manteliset tortut valtaavat kodit. Ne kostutetaan usein punssiliemellä. Itse maustan ne melko tuhdisti rommilla, sillä punssipullo kotoa puuttuu. Muistaisinkohan korjata tilanteen, sillä punssi on mainio leivonnaisten ja makeisten maustaja. Ja tietty hyvä drinkkien raaka-aine. Perinteisten torttujen rinnalla voit kokeilla saman makumaailman muffinineja, joiden mehukkuus aikaansaadaan taikinaan lisättävällä vadelmahillolla.

Laskiaisen vuoro

Runebergin päivän jälkeen voikin sitten ryhtyä pullan leipomiseen. Toki laskiaispullat voi leipoa valmiiksi pakkaseen ja ottaa niitä sitten tarpeen mukaan sulamaan. Kahteen otteeseenhan näitä vähintäänkin nautitaan, laskiaissunnuntaina ja -tiistaina. Jos haluat vähän uutta näköä ja makua pulliin, kokeilepa vaahdottaa täytteeseen mansikka- tai suklaakermaa. Sen jälkeen voi laskiaispullista keskustella laajemmin. Mantelimassan ja hillon oikeellisuuden lisäksi siitä, laitetaanko täytteeksi perinteistä, suklaa- vai mansikkakermavaahtoa.

Makoisia herkkupäiviä,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi