Ujo kerma

Valion ruokablogi

Ruokaa nuorille urheilijoille

Urheileva nuori tai nuori aikuinen tarvitsee päivittäin monipuolista ruokaa tyydyttääkseen sekä liikunnassa kulutetun energian, että saadakseen elimistön vaatimat ravintoaineet.  Valio Plus Akatemia™ tuki stipendinä nuorille urheilijoille ruokakurssin, jossa kiinnitettiin erityshuomio ravitsemuksellisiin kulmakiviin ja tarjottiin vaihtelevuutta kotikokkauksiin. Samalla tavoiteltiin kasvisten lisäämistä ruoanvalmistuksessa, unohtamatta helppoutta, nopeutta ja hyvää makua. Poimi kerätyt ideat ja avut itsesi tai lastesi hyvinvoinnin tueksi

Marjarahkaa tarjoiltuna hillopurkistaJuomat ja smoothiet
Aamun appelsiini-kuitujuoma
Avokadojuoma

Tuorepuurot
Pähkinäinen tuorepuuro

Rahkavälipalat
Hedelmä-rahkavälipala
Marjarahka
 

Yhdessä kokaten

Levin alppikoululainen tekee smoothietaLevin laskettelukeskus on hiljentynyt. Iltapäivän tunneilla alkoivat kuitenkin kattilat kolista ja leikkuuveitset suhista, kun kahdeksan etevää 16 - 19 -vuotiasta nuorukaista täytti Levi-instituutin opetuskeittiön. Paitsi että tämä Levin alppikoululaisten ryhmä treenaa yhdessä, heillä yhteistyö soljui sulavasti myös keittiössä. Kisamatkat, leirit ja osalla myös kimppa-asuminen, on pistänyt nuoret valmistamaan ruokaa usein yhdessä ja soveltamaan käytännön taitoja vaihtelevien olosuhteiden mukaan. Ruoan nautittavuudessa on tärkeä rooli myös sosiaalisilla tekijöillä: tällä porukalla nautittavuus käynnistyi heti hyväntuulisesta ruoanvalmistuksesta lähtien.

Panosta välipaloihin

Alppikoululaisten päivärytmi kuulosti melkoisen kiireiseltä. Päivä alkaa usein aamuharjoituksella, jolloin aamupalan tulisi tarjota riittävästi energiaa ja ravintoaineita herättämään keho, mutta ruoka ei saisi painaa vatsassa. Harjoitusten jälkeen tarvitaan jotakin rasituksesta palautumiseen, esim. palautusjuomaa (valmistuu kuvassa). Harjoituksia tulee päivään vielä lisää. Sitten on välineiden huoltoa, viikonloppuleiritysten ja kisamatkojen vauhdista puhumattakaan ja koulukin halutaan kunnialla hoitaa. Tuossa menossa ei ole ihan sama mitä ja milloin suuhunsa pistää. Siksi ravitsevia välipaloja tarvitaan. Välipala voi olla paljon muutakin kuin perusvoileipä.  Ensimmäinen kurssipäivämme keskittyikin erilaisten aamu- ja välipalavaihtoehtojen tarjoamiseen.

Lounas syntyy vaivatta

Nuoret kaipasivat  vinkkejä nopeasti ja helposti valmistettaviin ruokiin, joissa proteiinilisä ja kasvikset olisivat keskiössä. Säännöllinen ateriarytmi onkin järkevän aterioinnin peruspilari. Kurssin päätyttyä moni oli yllättynyt, kuinka nopeasti ruoat valmistuivatkaan!

Raejuusto-pastasalaattiPastat
Avokadopasta cocos & lime
Punajuuripestopasta
Pähkinäinen lohikastike pastalle

Keitot
Broileri-pastakeitto
Vihreä linssikeitto

Salaatit
Broileri-couscoussalaatti
Katkarapusalaatti
Raejuusto-pastasalaatti
 

Kotiruokaa & herkuttelua

Viimeisenä kurssipäivänä valmistettiin monipuolista kotiruokaa herkutteluhetkiä unohtamatta. Saimme vieraaksemme myös toimittaja Timo Koiviston, joka kirjoitti kurssista jutun Skinewsiin. Kurssin päävetäjä Anna herätti opiskelijat myös uuniruokavalinnoillaan siihen, että aktiivinen valmistusvaihe vie vain hetken – uuni hoitaa loput.

Lohilaatikko vuoassaUuniruoat
Kipparin tonnikalakiusaus
Lohilaatikko
Nopea tortillalasagne

Kastikkeet ja munakkaat
Chili con carne
Kanacurry

Jälkiruoat
Haalea hedelmäwokki & jogurttivaahto
Jogurttijäätelö
Vesimelonitäytekakku

Valio Plus Akatemia™ tukee lasten ja nuorten hyvinvointia kannustamalla hietä liikkumaan ja ohjaamaan terveellisen ruoan pariin. Yksi tapa edistämiseen ovat stipendit, joka voi siis saada muodokseen vaikka ruokakurssin. Stipendien haku käynnistyy kesäkuussa!

Terkuin,

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Energiatarpeesi